Fotball

Sverige avhengig av Montenegro-hjelp

Sverige kan fortsatt få EM-billett med seier mot tabelljumbo Moldova mandag, men må også ha hjelp i form av at Montenegro slår Russland i Moskva.

Zlatan Ibrahimovic er stadig Sveriges viktigste spiller.
  • NTB

Tapene for Russland og EM-klare Østerrike i høst har så å si ødelagt Sveriges håp om direkte avansement til neste års mesterskap i Frankrike. Det tynne håpet baserer seg på at de slår Moldova mandag. Samtidig må Russland tape for et Montenegro som bare har stoltheten å spille for.

Spillerne selv snakker allerede om hvem de kan møte i playoff. Svenskene seedes i playoff-kampene dersom de slår Moldova, og det gjør kampen svært viktig, sier Mikael Lustig.

Les også

Svenskene håper Norge taper: – Heia Italia!

— Vi har mye å tape, synes jeg. Skal vi bli seedet må vi vinne. Det er viktig å ta tre poeng.

Vil risikere spillere

Trener Erik Hamrén sier laget fremdeles kan bli nummer to i gruppa, og at han derfor kommer til å ta ut det beste laget. Det til tross for at et gult kort til Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Albin Ekdal eller Pontus Wernbloom betyr utestengelse i den første playoff-kampen.

— Det er sikkert mange som lurer på om vi bør bruke de som risikerer karantene, men for meg er det en viktig kamp. Den er viktig med tanke på ting som kommer, som playoff, gruppespill i EM og verdensranking. Først og fremst er den viktig siden vi fortsatt kan bli nummer to, sier Hamrén.

Zlatans siste sjanse?

Før den siste kampen har Sverige 15 poeng, mens Russland har 17. Svenskene er helt avhengig av at russerne taper, ettersom innbyrdes oppgjør mellom de to går i favør av Russland.

Ubeseirede Østerrike har for lengst vunnet gruppa.

Det begynner å bli lenge siden Sverige lyktes i et mesterskap, og neste sommers EM kan representere siste sjanse for superstjernen Ibrahimovic.

Svenskene har vært med i samtlige EM på 2000-tallet, men de har bare avansert fra gruppespillet én gang, tilbake i 2004. Da ble det exit i kvartfinalen etter straffetap for Nederland. (©NTB)

Les også

  1. Norge kan ikke bli beste treer - har to veier til EM

  2. Åpen krangel mellom Sverige og toppklubb: Duo nektes landslagsspill

  3. − Vi må ikke stå med lua i hånda!