Fotball

Trond Mohn har gitt Brann 63 millioner

– Dette er penger vi ikke klarer oss uten, sier Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann.

Trond Mohn har finansiert store deler av Branns aktivitet de siste årene.
  • Anders Pamer - Øystein Vik

For Trond Mohn har bidratt med tunge spillerkjøp. Og Bergens rikeste mann har bidratt med hjelp når Brann har hatt anstrengt likviditet. Han har betalt for treningsbane. Han har gitt penger etter at trener Rune Skarsfjords kontrakt ble forlenget. Han har garantert for lån, slik at klubbens renteutgifter er lavere.

– De siste fem-seks årene har Mohn støttet oss når vi har trengt hjelp. Erfaringene viser at vi sånn noenlunde har klart å styre egen drift, men har behøvd hjelp til det aller meste av investeringer. Der har Mohns bidrag vært helt avgjørende. Uten ham hadde Brann vært et mye dårligere fotballag, sier Bruun-Hanssen.

Gaver og lavere rente

En oversikt BT har laget, viser at Mohn siden 2008 har delt ut 63 millioner kroner til Brann i rene gaver. I tillegg har han garantert for 45 millioner i forbindelse med Stadion-utbyggingen, penger som har gitt Brann lavere rente på banklån. Branns daglige leder, Bruun-Hanssen, har bidratt til å kvalitetssikre oversikten over Mohns gaver.

  • Les også:

Les også

  1. Uten Mohn hadde Brann slitt

  2. Utidig press fra Trond Mohn, dårlig timing av Brann

Hardball finansierte i stor grad seriegullet i 2007 gjennom kostbare spillerkjøp. Investorgruppen er fortsatt involvert i Brann, men i de siste årene har Mohn spilt en mer betydelig rolle.

– Trond Mohn bryr seg. På vegne av byen og bergenserne. Når han synes at vi gjør ting rett, får vi ros. Når han synes vi gjør ting galt, får vi kjeft. Det er ikke til å legge skjul på at Mohn spesielt er opptatt av vår satsing på de unge spillerne, sier Bruun-Hanssen.

Likevel har de største summene fra milliardæren gått til eksterne spillerkjøp. Senest da Stéphane Badji gikk fra Sogndal til Brann i vinter, var det Mohn som tok regningen på fem millioner kroner. I sommer stilte han ytterligere ti millioner kroner til rådighet, etter at Brann ga Rune Skarsfjord ny kontrakt.

– Mannen bryr seg om det vi holder på med, og støtter opp om oss. Når vi ser på de investeringene vi har foretatt de siste fem årene, er de stort sett takket være Trond Mohn. Vi har utrolig mye å takke ham for, sier Bruun-Hanssen.

Det lyktes ikke BT å få en kommentar fra Mohn i går.

– Negativt med én investor

Da Stabæk tok seriegull i 2008, var det med god hjelp fra mannen som den gang var klubbens rike onkel, Kjell Ulrichsen. Akkurat som Brann tok seriegull i 2007 med Hardball-finansierte spillere.

Siden trakk Ulrichsen seg helt ut, og Stabæk er nå nede i 1. divisjon.

– Det som er negativt med bare å ha én investor er at bindingene mellom klubb og investor blir så tydelige, at når forholdet skjærer seg, så får det store konsekvenser. Fordelen er at det er lett å ta beslutninger, sier Espen Moe, styreleder i Stabæk Fotball.

Fotballpresident Yngve Hallén er positiv til at investorer spiller en rolle i norsk fotball så lenge det han mener er to viktige prinsipper overholdes.

– Samarbeidet med investorer og givere må ikke gå på akkord med langsiktigheten i klubben, og det må alltid være klubbstyret som har siste ordet, understreker Hallén.

Mener innflytelse er selvsagt

Stig-Ove Sandnes, daglig leder i Vålerenga, leder også en klubb som får støtte fra investorer. Han mener moderne norsk fotball er blitt slik at man er avhengig av støtte fra folk med penger, og ser ingen prinsipielle problemer med å motta slik støtte.

– Jeg synes det er utrolig bra at vi har personer og samarbeidspartnere som ønsker å bidra med penger inn til fotballen. Uten dem hadde det vært umulig å få til den utviklingen vi har oppnådd med tanke på alt fra stadionutvikling til breddefotball. At de som er inne og støtter, må ha en eller annen form for innflytelse skulle bare mangle. Å tro at noen skal gi penger, uten å ha noe å bidra med, er litt naivt, synes Sandnes.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. SK Brann