Fotball

Moyes: - Å ta over etter Ferguson var umulig

David Moyes ga sitt første intervju om sin korte periode som manager i Manchester United. Skotten mener klubben ikke ga ham nok tid.

David Moyes ble presentert som ny United-manager i fjor. NTB scanpix

 • Jørgen Tjærnås

Sommeren 2013 ble David Moyes ansatt som Manchester United-manager, etter at Alex Ferguson hadde hatt jobben siden 1986. For Moyes endte det i fiasko. 7.-plass i serien var klubbens svakeste plassering på 24 år. Dermed fikk Moyes sparken allerede i april i år, etter ti måneder i jobben.

Les også

Van Gaal: - Vi trenger nye spillere

Nå forteller han om hvordan det var å skulle etterfølge fotballens kanskje største manager gjennom tidene. I et stort intervju med Daily Mails Matt Lawton snakker 51-åringen ut om sin tid i klubben.

Pakket sammen på natta

22. april ble det kjent at han hadde fått sparken. Da hadde allerede flere engelske medier kvelden før skrevet at dette kom til å skje. Lawton skriver at han snakket med Moyes under en time etter at første sak kom ut.

— Det er umulig at dere (journalistene, journ.anm) vet dette før meg. Det er Manchester United vi snakker om, sa Moyes da.

Men ryktene stemte. Det skjønte han da han samme kveld forsøkte å ringe ledelsen i klubben, men uten å få svar. Og da han fikk kontakt med leder Ed Woodward var beskjeden kun at han skulle møte på treningsfeltet Carrington klokka 8 morgenen etter.

Moyes forteller at han ikke hadde noen planer om å dukke opp da, siden fotografer og andre ville stå og vente på ham ved porten. Derfor kjørte han heller til treningsfeltet fire timer tidligere. Der tok han en løpetur i mørket, før han dusjet, og starten å rydde ut av kontoret sitt.

Les også

«Jeg er den jeg er. Selvsikker, arrogant, dominerende, ærlig, arbeidsom, innovativ"

— Jeg var lei meg da jeg mistet jobben, for det var en oppgave hvor jeg følte jeg kunne oppnådd virkelig suksess. Vi visste det kom til å ta tid å gjøre de nødvendige forandringene. Det hadde kommet til å ta tid å utvikle klubben videre. Vi var midt i prosessen med å gjøre viktige endringer. Jeg føler jeg ikke fikk tid til å oppnådd suksess eller å feile, beskriver Moyes.

En umulig oppgave

Å ta over etter Ferguson var av mange beskrevet som fotballens vanskeligste oppgave. Den beskrivelsen er Moyes enig i.

— Det var et steg inn i det ukjente. Og når jeg ser tilbake på det nå, så var det svært nær en umulig oppgave. Men det var den riktige jobben for meg. Jeg hadde vært i Everton i 11 år. Vi hadde nådd Champions League, vunnet FA-cupen, og jeg hadde blitt kåret til årets manager tre ganger. Jeg var blant Premier Leagues aller mest rutinerte managere, og United har alltid hatt britiske managere.

Da Moyes tok over ble Marouane Fellaini, hentet fra gamleklubben Everton like før overgangsvinduet stengte, klubbens eneste forsterkning. Belgieren ble ingen suksess, og klubbens mislykkede forsøk på overgangsmarkedet ble trukket fram som en nøkkelfaktor for den miserable sesongen under Moyes.

- Ville hente Ronaldo

Men skotten hevder de forsøkte så godt de kunne å hente klassespillere til Old Trafford.

ØNSKET: Cristiano Ronaldo. DIGITALSPORT

— Vi forsøkte å hente spillere den sommeren, men klarte ikke å få det i havn. Det var ikke sånn at vi ikke prøvde, eller ikke klarte å bestemme oss. Det var helt motsatt. Det er veldokumentert at vi ønsket oss Cesc Fabgreas, Gareth Bale og Cristiano Ronaldo. Vi kom nær ved å hente et par store navn. Jeg vil ikke legge skylden på noen offentlig, men klubben fikk det ikke i mål, sier Moyes.Bale gikk som kjent til Real Madrid, hvor Ronaldo ble værende. Fabregas ble værende i Barcelona, før han nå i sommer har blitt solgt til Chelsea.

I sommer har Moyes, for første gang på 35 år, sittet hjemme når engelske lag har hatt sine sesongoppkjøringer. For ennå har ikke den tidligere Preston- og Everton-manageren funnet seg en ny klubb, selv om det har vært flere rykter de siste månedene. Og han sier at han nå er bestemt på å komme tilbake, men at han vil være sikker på avgjørelsen før han takker ja til en ny klubb.

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Manchester United

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Etter Manchester United-fiaskoen: David Moyes klar for ny Premier League-klubb

 2. FOTBALL

  Engelsk avis: - Moyes i samtaler med spansk klubb

 3. FOTBALL

  Engelske medier: Moyes klar for ny Premier League-klubb

 4. FOTBALL

  Everton-manager fikk sparken dagen etter stortapet mot Liverpool. Nå overtar klubblegende.

 5. FOTBALL

  Arsène Wenger har overlevd 156 managerbytter i Premier League

 6. FOTBALL

  Moyes truet kvinne med slag - måtte unnskylde seg