Fotball

Skøytesensasjonens frekke melding: «It’s Fish for dinner, guys»

Sveriges nye skøyteyndling Nils van der Poel (24) fosset inn til verdensrekord og VM-gull på 10 000 meter i Heerenveen. Etter løpet kom han med en «kaxig» oppfordring.

SVENSK VERDENSREKORD: Nils van der Poel satte en sensasjonell verdensrekord under VM enkeltdistanser i Heerenveen.
  • Simon Zetlitz Nessler, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– It’s Fish for dinner, guys, utbrøt svensken etter verdensrekordløpet på 12.32,95 minutter, ifølge Aftonbladet.

Bokstavelig oversettes det til «det er fisk til middag, folkens», men det er vanskelig å tolke det i annen retning enn at det er et lite stikk i retning av Graeme Fish, den tidligere eieren av verdensrekorden. Canadierens tid fra Salt Lake City i 2020 var 12.33,86 – altså 91 hundredeler dårligere enn Nils van der Poel presterte i Heerenveen.

– To VM-gull og en verdensrekord hadde vi ikke planlagt med. Men det er usannsynlig kult. Vi har overgått våre egne forventninger og de var allerede ganske høye fra starten, sier van der Poel noen timer etter rekordløpet.

Les også

Norsk skøytesensasjon: Wiklund tok gull på 1500 meter

– Det føles veldig kult å gjennopplive den svenske skøytetradisjonen.

Van der Poel gikk som en klokke gjennom hele løpet, med rundetider som fra og med den andre runden gikk alle de 24 påfølgende rundene til mål mellom 29,6 og 30,1 i rundetid. Ingen av løperne som kom etter ham var i nærheten av å tukte svensken – som sikret sitt andre VM-gull. Det første kom på 5000 meter

Nærmest på resultatlisten fulgte Jorrit Bergsma. Nederlenderen var 12,9 sekunder bak svensken. Bronsen gikk til russeren Aleksandr Rumjantsev som i siste par parkerte nederlandske Patrick Roest.

PS! Tiden til van der Poel er nesten minuttet bedre enn den mektige 10 000-meteren som sikret Johann Olav Koss OL-gull på Lillehammer i 1994. Koss satte den gang verdensrekord med tiden 13.30,55.

Rettelse: I en tidligere versjon stod det at Nils van der Poel sa «Eat fish for dinner, guys». Det han sa var «It’s fish for dinner, guys». Dette ble rettet klokken 22.02, den 14. februar 2021.

Les også

  1. Svensk skøytesensasjon tok VM-gull – de norske skuffet

Les mer om

  1. Vintersport
  2. Skøyter
  3. Rettet