Fotball

Høgmo hyller RBKs toppidrettssatsing

— Det er bare en vei å gå for å profesjonalisere norsk fotball ytterligere, sier landslagssjefen før dagens toppoppgjør.

GLEDER SEG OVER RBK: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo til venstre. RBK-mannskapet på trening under Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun til høyre.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

LILLESTRØM (adressa.no): Noen timer før Vålerenga og Rosenborg møtes til toppoppgjør på Ullevaal lørdag ettermiddag, møtte landslagssjef Per-Mathias Høgmo norsk presse på Lillestrøm i forbindelse med oppkjøringen til mandagens kamp mot Sverige.

Etter dagens landslagstrening drar Høgmo til Oslo for å følge eliteseriekampen, hvor det er ventet bortimot stappfullt hus på Ullevaal stadion.

— Det blir spennende å se. Det kan bli en jevn førsteomgang, så får vi se om Vålerenga står løpet ut. Jeg tror det blir tight og en jevn kamp som kan gå begge veier, sier Høgmo.

Les også

Nå er toppkampen på Ullevaal snart utsolgt

RBK-sjef for ti år siden

Etter Kåre Ingebrigstens inntog som trener har Rosenborg satt i gang et knalltøft treningsopplegg. Klubben har også etablert samarbeid med Olympiatoppen, og styreleder Ivar Koteng har gått ut og klargjort at Rosenborg er nødt til å starte med toppidrett.

Dette skjer omkring ti år etter at dagens landslagssjef Per-Mathias Høgmo var sjef på Brakka. I 2005 gikk han inn som RBK-trener og hadde skyhøye ambisjoner. Høgmo satte i gang en rekke prosjekter og ønsket å utvikle områder som mental trening, kosthold, analyse, samt å opprette et testlaboratorium.

Etter omkring ett år i jobben ble arbeidspresset så tøft for Høgmo i Trondheim at han ble sykmeldt. På sensommeren i 2006 ble han erstattet av sin assistent Knut Tørum.

Les også

Høgmo ut mot kulturen i norsk fotball: - Det handler om å gidde

— Godt med trendsettere

Nå er landslagssjefen glad for det som skjer i Trondheim.

— Jeg tenker at det er bare en vei å gå for å profesjonalisere norsk fotball ytterligere, og det er at vi følger racet internasjonalt. Det går på profesjonalisering av alle ledd rundt klubben, når det gjelder systematikk og analyse av alt som kan måles. Det handler om mental trening, fysisk trening og treningskultur. At RBK nå går så tungt inn og utvikler dette bredere er gledelig. Det har også Molde gjort over en periode. Det er godt for norske klubber at vi har trendsettere, sier han til adressa.no.

— Det ligger mye kompetanse i toppidrettskulturen i Trondheim som RBK kan dra nytte av, legger han til.

Om Rosenborg vinner dagens kamp på Ullevål, vil de få et forsprang på seks poeng til Vålerenga. Om VIF vinner, står lagene jevnt etter helgas runde.

— Kåre (Ingebrigtsen) har sammen med sitt team hatt en veldig heldig hånd om laget. De har funnet gode roller for spillerne. Det blomstrer av enkeltspillerne, og det er et godt tegn på god treningskultur. Det er gledelig å se at Ole Selnæs har funnet rollen på midtbanen. Pål André Helland har vist sitt potensial. Felles for dem er at de har fremtiden foran seg. Og Søderlund er bedre enn noen gang, sier landslagssjefen til adressa.no.

Les også

Tjærnås svarer på Høgmos utspill: «Vi må trene oss bedre, ikke organisere oss bedre»

Tettey håper på borteseier

RBK-spillerne kobler seg på landslagstroppen etter dagens kamp. Eks-RBK-er Alexander Tettey er allerede i troppen. Også han skal følge toppoppgjøret fra tribuneplass i dag.

— Det snakkes om at det er utsolgt, så jeg håper de klarer å gi oss en god fotballkamp med topp kvalitet.

- Hvem er favoritt?

— Begge lagene har noen spennende spillere offensivt. Det er vanskelig å gjette, men jeg håper på Rosenborg, sier Norwich-proffen til adressa.no.

Les også

 1. Ødegaard blir ambassadør for å bedre folkehelsen: - Stolt av å få være med på dette

 2. - Det hadde vært gøy å få oppleve Champions League med Vålerenga

 3. Her roter NFF til cuptrekningen: - Amatørmessig!

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking96211871120
3Molde8512158716
4Strømsgodset84131111013
5Bodø/Glimt7331159612
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK
 3. Herrelandslaget fotball
 4. Per-Mathias Høgmo