Cupfinalen danket ut sjakk og langrenn

NM-finalen i fotball ble helgens TV-vinner for NRK, men det norske folk fulgte også ivrig med på Magnus Carlsens VM-kamp i sjakk og Petter Northugs seier på Beitostølen.

TV-seerne fant cupfinalen mest interessant søndag formiddag.

Cupfinalen for menn samlet i snitt 668.000 seere. Moldes seiersmarsj mot Odd var dermed kringkastingens mest sette sportsbegivenhet i helgen.

Som oppladning til cupfinalen fikk mange med seg Petter Northugs sprintseier i langrenn på Beitostølen. Det var helgens best besøkte vintersportsøvelse med 550.000 seere i snitt.

Sjakkongen Carlsens vei mot triumf ble en liten stund forstyrret av nettopp NM-kampen på Ullevaal. Men da kampen ble flyttet over på hovedkanalen NRK1, og Carlsen nærmet seg seier, økte populariteten.

— Det siste partiet samlet 347.000 i gjennomsnitt, men var oppe i nesten 600.000 på slutten. På NRK1 var det i snitt 542.000 seere, forteller analysesjef Kristian Tolonen til NTB.

— Det har vært litt av en sportshelg på NRK. Ganske variert med grønt gress, svarte og hvite felt og god, gammel, norsk vinter, sier han.

Les også

- Et øyeblikk jeg kommer til å huske lenge

Sjakksuksess

Sjakk økte voldsomt i popularitet under Carlsens VM-kamp mot Vishy Anand i India i fjor. Og den norske sjakkfeberen har ennå ikke gitt seg.

Tolonen kan fortelle om seersuksess med 200.000 seere i snitt gjennom hele VM.

— Vi må huske at det er tall for hvor mange som ser hvert minutt og et tall som ikke står langt bak vinteridretten. Det er fascinerende med tanke på tempoet i sjakk, sier Tolonen.

Han opplyser at nesten 2,8 millioner mennesker var innom sjakkdekningen på NRKs ulike plattformer under VM. Der var nesten 800.000 sjakkentusiaster innom daglig. (©NTB)