Fotball

«PLING» - 40 år siden første Tippekamp

<p>Husker du? Flimrende bilder i svart/hvitt, skurrende lyd og høytid foran TV-skjermen. Denne helgen er det ekstra grunn til å feire med et historisk «PLING».</p>

keegan
  • Espen Hansen
    Aftenposten
Fotball Tippeligaen Aalesund - Rosenborg 24.07.07Kommentator i NRK Arne Scheie jobber med brukket arm etter et uhell på joggeturFoto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport

Det varte og det rakk. Folk var blitt lovet noe så eksotisk som en fotballkamp direkte fra England. «Selveste» Wolverhampton og Sunderland skulle stå for underholdningen, og hos enerådende NRK rant svetten i strie strømmer. Klokken ble både fem over og ti over fire. Men ingen bilder fra England. Det tok et drøyt kvarter, og så var de historiske bildene der. Like etterpå dukket Hugh Curran opp ved bortre stolpe, headet inn kampens eneste mål og ble med det svaret på en velbrukt quizutfordring.

«Kjedelig kamp» sto det i Aftenposten mandagen etter, men en institusjon var uansett født. I tillegg til selve fotballen kom også plinget som signaliserte scoring i en annen kamp på kupongen. Fenomenet Tippekampen ble en umiddelbar suksess som tok et meget sterkt grep om det norske folket. Ifølge en undersøkelse midt på 1970-tallet fulgte mellom 40 og 50 prosent av Norges befolkning lørdagskampene som i starten bare kom fra Midt-England. Det var bare Dagsrevyen som hadde høyere seertall.

Ukjent.

– Dette var noe helt nytt. Direkte underholdning var ikke akkurat dagligdags. Vi hadde bare sendt FA-cupfinalen, E-cup-finaler og noen EM— og VM-kamper direkte tidligere. Ikke engang i England skjønte de helt hva vi holdt på med. Der kom en times opptak av den kampen vi sendte direkte først i opptak dagen etter, forteller Arne «Mr. Tippekamp» Scheie.

Jarle Høysæter kommenterte den aller første kampen og kan nok påberope seg det norske farskapet til Tippekampen. Men ideen var det svenske Lars Gunnar Björklund som fikk da han egentlig skulle lage en reportasje om engelsk revejakt. Men været ødela jakten, og svensken gikk på fotballkamp i stedet. Noe kan man altså takke det engelske møkkaværet for!

I starten var det Høysæter, Knut Th. Gleditsch og Øyvind Johnsen som kommenterte for NRK. Men tidlig på 1970-tallet kom Scheie og Rolf Hovden inn på banen.

En liten dram?

1. desember 1973 gikk Arne Scheies aller største drøm i oppfyllelse. Han satt på taket på Filbert Street i Leicester og skulle sette fornuftige ord på oppgjøret mellom hjemmelaget og Wolves.

– Det var ikke fritt for at jeg var litt nervøs. Folket skulle få en helt ny stemme å forholde seg til. Det blåste, var rufsete og jeg måtte bare regne med at det ble linjetrøbbel – for det var det mye av. Den engelske produsenten mente det ville være lurt å ta seg en kraftig drink. Da ville alt gå så mye bedre. Men noe alkohol skulle jeg absolutt ikke ha, humrer den fotballglade kommentatoren.

Siden ble det mange turer til England for Scheie. Han lånte stemmen sin til 123 av 370 kamper.

Da NRK startet med tippekampene var reklame et fyord. På de engelske banene fantes det riktignok reklameplakater, det fikk man ikke gjort noe med. Men da det begynte å dukke opp skilt som henvendte seg til nordiske, og da i særdeleshet norske, TV-seere, ble det rabalder. Det ble i hvert fall forsøkt å holde hemmelig helt til lørdag morgen hvilken kamp som skulle vises. Man ville unngå at kommersielle krefter forsøplet sendingene.

– Men det var jo nesten umulig. Det skulle ikke rare detektivvirksomheten til for å finne ut hvor vi skulle. Jeg husker at jeg en gang var på vei til London og Queens Park Rangers, men ble i aller siste liten omdirigert til Coventry, forteller Scheie.

Up you go!

Scheies favoritthistorie handler ikke om ham selv, men om kollega da Øyvind Johnsen skulle finne kommentatorplassen sin foran en hjemmekamp for Crystal Palace:

– Han måtte klatre opp en stige som var rundt 30 meter og likte det slett ikke. Publikum sto under og jublet for hvert eneste trinn. Da Øyvind kom opp var jubelen stor, og folk ropte «He made it – he made it», sier en leende Scheie.

Han husker mange kamper med glede, men den aller beste er Leeds-Liverpool fra 1991 som endte 4-5. 8. april 1995 var det slutt på den opprinnelige æraen med tippekamper hos NRK. Da hadde oppkomlingen TV 2 vært så frekk å kjøpe rettighetene. Ola Bernhus var sportssjef i den kommersielle kanalen og husker at det medførte stor jubel i redaksjonen da rettighetene var sikret.

– Det var en NRK-klassiker vi hadde fått tak i. På den tiden var TV 2 nærmest blokkert fra å kunne kjøpe de attraktive sportsrettighetene. Men vi bladde opp 13 millioner kroner i året og kjøpte rettighetene for hele Norden. Jeg husker veldig godt hvordan norske avisredaksjoner lagde saker på hvor synd det var på Arne Scheie og hvor ond verden nå var blitt, forteller Bernhus.

For 11 år siden forsvant den øverste engelske divisjon fra norske gratiskanaler. Siden har Canal+ fôret de betalingsvillige med all den fotballen de ønsker å se.

I dag sender Sveriges Television kl. 13.30 det de mener er tidenes kamp. Året er 1978 og Manchester United får besøk av West Bromwich. Deretter settes det direkte over til kampen mellom Manchester City og Hull.

NRK venter til i morgen kl. 15 med sin oppsummering av de gylne øyeblikkene og de beste reportasjene.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball