Veien fra Brann til Brann: Slik kom Bård Finne og Sivert Heltne Nilsen tilbake

Helt mot rivalen, skjøvet ut i Danmark og to overgangsrekorder. Slik gikk utenlandseventyrene som provoserte Bergen.

Bård Finne (til v.) og Sivert Heltne Nilsen sitter nå i karantene i påvente av å sluttføre avtaler med Brann.

Begge forlot begge Brann med kontroverser. Begge har irritert supportere i etterkant. Og begge kom hem til Bergen på samme dag.

Hvilke spillere har Brann fått tilbake? Dette er veien fra Brann til Brann for Bård Finne og Sivert Heltne Nilsen.

1

Bård Finnes Tyskland-eventyr

Bård Finne jubler for det avgjørende målet mot Bayer Leverkusen.

1. januar 2014: Stortalentet dro til Tyskland. 18-åringen Finne skiftet med det fra helte- til fiendestatus i Bergen by.

Historien er lang, saken har mange sider, men faktum er at Finne droppet å skrive ny kontrakt og gikk til FC Köln. Tilbake sto Brann med kun utdanningskompensasjon i betaling.

25. april 2015: Finne ble helt foran 45.000. Hans første mål kom i sluttminuttene mot erkerivalen Bayer Leverkusen. Det skjedde to og en halv måned etter hans første kamp fra start, et år etter overgangen. I en av Tysklands store klubber ble det lite spilletid.

20. juli 2015: Sivert Heltne Nilsen ble Brann-spiller. Det etter å ha gått gradene i Hødd og blitt herdet i Vålerenga. Mer om ham senere.

15. januar 2016: Finne byttet tysk klubb. Finne gikk en divisjon ned til klubben FC Heidenheim 1846, men satt også her mye på benken. Agent Stig Lillejord så likevel ingen grunn for at Finne skulle returnere til norsk fotball.

2

Bård Finne returnerer til norsk fotball

Bård Finne (i midten) feirer bronse i Eliteserien med Felix Horn Myhre (t.v.) og Christian Dahle Borchgrevink.

24. februar 2017: Finne provoserte Brann-supportere igjen. Agentens uttalelser til TV 2 i 2013 var ikke til å misforstå:

– Du vil aldri se Bård Finne spille for noen annen norsk klubb enn Brann!

Det fikk man altså. Finne gikk til Vålerenga, mens agenten og Brann-ledelsen førte offentlig ordkrig i mediene.

3. juli 2017: Finne fikk pipekonsert på Stadion. Unge Finne opplevde å bli pepet ut av egne fans i Brann-drakt. Pipekonserten ble ikke mindre da han kom tilbake i blått.

Uansett: Finne var for første gang i seniorkarrieren fast på et lag, og endte med 38 mål på 115 kamper i Vålerenga fra 2017–2020.

Den siste sesongen besvarte han Brann-fansens pipekonserter ved å senke gamleklubben med to mål.

3

Nilsens overraskende valg

Det er ikke en uvanlig sport i å snakke om hva som kunne skjedd om Sivert Heltne Nilsen ikke dro den sommeren i 2018.

30. juli 2018: Sivert Heltne Nilsen sjokkerte Bergen. Med Nilsen på midtbanen var Brann på gulljakt og ledet Eliteserien. Da gikk han plutselig til den lille danske klubben Horsens, som sprengte banken og egne overgangsrekorder.

Seriegullet endte hos Rosenborg det året.

14. august 2019: Nilsen til svensk toppklubb. Nilsens tid i Horsens var «sånn passe», sett i forhold til overgangssummen, men han spilte fast og var kaptein. Etter et år ble han plukket opp av Elfsborg.

Her gjorde Nilsen sakene meget bra på midtbanen. Han ble tidlig kaptein, og ledet laget til sølv i Allsvenskan sesongen etter.

4

Nedrykk og benkesliting

Bård Finne under et besøk i Bergen.

1. januar 2021: Finne til Danmark. Sønderjyske signerte den kontraktsløse vingen uten konkurranse fra Bergen. Her fikk Finne stort sett innhopp fra benken.

Marcus Bossen, en supporter som følger Sønderjyske tett, mener Finne så bra ut i treningskampene.

– Men da sesongen startet, fikk han lite spilletid. Han var ganske bra når han først spilte, så jeg vet ikke hvorfor han ikke spilte mer, sier Bossen.

Danske medier har meldt om dårlig forhold mellom Finne og trener Glen Riddersholm. Treneren, som måtte gå i sommer, avviser overfor BT at han hadde problemer med Finne.

Det ble uansett ikke mer spilletid under nytreneren Michael Boris. I Danmark blir det sagt at Finne ikke passet spesielt godt inn i tyskerens spillestil.

30. januar 2021: Sivert Heltne Nilsen glapp for Brann. Brann forhandlet lenge med Elfsborg. Etter tre uker med overgangssaga, endte Nilsen i belgiske Waasland-Beveren.

Nilsen ble hentet av belgierne i forsøk på å berge plassen på øverste nivå. Igjen ble det klubbrekord når det kom til overgangssum.

Gjennom en halv sesong spilte Nilsen fast på laget, litt på midtbanen, litt i forsvar. Han greide ikke å hindre nedrykk.

5

– Alltid deilig å være i Bergen

Sivert Heltne Nilsen på vei ut av flyplassen i Bergen.

30. juli 2021, klokken 16.55: Nilsen landet i Bergen. På Flesland ventet sportssjef Jimmi Nagel Jacobsen og en buss som tok ham direkte til karantenehotellet. For andre gang i år ble Nilsen hentet midtveis i sesong for å hindre nedrykk.

30. juli 2021, klokken 18:55: Finne landet i Bergen. Også han rett i karantene. Når den er over, ser det ut som et tidsspørsmål før både Finne og Nilsen offisielt er Brann-spillere. Torsdag ettermiddag signerte Finne.

– Det er alltid deilig å være i Bergen, var svaret de begge ga mediene på flyplassen.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking22163350292151
2Bodø/Glimt22154357292849
3Tromsø22143533231045
4Brann22133639251442
5Molde22125548242441
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk