Fotball

Tidligere spillere tror Høgmo er rett mann

Høgmo-elever fra de siste 15 årene tror Norge blir bedre med ham.

Per-Mathias Høgmo roses av flere av sine tidligere elever. Øverst fra venstre Kenneth Høie og Christer Basma. Nederst fra venstre Frode Johnsen, Gøril Kringen og Hans Åge Yndestad.
  • Martin K. Andersen

Etter bare noen dager i jobben som landslagssjef har Per-Mathias Høgmo så smått begynt å sette sitt preg på laget og apparatet.

Han har vraket noen av Drillos spillere, hentet inn nye, og han har byttet ut deler av støtteapparatet.

Så hva får Norge med Høgmo som sjef? Her forteller fem spillere fra Høgmos siste fire store jobber om hvordan de opplevde Høgmo.

Basma: — Rollen kler ham

Frode Johnsen og Christer Basma, spilte under Høgmo i Rosenborg-perioden (i slutten av 2005, starten av 2006)

— Han var en god leder i Rosenborg. Den gang var han kanskje litt preget av vi spilte 4-3-3. Han har ikke fortsatt med det, etter hva jeg har sett, sier Johnsen.

Høgmos periode i Rosenborg var kort, men likevel rakk Johnsen å få et godt inntrykk i perioden, som var på omtrent et halvt år.

— Han var en veldig god leder i Rosenborg. Inntrykket vi spillere hadde av ham var bare positivt.

- Hva er forskjellene på Høgmo og Drillo?

— Jeg tror ikke de er veldig ulike som ledere. Begge er svært respekterte i norsk fotball. Kanskje har Per-Mathias vært mer offensiv spillestilsmessig de siste årene, sier Johnsen – som fortsatt pøser inn mål i eliteserien, var inne i Drillos siste landslagstropp, men ute av Høgmos første.

Christer Basma mener at forskjellene mellom Høgmo og Drillo er ganske markerte.

— Jeg synes det er interessant at mange eksperter sier det ikke er mange endringer. Allerede nå ser vi at han har tatt ut en del andre spillere. Per-Mathias er en prosessmann, og jeg tror rollen som landslagssjef kler ham veldig godt, egentlig, sier Basma, som spilte sammen med Frode Johnsen under Høgmo.

Kringen: - Omgjengelig, jovial, artig

Gøril Kringen, kaptein på laget som vant OL-gull i Sydney 2000

— Jeg hadde ham i fire år og det var en fantastisk periode, en lærerik periode. Også den gangen var han en veldig teambygger og var involverende. Han brukte spillerne mye, forteller Kringen.

Samtidig som Høgmo lot spillerne kommet til orde, gjorde han det også klart hva hans meninger var, og hvordan ting skulle gjøres.

— Han lyttet gjerne, men var også tydelig på hva sluttproduktet skulle være. Samtidig var han en mann man fikk et godt forhold til. Han er omgjengelig, jovial og en artig fyr, roser Kringen, som selv har vært trener på toppnivå i norsk damefotball etter at hun la opp.

Hun har fulgt med på Høgmos karriere de siste 13 årene, og har ingen problemer med å kjenne ham igjen.

— Jeg ser linjene fra 2000-2013. Veldig mye av det han sto for den gangen står han fortsatt for. Jeg ble for eksempel ikke overrasket da jeg så han hentet inn en mental trener. Han er åpen for ny kunnskap, konstaterer Kringen.

Den tidligere Moss-, TIL-, RBK-, U21- og kvinnelandslagstreneren er riktig mann for Norges A-landslag nå, tror hun.

— Jeg har veldig tro på å få Per-Mathias inn på herrelandslaget nå. Jeg tror spillerne kommer til å bli utfordret litt nå og det kommer til å være bra for det miljøet, slår hun fast.

Yndestad: - En voldsom motivator

Hans Åge Yndestad, spilte under Høgmo i TIL i to perioder (2004 og 2008-2012)

— Han er en fantastisk person. En mann jeg har voldsom respekt for. Han har det ekstra man trenger i garderoben rett før kampstart, mener Yndestad.

I 2004 kjempet Tromsø til det siste om medalje, og var en stund også med i gullkampen. Til slutt røk bronsen på færre scorede mål enn Brann.

— Han er en menneskekjenner som evner å behandle alle forskjellig. En voldsom motivator, konstaterer Yndestad, som tror Norge kan oppleve noe resultatmessig framgang nå.

Uten at vi kan forvente altfor mye av Norge.

— At det skal bli et fantastisk landslag nå, det tror jeg ikke, da tror jeg i så fall at spillerne må bli bedre først. Men litt bedre resultater kan det bli. Et mer spillende landslag kan vi også få, sier Yndestad.

Høie: - Flink med mennesker

Kenneth Høie, spiller under Høgmo i Djurgården nå

Den tidligere Start-keeperen var en av overraskelsene i Høgmos første landslagsuttak. Duoen har de siste månedene samarbeidet i Djurgården, hvor Høgmo har gitt klubben et realt oppsving.

— Jeg har et veldig godt inntrykk av Høgmo. Han har hatt kanongode resultater med oss her i Djurgården. Han er veldig klar og tydelig, og er flink med mennesker og å få en gruppe til å prestere i lag, sier Høie til Fædrelandsvennen.

Fakta

Per-Mathias Høgmos trenerkarriere

Gratangen (1989, spillende trener)

Tromsdalen (1990-1991)

Tromsø (1992)

Fossum IF (1993-1994)

Norge U19 (1993)

Norge G15 (1994)

Norge G16 (1995)

Moss (1995-1996)

(Norge, kvinnelandslaget (1997-2000)

Norge U21 (2000-2003)

Tromsø (2004)

Rosenborg (2005-2006)

Tromsø (2008-2012)

Djurgården (2013)

  • Kilde: Wikipedia

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball