Skurken som ble forfremmet i FIFA

Det brenner et blått lys for FIFAs generalsekretær Jerome Valcke (54). Det har det gjort før. Da ble han forfremmet!

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i FBIs søkelys.

Jerome Valcke har en bemerkelsesverdig karrière i FIFA – på flere måter. I 2006 kostet hans uærlighet FIFA 60 millioner dollar. Som «belønning» ble han av FIFA-president Sepp Blatter forfremmet til generalsekretær året etter!

Valcke er i hardt vær igjen. Han skal ha vært mannen som sørget for at de mye omtalte 10 millioner dollarene fra Sør-Afrika – penger for VM-stemmer til 2010-mesterskapet — havnet hos korrupsjonssiktede Jack Warner, president i CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football.).

Dette kommer frem i en mail 4. mars 2008 der Sør Afrikas fotballpresident Molefi Olphant ber Valcke sende 10 millioner dollar til «Diaspora Legacy Program» som CONCACAF skulle stå for. Dette programmet var det imidlertid ingen som hørte noe mer om, og påstanden er at pengene var betaling for at CONCACAF skulle støtte Sør-Afrika i kampen mot Marokko om VM 2010.

Gikk bak ryggen på sponsor

Jerome Valcke burde egentlig ha hatt erfaring fra avsløring av svindel fremfor å være utøver. Franskmannen er opprinnelig journalist i Canal+. Derfra gikk han til å bli TV-rettighetsforandler i Sportfive.

Dette ble så springbrettet inn i FIFA, der Valcke begynte som sjef for marketing og TV i 2003. Der gikk det bra helt til han i 2006 av New York Court ble avslørt for løgn i sponsorforhandlinger for FIFA. Selv om Mastercard da hadde kontakt med FIFA, inngikk Valcke forhandlinger med konkurrenten Visa. FIFA fikk en bot på 60 millioner dollar.

Blatter fjernet Valcke fra stillingen, men beholdt ham i FIFA, som inngikk et forlik med Mastercard og Visa. I juni året etter forslo Blatter at Valcke skulle bli ny generalsekretær i FIFA. Begrunnelsen var at Valcke hadde gjort en strålende jobb som markedssjef. Fra økonomisk krise i 2002 hadde Valcke sørget for at det i 2007 sto 752 millioner sveitserfranc på FIFAs konto – 6,3 milliarder norske kroner etter dagens kurs!

— Det er som en drøm for meg, sa franskmannen da han fikk jobben.

Det er lett å skjønne. Året før kunne han knapt ha kommet nærmere marerittet.

Siem har godt inntrykk

Valckes likemann i Norge, Kjetil Siem, følger naturlig nok FIFA-skandalen nøye. NFFs generalsekretær lar imidlertid macheten være i futteralet inntil videre.

— Foreløpig vet jeg for lite til å ville felle noen dom over Valcke. Fair play handler også om ikke å forhåndsdømme. Jeg kjenner ham som en profesjonell, kommersiell innrettet leder og har ikke noe vondt å si om ham. Hverdagen er blitt at mediene slår fast sannheten umiddelbart. Det tør ikke jeg.

- Opplevde du korrupsjon da du var leder for VM i Sør-Afrika?

— Ja, men ikke på øverste hold. Men det er ingen hemmelighet at det er mye kampfiksing nedover i divisjonene. Hvis dommeren har mat på bordet til ungene sine i ett år, er det lett å skjønne at han lar seg friste til å dømme et straffespark i 3. divisjon – selv om vi ikke skal godta det.

- Hva med korrupsjon mellom Det sørafrikanske fotballforbundet og FIFA?

— Sør-Afrika fikk VM uten bestikkelser fra forbundet. Sør-Afrika hadde Mandela i front, og VM dit var ønsket av alle. Det var samling av svarte og hvite og Mandelas punktum. Når den sørafrikanske regjeringen nå blir beheftet med bestikkelse på 10 millioner dollar, må jeg innrømme at det ikke ser så fint ut. Hadde pengene gått til program for svarte fotballspillere i USA, hadde det vært annerledes.

Warner røpet Valcke

Om Siem har et godt inntrykk av Valcke, kan det hende at FBI-etterforskerne får en annen oppfatning. I 2011 havnet generalsekretæren i nytt trøbbel da Jack Warner lekket at Valcke i en e-post hadde skrevet at Qatar hadde kjøpt fotball-VM i 2022. Dette nektet Valcke for og sa at Qatar har brukt sine finansielle muskler på lobbyvirksomhet.

Også Qatar, som i løpet av få år har skaffet seg VM i svømming, orientering, håndball, sykling, friidrett og fotball, har nektet for at fotball-VM ble kjøpt.

Sepp Blatter satt som generalsekretær i FIFA i 17 år.

Jerome Valcke har sittet i åtte år. Det kan bli vanskelig å tangere forgjengeren og mannen som har holdt sin hånd over ham.