Forren: - Håper det er plass til alle tre

Even Hovland og Vegard Forren blir trolig ny stopperduo mot Aserbajdsjan. Dermed får Håvard Nordtveit spille i «riktig» posisjon.

Vegard Forren, Håvard Nordtveit og Even Hovland under oppladningen til kampen mot Kroatia.
  • Kjetil Flygind

LILLESTRØM (Aftenposten): Onsdag drillet landslagssjef per-Mathias Høgmo det som kan bli startelleveren mot Aserbajdsjan i fredagens EM-kvalikkamp på Ullevaal.Der var Even Hovland inne på stopperplass sammen med sin gamle Molde-lagkamerat Vegard Forren. Forrens vante makker, Håvard Nordtveit, var dyttet ett hakk opp, til sentral midtbane.

Det er en løsning de tre spillerne er komfortable med. Men landslagssjefen? Han røper ingen verdens ting.

— Jeg kommer ikke til å kommentere laguttaket i det hele tatt annet enn å forsterke det jeg sa sist, nemlig at det var gledelig å se Even Hovland mot Sverige. Han har vært litt kaptein i Nürnberg og har spilt mye. Det er gledelig, svarte Høgmo på Aftenpostens spørsmål om Hovland er inne på laget, og Nordtveit dermed får spille i posisjonen han også har på klubblaget Borussia Mönchengladbach.

— Håvard kan bekle begge roller. Vi har brukt ham som stopper, mens på klubblaget har han spilt midtbane, sier Høgmo.

- Spilt mye med Even

Vegard Forren har spilt mange kamper, mange gode kamper, også, med Hovland, og bytter gjerne makker på fredag.

— I utgangspunktet er det ikke så stor forskjell på å spille med Even eller Håvard. Men jeg og Even har spilt mye sammen tidligere. Vi kjenner hverandre veldig godt og har god kjemi, så det gir jo så klart en ekstra trygghet og er alltid positivt å ta med seg. Samtidig har jeg og Håvard spilt en del sammen her på landslaget, og vi blir bare mer og mer samkjørte for hver kamp vi spiller. Det blir bra uansett hvem jeg spiller med, sier Forren diplomatisk.

Men legger til:

— Det hadde jo vært gøy om det var plass til alle tre, vi får håpe på det. Men det er Per-Mathias som tar ut laget. Jeg håper det er plass til meg selv, heg. For det er mange gode spillere her nå. Men jeg føler jeg har noe å bidra med, og Even var god den omgangen han spilte mot Sverige, mens Håvard vet hvordan det er å spille på midtbanen. Så da høres jo dette veldig enkelt ut. Men om det er like enkelt som det høres ut vet jeg ikke, sier Molde-stopperen.

- Jeg er blitt en bedre spiller

Even Hovland flirer på sitt sindige vid. Sogningen har fått låne kapteinsbindet i Tyskland i vår, og er i form. Og sulten på å vise at han er god nok for Norge. Men heller ikke han prøver å snakke seg inn på laget.

— Jeg må bare gi jernet på trening og vise at jeg fortjener plassen, så får vi se etter det. Jeg følte det gikk OK i 2. omgang mot Sverige. Det er viktig å gripe slike muligheter, sier 26-åringen.

- Du og Forren er jo gamle kjente. Er det en fordel som kan gi dere plassen i midtforsvaret?

— Vi har spilt sammen før og kjenner hverandre godt. Vi har en del gode opplevelser sammen, så det hadde vært kjekt om vi fikk spille en ny kamp sammen. Forhåpentligvis kan vi børste støvet av et gammelt og godt samarbeid.

- Hvordan har året i Tyskland vært?

— Jeg er blitt en bedre spiller. Jeg har utviklet meg etter at jeg kom til Nürnberg, og det tar jeg med meg inn på landslaget. Hadde jeg ikke blitt bedre av å være der, så hadde det vært bortkastet, sier stopperen.

Midtbanen er Nordtveits posisjon

Mannen som kan få oppgaven me då være vaktmester og politimann bak og rundt Stefan Johansen, og foran de to nevnte stopperne, er Håvard Nordtveit. 24-åringen er klar hvis han får den jobben.

— Jeg spilte på midtbanen under formasjonsøkten i dag, og det er min vante posisjon. Så det blir i så fall ikke noe hokus pokus for meg hvis jeg spiller der på fredag. Men jeg er like komfortabel der som på stopperplass, sier han.

— Even er en god mann, han var god mot Sverige, så det blir spennende og se hva Høgmo velger. Foreløpig er det ingen som har fått vite noe om laget. Men som forsvarsfirer var det viktig at vi holdt nullen mot Sverige, sier Nordtveit, som spilte én omgang bak og én på midtbanen.

- Bortsett fra at du spiller et annet sted på banen, hva er forskjellene på å spille midtstopper og midtbane?

— I kampsituasjon blir du med både fremover og bakover på banen, du har både med- og motspillere foran og bak deg. Man må være mer våken og mer nøyd på førstetouchen. Og så går det generelt sett litt fortere.

- Hva får Norge hvis Nordtveit spiller på midtbanen?

— En som kan skape stabilitet i det defensive foran stopperne. Stefan like rå være offensiv, så da handler det om å vinne dueller og mate ballen til Stefan, sier Håvard Nordtveit.

Slik stiller trolig Norge: Ørjan Håskjold Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Stefan Johansen, Per Ciljan Skjelbred – Alexander Søderlund, Joshua King.

Norge-Aserbajdsjan har avspark fredag kl. 20.45.