Fotball

Saudiarabiske PIF trekker seg fra mulig kjøp av Newcastle

Premier League-klubben Newcastle United kommer ikke til å bli kjøpt opp av det saudiarabiske investeringsfondet PIF. Gruppen trekker offisielt sin interesse.

Newcastle får ikke nye eiere med det første.
  • NTB

Premier League-klubben Newcastle United kommer ikke til å bli kjøpt opp av det saudiarabiske investeringsfondet PIF. Gruppen trekker offisielt sin interesse.

PIF, som var i ferd med å kjøpe fotballklubben, kommer ikke til å gjøre det likevel. Det kommer fram i en uttalelse fra gruppen, melder Sky Sports.

– Med dyp takknemlighet for Newcastles og klubbens betydning, har vi kommet fram til beslutningen om at vi ikke lenger er interessert i å kjøpe Newcastle United Football Club.

Investeringsfondet, som kontrolleres av Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman, hadde sammen med de britiske Reuben-brødrene David og Simon, samt Amanda Staveley, inngått en avtale om å kjøpe Newcastle fra klubbens upopulære eier Mike Ashley for rundt 3,9 milliarder kroner.

Les også

Ni Premier League-rivaler ba CAS om å nekte Manchester City utsettelse

Kritikk fra Amnesty

Kjøpet måtte godkjennes av Premier League og var gjenstand for kritikk blant flere menneskerettighetsforkjempere. Amnesty International advarte Premier League om å godkjenne kjøpet i et brev til ligaen.

– Premier League setter seg selv i fare for å la seg bruke av folk som vil bruke ligaens glamour og prestisje for å skjule handlinger som er dypt umoralske, i strid med folkeretten og på kant med Premier Leagues og hele fotballsamfunnets verdier, skrev Amnesty-direktør Kate Allen i brevet til PL-direktør Richard Masters.

Premier League har muligheten til å stoppe oppkjøp av fotballklubber dersom det «etter styrets rimelige overbevisning kan fastslås at de (kjøperne) har deltatt i aktiviteter utenfor Storbritannias grenser som ville ført til rettslig fellelse dersom det hadde skjedd her».

Global usikkerhet

Istedenfor er det investeringsgruppen selv som trekker seg. De begrunner avgjørelsen med global usikkerhet og en forlenget oppkjøpsprosess.

– Dessverre har den forlengede prosessen under den nåværende situasjonen, i tillegg til den globale usikkerheten, gjort at en potensiell investering ikke lenger er kommersielt levedyktig, heter det i uttalelsen fra PIF.

Det betyr at Newcastle fortsatt vil eies av Mike Ashley en stund til. Den engelske businessmannen kjøpte opp klubben i 2007 og har vært veldig upopulær blant lagets fans.

(©NTB)

Les mer om

  1. Newcastle United FC
  2. Saudi-Arabia