Fotball

Hjelmseth runder 100 landskamper

— Et stort øyeblikk, sier Norges målvakt.

ta652de2.jpg

Fredag spiller trolig Ingrid Hjelmseth (35) sin 100. landskamp for Norge. Lenge så det ut til å være et helt uoppnåelig tall for fotballjentenes stødige sisteskanse.

På dagen 12 år og ni måneder etter at hun fikk sin debut for Norge i en privatkamp mot USA, jubilerer Stabæk-keeperen etter alt å dømme i fredagens EM-kvalifiseringskamp mot Wales i Ålesund. Hovedpersonen vedgår at det blir et følelsesladet øyeblikk.

— Det blir utrolig artig hvis jeg får spille fredag. Et stort øyeblikk, sier Hjelmseth til fotball.no.

Om hemmeligheten bak det høye antallet landskamper, sier veteranen:

ta65a0de.jpg

— Jeg har trent mye og aldri gitt opp.

Ble vraket

Det siste er ingen sannhet med modifikasjoner. Hjelmseths vei til 100 landskamper har vært en reise i tålmodighet. I 2007 ble hun vraket på landslaget av daværende landslagssjef Bjarne Berntsen. Da hadde hun ennå ikke rukket å få gullklokka. Den kom først mye senere.

— Jeg hadde vel 10-12 landskamper fram til jeg var 29 år, og deretter har jeg pøst på, smiler Hjelmseth, som kjempet seg tilbake i landslagsvarmen etter nedturen for åtte år siden.

I de siste mesterskapene har keeperveteranen vært en bauta, som da det ble EM-sølv under Even Pelleruds ledelse i 2013. Landslagets keepertrener Roger Eskeland er full av lovord om fredagens sannsynlige jubilant.

— Hun er en trygg person for dem som spiller foran henne. Hun er dedikert og nøye på detaljer. Det gjør at hun har utviklet seg hele veien fra hun kom inn på landslaget og til i dag, sier han.

— Hvis Ingrid er frisk, og Roger (Finjord, landslagssjef) tar henne ut i startoppstillingen, får hun sin kamp nummer 100 for Norge fredag. Det er en enorm prestasjon, fastslår Eskeland.

Tenker på arvtakerne

Hjelmseth selv er opptatt av å dele av sine kunnskaper med keeperkollegaene på landslaget.

— Jeg holder ingenting hemmelig. Jeg må i stedet spørre om det er greit å pirke på dem. Jeg pirker på dem hele tiden, for jeg ønsker at de skal bli bedre. Når jeg legger opp, håper jeg det er noen gode keepere som fører den gode keeperarven videre, sier hun.

Karriereslutt vet hun ennå ikke når blir.

— 100 kamper til blir det ikke, men jeg har i hvert fall sagt ja til å fortsette ett år til. Så får vi se når 2016 er over, sier landslagskeeperen.

Hege Riise har flest landskamper av samtlige med 188. Opp til henne er det fortsatt et godt stykke for Ingrid Hjelmseth. (©NTB)

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Jubileum gir inspirasjon

 2. FOTBALL

  Landslagslegenden fikk rørende avskjed: – Det blir tomt uten henne

 3. FOTBALL

  Ørn-keeperen kan takke et gnagsår for at OL-drømmen lever

 4. FOTBALL

  I over fem år har hun vært reserve. Nå blir Cecilie fra Langevåg førstekeeper på landslaget.

 5. FOTBALL

  Storseier for Norge

 6. FOTBALL

  Nautnes visste ingenting om VM-uttaket: Slapp jubelen løs da navnet ble lest opp