Fotball

Stabæks elleville snuoperasjon reddet spenningen i gullkampen

Diomande avgjorde to minutter før slutt.

  • Arne Hole

STABÆK — LILLESTRØM 3-2

NADDERUD (Aftenposten.no): Lillestrøm har ikke vunnet på Nadderud siden 2000. Søndag så det ut til å gå mot seier. Så kom Adama Diomande med et stormløp ingen kunne stoppe.

– Det er min oppgave å score mål. Jeg er her for å være toppscorer, sa Adama Diomande tørt etter å ha blitt et mareritt for Lillestrøm i annen omgang.

REDUSERING: Adama Diomande setter inn 1-2 og gir Stabæk nytt håp.

På to minutter — fra det 87. til det 89. minutt - ble 1-2 til 3-2 for Stabæk, med «Dio» i hovedrollen. Første hadde han redusert til 1-2 fem minutter etter pause på en perle av de sjeldne. Muhamed Keita serverte på millimeteren, og Diomande klemte til på direkten i tverrliggeren og inn. For en perle!Så ordnet Nicolai Næss 2-2 tre minutter før slutt etter at «Dio» hadde vært nær ny scoring på heading.

Men ett minutt før slutt var Diomande der igjen. Keita skjøt og ballen så ut til å gå utenfor, men den ellers gode Arnold Origi i LSK-målet ga retur og «Dio» scoret. Da eksploderte stadion, og det er fortsatt 15 år siden LSK vant på Nadderud.

(7-0 i serieåpningen i 2011 har Stabæk-fansen glemt. Det var i Telenor Arena.)

Stillestående Stabæk

14-årsmarerittet fristet det LSK tydeligvis å gjøre noe med, og ønsket om å rette opp 0-5 mot Rosenborg hjemme i forrige runde var ikke mindre.

Stabæk prøvde på sedvanlig vis å holde ballen i laget, men var uten fremdrift. LSK låste godt av, og Stabæk ble tvunget til å slå mange støttepasninger. Laget hadde ikke mer enn én brukbar sjanse i første omgang. Det var da midtstopper Nicolai Næss headet en corner like utenfor.

Stabæks lyn på høyrekanten, Ernest Asante, fikk Stian Ringstad på seg som lynavleder og kom seg nesten ikke frem på et eneste løp. Når i tillegg oppspillene til Adama Diomande ble for upresise, var det liten igjen av hjemmelaget.

Effektive Lillestrøm

LSK-trener Runar Kristinsson hadde gjort en god jobb foran videoen og visste hvordan han skulle stoppe Stabæks kombinasjonsspill. Romerikingene var tett oppe i duellene og gikk selv hurtig i angrep når mulighetene bød seg.

Allerede etter tre minutter kunne LSK tatt ledelsen. Laget hadde ytterligere en god mulighet til å score før Fred Friday hadde en god søndag og gjorde 1-0 på en «ishockeystyring». Skuddet fra Stian Ringstad hadde ellers gått utenfor.

2-0 kom på et pent angrep regissert av LSKs svar på Asante, Erling Knudtzon. Jørgen Kolstad plasserte ballen kontrollert i hjørnet fra syv-åtte meter.

Kampen lignet slett ikke på et LSK som hadde tapt 0-5 mot Rosenborg hjemme i forrige runde og et Stabæk som hadde slått Strømsgodset 2-0 borte.

— Vi var ikke helt med i første omgang. Alt gikk sakte, og vi opptrådte ikke samlet. Vi kan ikke starte hjemmekamper på den måten. Men det skal god mentalitet til for å komme tilbake slik vi gjorde, og det var veldig gøy, sa Stabæk-kaptein Morten Morisbak Skjønsberg, som svarer slik på det stadig tilbakevendende spørmålet om gullkampen.

— Vi skal i alle fall pushe dem så godt vi kan, sier kapteinen, som håper at laget unngår skader og mange gule kort. Da kan en tynn stall bli rammet hardt.

Tordentale fra Bradley

Etter fem minutter av annen omgang fikk Stabæk scoringen som satte litt fyr på kampen. Mohamed Keita, som ikke hadde fått til altfor mye, sendte en millimeterpasning til sin tidligere lagkamerat i Strømsgodset, Adama Diomande. Han scoret på direkte via tverrliggeren. Det var «Dio»s 14. for sesongen – og den scoringen kommer nok på «pallen» ved sesongslutt!

Reduseringen resulterte ikke i det stormløpet Stabæk-fansen hadde ventet seg. Lillestrøm fortsatte å forsvare seg godt, men skapte lite i angrep.

Men trener Bob Bradley hadde benyttet pausen til en aldri så liten tordentale og tok ut både Luc Kassi og teknikeren Yassine El Ghanassy. Den slepne backen med jernkondisen, Birger Meling, ble flyttet fremover, mens Daniel Granli overtok backplassen.

Trekket var vellykket. LSK skapte nesten ingen ting i annen omgang.

Stabæk skapte mer - og veldig mye de siste tre minuttene!

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Stabæk Fotball
  3. Lillestrøm SK