Haaland svarte om City-eierne: – Jeg synes det blir litt for drøye ord der

ULLEVAAL STADION (VG) Manchester City-stjernen Erling Braut Haaland (22) reagerte på NRKs spørsmål om eierne i klubben.

NRKs reporter stilte følgende spørsmål til Haaland på en pressekonferanse i Oslo onsdag:

– Eierne i Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd og for å fengsle egne innbyggere. Du spiller nå for Manchester City. Hva tenker du om eierne i klubben du representerer?

– Jeg har aldri møtt dem, så jeg kjenner de ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte Haaland.

City eies av sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, som er visestatsminister i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har kun vist seg på Etihad Stadium en gang – i 2010 mot Liverpool.

NRK stilte et nytt spørsmål om at eierne beskyldes for å drive sportsvasking og at Haaland-kjøpet er en del av agendaen om sportsvasking.

– Jeg har vært City-fan hele livet. Faren min har spilt der. Som dere ser ... Jeg har scoret 14 mål og fått en grei start på sesongen. Det er det sportslige jeg tenker på. Nok en gang gjorde jeg et godt klubbvalg med tanke på trener, spillere, ditt-en og datt-en. Jeg har vært City-fan og det er sånn det bare har vært. Når jeg gikk til City, er det for å utvikle meg mest mulig på en positiv måte, sier Haaland.

– Jeg har en drøm, som mange andre, om å bli best i denne verden.

Landslagssjef Ståle Solbakken mener man skal være forsiktig med legge ansvaret på unge spillere når det kommer til sportsvasking.

– Det jeg tenker, er at det er veldig vanskelig å putte et stort ansvar på enkeltindividet. City er godkjent av Premier League, og hvor grensa går på alt det der er helt umulig. Det er mye større enn enkeltindividet. Det er et mye større politisk spørsmål enn at enkeltindividet skal stå til ansvar for det, sier Solbakken.

I De forente arabiske emirater er det dokumentert manglende ytringsfrihet og likestilling, samt uverdige arbeidsforhold for fremmedarbeidere. Kritikere mener eierne av Manchester City bruker klubben og blant annet kjøp av store stjerner til å avlede oppmerksomheten fra det som skjer i deres hjemland.

– Haaland vil få lønnen sin fra et av verdens aller mest brutale og voldelige regimer, sa Midtøsten-ekspert Nicholas McGeehan til VG i mai.

Manchester City har tidligere vært anklaget for brudd på Financial Fair Play-reglene. VG, Der Spiegel og resten av nettverket i European Investigative Collaborations (EIC) har tidligere vist hvordan myndighetene i Abu Dhabi spytter enorme pengesummer direkte inn i Manchester City, på siden av sponsoravtaler.

Haaland har fått en drømmestart i Manchester City med 14 mål på 11 kamper etter overgangen fra Borussia Dortmund. For Norge står spissen med 20 mål på 21 kamper.

Gruppeleder Norge møter Slovenia borte lørdag og Serbia hjemme neste tirsdag i de to siste Nations League-kampene.

Ståle Solbakken fortalte at det fortsatt er usikkerhet rundt kaptein Martin Ødegaards skade.

– Vi håper vi får gode nyheter i løpet av dagen. Slovenia-kampen begynner det å haste for, det sier seg selv. Men vi har en kamp mot Serbia tirsdag som jeg er rimelig sikker på at han når, sier Solbakken.