Superstjernen ble vraket fra landslaget. Nå mener han det kan skyldes rasisme.

Viasat-ekspert tror Mario Balotelli (28) er offer for et generasjonsskifte.

Mario Balotelli spilte sin forrige landskamp i fjor.

Den kontroversielle spissen har i kjent stil markert seg på godt og vondt denne sesongen. Før jul maktet han ikke å score på ti kamper for Nice i den franske toppdivisjonen.

Dermed ble kontrakten terminert og han signerte for ligarivalen Marseille. Der skjøt karrieren fart igjen med åtte mål på tolv seriekamper.

Likevel fant ikke landslagssjef Roberto Mancini plass til Balotelli, da den italienske troppen ble annonsert før EM-kvalifiseringskampene i juni.

Etter vrakingen fyrte han løs i det franske TV-programmet Canal Football Club.

– Jeg vet ikke om det er min store personlighet eller noe annet. Enten så er det lettere å ikke ta meg ut på laget, eller så har det med rasisme å gjøre, sier Balotelli.

– Det er definitivt ikke min skyld at jeg ikke er på landslaget, sier han.

Offer for et generasjonsskifte

Balotelli har spilt i storklubber som Inter Milan, AC Milan, Manchester City og Liverpool.

Stort sett har italieneren vært skarp foran mål, men fikk det tøft i Liverpool i 2014/2015-sesongen. Da ble det ett fattig ligamål på 16 kamper.

– Hvis jeg ikke er på landslaget er det delvis min feil også. Da jeg var i Liverpool for eksempel, så spilte jeg ikke bra og ble ikke tatt ut på laget, sier han.

Men nå mener han altså at det ligger andre motiver bak vrakingen.

Rolf Otto Eriksen er Viasats ekspert på italiensk fotball. Han mener Mancini er blitt tvunget til å gjennomføre et generasjonsskifte etter at Italia ikke kvalifiserte seg til VM-sluttspillet i fjor.

– Mancini bygger jo opp et nytt landslag. Det finnes en generasjon på gang i Italia som har gjort det bra på aldersbestemte landslag. Nå prøver man i størst mulig grad å integrere dem på A-landslaget. Da må noen av de mer rutinert naturligvis vike, sier han.

Kontroversiell spiller

Balotellis definitive høydepunkt for Italia kom i EM i 2012. Da slo han ut Tyskland nærmest på egen hånd, med to spektakulære scoringer.

I finalen mot Spania var han bortimot helt fraværende. Eriksen mener Balotellis uforutsigbarhet har alltid vært hans største problem.

– Du kan få de mest spektakulære scoringer og en spiller i verdensklasse på sitt beste. Men selv om han har modnet med årene, er han fortsatt en fyr som finner på sine sprell og er en personlighet som krever mye oppmerksomhet uansett, sier han.

«Why always me?» sto det under drakten til Balotelli da han feiret et mål mot Manchester United i 2011.

I tiden i England havnet han stadig på avisforsidene. Ifølge britiske medier skal han blant annet ha fyrt opp fyrverkeri i sitt eget hus under tiden i Manchester City.

Da han scoret i byderbyet mot Manchester United gikk den berømte «Why always me?»-feiringen verden rundt.

– Jeg er kanskje gal på banen fordi jeg alltid ønsker å vinne, men utenfor er jeg rolig og ikke dum. Mitt «gærning»-inntrykk ble gitt av britiske journalister, sier han.