Fotball

Høgmos storrengjøring

Fotballkamper avgjøres ikke lenger kun på banen. Det vet landslagssjef Per-Mathias Høgmo, som har bygget et nytt støtteapparat rundt landslaget. Tirsdag møter laget Italia til den første EM-kvalifiseringskampen.

SPISSTRENER: Sigurd Rushfeldt skal hjelpe norske spisser å score mål. Til venstre landslagssjef Per-Mathias Høgmo.
  • Erlend Nesje
    Journalist

ULLEVAAL (aftenposten.no): Nye assistenter, nye fysioterapeuter, ny lege, ny fysisk trener, ny spisstrener og ny rådgiver er hentet inn.

— Det er nødvendig å sette sitt eget preg på støtteapparatet. Det har vært mange dyktige folk som har jobbet over lang tid. Kompetansemessig kunne de ha fortsatt, det er det ingen tvil om. Men jeg ønsker å få inn litt nye fjes, litt andre stemmer og litt annen komplementær kompetanse, sier landslagssjefen.

LES OGSÅ:

Les også

Italienske journalister om Møller Dæhli: - Hvem er det?

Det er ett år siden 54-åringen fra Gratangen i Troms ble ansatt som sjef for fotballherrene. Da Egil "Drillo" Olsen forsvant ut dørene på Ullevaal for siste gang i fjor høst, forsvant også kontinuitet i form av hans mangeårige støtteapparat i dragsuget. Folk som Ola By Rise (assistenttrener), Thor Einar Andersen (lege) og Roar Robinson (fysioterapeut) er alle byttet ut. Sistnevnte med 27 års fartstid på landslaget. I tillegg er flere kommet til, og etter det Aftenposten kjenner til kan det bli ytterligere endringer i staben rundt Høgmo.

Syv i aksjon

— Det er en ekstremt dedikert gjeng. De har lyst til å bli gode sammen med det norske landslaget, og det er et fantastisk utgangspunkt. Og så har de en god og trygg kompetanse på sitt område, roser Høgmo.

Jarl Torske ble hentet inn som ny assistent etter at Molde-trener Tor Ole Skullerud vikarierte i jobben i fjor høst. Martin Foyston, med erfaring fra blant annet Fulham i Premier League, ble med over fra Djurgården da Høgmo fikk fast jobb i Norge. Thomas Ødegaard og Leif Arne Lystad har overtatt fysio-oppgavene etter Roar Robinson, mens Sigurd Rushfeldt (spisstrener), Jan Åge Fjørtoft (internasjonal rådgiver) og Jordi Gonzalez (fysisk trener, også han med fortid i Djurgården), alle er nye fjes rundt A-landslaget. I tillegg er Jorid Degerstrøm den nye landslagslegen, mens Anne Marte Pensgaard er landslagets mentale trener.

- Hva er forskjellen på de nye og forgjengerne, Høgmo?

— Det skal jeg ikke gå i detaljer på. Nå handler det om å få litt nye fjes inn og komplimentere. Vi har for eksempel hentet inn Sigurd Rushfeldt som spisstrener, for å øke fokuset på den dimensjonen. Vi har styrket fysioterapien med én ekstra person. Selv om vi i internasjonal målestokk har et lite støtteapparat, er vi blitt litt større og kraftigere. Vi er litt flere nå.

LES OGSÅ:

Les også

Mener landslaget er endret mye fra Drillo-tiden

Ikke bare er de flere, det er flere som er på jobb om gangen. Under søndagens trening på Ullevaal var syv fra støtteapparatet delaktige da spillerne varmet opp. Høgmo, Torske, Foyston, Rushfeldt, Gonzalez, Ødegaard og Lystad var alle aktive ute på gresset, mens lege Degerstrøm sto parat på sidelinjen. I tillegg holdt keepertrener Frode Grodås det gående sammen med sine elever.

Detaljfokus

Det er stor forskjell fra Drillo-tiden, hvor Ola By Rise ofte både flyttet markører og ledet treningene, mens fotballprofessoren i mindre grad var aktivt deltagende.

Assistenttrener Martin Foyston sier det ikke finnes grenser for hvor langt de norske spillerne kan nå. Men at det trengs mange nok i støtteapparatet til å løfte spillerne opp på et så høyt nivå som mulig.

— Det er så mange detaljer som må tas hensyn til i dagens fotball. Man kan ikke lenger bare glatte over de hullene som eventuelt finnes. De hullene må fylles. Denne staben vi har her er svært kompetent, dedikert og fokusert. Skal vi be spillerne om noe, må vi sørge for at vi rundt er så godt forberedt som mulig. Enten det gjelder det tekniske, taktiske, fysiske, mentale eller det sosiale. Engasjementet vi i staben har gjenspeiles av spillerne, sier Foyston.

Score mål

For å komme til EM, eller VM for den saks skyld, må det scores mål. Det er her Sigurd Rushfeldt kommer inn i bildet.

— En ting er det vi holder på med i denne kvaliken. Men det handler også om retningen fremover for norsk fotball. Der er A-landslaget en premissleverandør. Den setter standarden for hva man ønsker fremover. Per-Mathias fokuserer på mange viktige ting, for eksempel med spissrollen. Rolle-tenkning er viktig. Det har jo vært snakket om en egen stopperrolle og Rune Bratseths navn har vært nevnt. Jeg tror det er veldig bra å ha større fokus på ting som ikke har fungert så bra. Det er veien å gå. Mange andre land gjør det samme, sier tidenes mestscorende spiller i norsk fotball.

— Dette er en ny rolle og den er under utforming. Det er Per-Mathias som bestemmer innholdet i den, men til syvende og sist handler det om å få spisser til å score mål og prestere godt.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Italias herrelandslag fotball