Hvordan gjør de det?

<p>11 kamper uten baklengs. Er det mulig?!</p>

Manchester United central denfesive partnership Rio Ferdinand and Nemanja Vidic
  • Line Lauvsnes Oddekalv

Manchester United er skremmende gode om dagen. En liten stund var det Brede Hangelands Fulham som var null baklengs-garantist, men de røde djevlenes ferske forsvarsrekord er intet mindre enn imponerende.

Elleve kamper uten mål i mot i en så sterk liga som Premier League er en solid notering i historiebøkene. Og kanskje må tallet viskes ut allerede neste serierunde.

(...and still running, står det i Infostradas oversikt over Uniteds nye rekorder. Chelsea hadde for øvrig den forrige bestenoteringen, som ble satt i 2004/05-sesongen.)

Van der Sar klatret samtidig opp på toppen av listen over målvakter med flest minutter uten baklengs.

1032 minutter har nederlenderen stått mellom stengene for United uten å ha måttet hente ballen ut av nettet. Han har vel knapt snudd ryggen til banen for noe annet enn å gjøre seg klar til et utspill.

8. november i fjor scoret Arsenals Nasri og sikret 2-1-seieren for Arsenal. Siden har plingene uteblitt.

Det jeg lurer på da er:

— Hvordan gjør de det? Hva er det United gjør, som ikke resten klarer? Hva er oppskriften som i øyeblikket gjør at de røde ser utilnærmelige ut med tanke på å frata dem nok et seriegull?

- Best i gjenvinningsfasen

(Foto: Digitalsport)

Ekspertkommentator i Canal+, Lars Tjærnås, følger Premier League tett. Han peker først og fremst på det gode, gamle argumentet om at "angrep er det beste forsvar".

— Det viktigste mener jeg faktisk at de er utrolig gode offensivt. Det betyr at motstanderen enten ikke våger eller ikke orker å angripe med mange spillere mot dem. Det betyr en reell defensiv avlastning, sier Tjærnås.

På enkelte områder er dessuten United best i verden, mener fotballeksperten.

- De er kanskje best i verden, i alle fall i ligaen, i gjenvinningsfasen. Det vil si de første par sekunder etter et balltap. Det forhindrer mange balltap i mot!

Sir Alex Ferguson har uttalt at Nemanja Vidic er årets spiller i sjefens bok. Også fotballeksperten er imponert over kvaliteten i Uniteds bakre rekker.

- De har en midtstopper som er glitrende en mot en. Derfor våger laget å stå tilbake med få spillere, analyserer Tjærnås.

Videre ramser han opp følgende faktorer:

— De har stor løpskapasitet i midtbanen, og er dyktige til å følge truende løp.

— De er posisjonsserke i egen 16-meter og tar ut motstander og ball samtidig.

— De har en offensiv keeper som virker å kommunisere godt med fireren foran seg.

— De kan variere presshøyden i løpet av en kamp uten å få strekk i laget.

- Stopperne er nøkkelen

(Foto: Digitalsport)

TV2s fotballekspert, Nils Johan Semb, er overrasket over rekordnoteringen, for han mener laget ikke er "så ekstremt godt defensivt organisert".

Når det er sagt, er Semb meget imponert over midtforsvaret Ferguson har til rådighet.

— De har i utgangspunktet det beste stopperparet i verden, sier han.

— Nå har riktig nok Ferdinand vært skadet en stund, men vikarene har levert og de har holdt nullen likevel. Imponerende, legger Semb til.

Han er også enig i tesen om at "angrep kan være det beste forsvar".

— De er ikke redde for å dytte folk fremover. De styrer kamper og presser ofte, og det blir lang vei frem til Uniteds mål, sier Semb, som ikke tror det er tilfeldig at kontringssterke Arsenal var forrige lag som fikk nettkjenning mot ligalederen.

Fotballeksperten trekker også frem faktorer som at de røde djevlene er gode til å forsvare seg på utsiden av egen 16-meter.

- De er dyktige til å flytte forsvaret på utsiden og forsvare seg der. I tillegg har de flere gode spillere som kan bekle rollen som en defensivt balanserende spiller foran forsvarsrekka, sier Semb.

Han vender imidlertid tilbake til de individuelle ferdighetene i det bakre leddet:

- Backene er også gode en mot en, men nøkkelen er midtstopperne, konkluderer Semb.

- 11 kamper på rad, det er skremmende for supportere med sympati for andre lag?

- Det er en veldig sterk rekke, men det er da lenge igjen, trøster fotballeksperten.

- En skole for godt forsvarsspill!

(Foto: Morten Olsen, Digitalsport)

Tidligere RBK— og landslagstrener Bjørn Hansen mener United gjør det aller meste riktig.

Han peker på to faktorer som gjør den store forskjellen:

1. - United er gode i det såkalte overgangsspillet, altså i det øyeblikket de mister ballen. De svitsjer umiddelbart over fra angrep til forsvar, og løper hjem.

2. - Samtidig som dette skjer, er en spiller straks oppe i motstanders ballfører. Dette er ikke hovedsakelig for å vinne ballen tilbake (det kan han gjerne gjøre!), men for å kjøpe laget tid til å bli organisert. Aller først den bakre firer, så etter hvert midtbaneleddet.

— Og der er Manchester gode, altså, slår Hansen fast, før han utdyper de to punktene.

- Førsteforsvareren er lagets viktigste forsvarsspiller. Hans hovedoppgave er å sørge for at laget får tid til å komme på plass. Når United er så gode til dette, betyr det at de sjelden og nesten aldri blir tatt i rom - det skapes ikke noe rom motstanderen kan bruke!

Skulle motstanderen lykkes i å få ballen forbi og fremover, er gjennombruddsmuligheten ytterst liten, for laget har alt kommet seg i balanse. Hansen påpeker også at det ikke finnes "luksusspillere" blant Fergusons menn.

— Kvaliteten i jobbingen er på et helt annet nivå enn hos de andre. Scholes, Giggs og de andre, de jobber med et helt annet intensitetsnivå enn vi for eksempel ser her hjemme, sier Hansen, som finner defensiv organisering etter eget hjerte hos de røde:

- Jeg legger ikke skjul på at Manchester United er en skole for godt forsvarsspill!