Fotball

Hareides hodebry

<p>Å finne en spisserstatter for Ole Gunnar Solskjær er bare ett av mange valg Åge Hareide må ta foran Malta-kampen.</p>

Oslo. BisletLandslagstrener Åge Hareide er ikke fornøyd med situasjonen. Solskjær med fler er ute.FOTO: OLAV OLSEN Foto: Olav Olsen

  • Aslân W.a. Farshchian

SOLSKJÆRS HOVNE KNE setter ham ut av kampen mot Malta lørdag, og trolig må han også stå over mot Ungarn onsdag, selv om landslagssjef Åge Hareide sier han fortsatt har tro.

— Tro er viktig i fotball, sier sjefen.

Det er mange som tror om mye annet også. Hvem som skal starte mot Malta, for eksempel. Og det handler ikke bare om hvem som blir spissmakkeren til John Carew.

Helt fra keeperplass er det spekulasjoner og spørsmål. Branns Håkon Opdal har to landskamper og vært reserve for Thomas Myhre. Når Myhre nå er ute etter tabbene mot Tyrkia og Bosnia i mars, eller "prøver å finne seg selv", som Hareide kaller det, er Opdal det naturlige førstevalget. Hareide regisserte selv duellen mot Odd-keeper Rune Jarstein da de to lagene møttes mandag. Brann vant 2-0. — Det var en test, en duell, og erfaringen derfra er noe vi vil ta med oss videre, sier Hareide, som forteller at han har bestemt seg, men holder navnet hemmelig til i morgen.

Midtstopperparet splittes nødig. John Arne Riise kommer rett fra Mesterliga-finale, og er selvskreven venstreback. På høyre har Hareide de siste kampene hatt valget mellom defensive Anders Rambekk og offensive Jarl André Storbæk. Nå er Rambekk ute og inne er Espen Ruud. Han har en god innleggsfot, og dermed blir det en kamp mellom to mer like spillere enn før. Ruud hakket mer offensivt anlagt.

Hvis Hareide ikke snur opp ned på alt uten Solskjær, spiller Morten Gamst Pedersen på venstrekanten. Sentralt skal det fortsatt mye til for at Hareide vraker Martin Andresen og Kristofer Hæstad, men kanskje blir dette kvelden han gjør det? Mot Malta, som ventes å forsvare seg, kan Christian Grindheims pasningsfot og evne til å se åpningene veie tyngre enn "Doffen"s ballvinneregenskaper. Grindheim var nære å få sjansen sist, men var da syk. Nå utfordrer han skikkelig.

Fredrik Strømstad står over, men selv om han hadde vært klar er det ikke sikkert han hadde fått høyrekanten. Bjørn Helge Riise har vært i knallform så langt denne sesongen, ifølge Hareide selv kanskje den mest stabile av alle de hjemlige spillerne i troppen. I tillegg har Jan Gunnar Solli blomstret i Brann. Sollis rutine og enda større villighet til å jobbe hjemover kontra Riises finterepertoar.

Selvskreven

John Carew er selvskreven på topp. Selv om han nok ikke får så mye rom og løpe i som han helst vil, kommer han uansett til å trekke på seg så mye oppmerksomhet at makkeren får gode arbeidsforhold. Makkeren blir trolig Steffen Iversen, som bare er blitt bedre og bedre for RBK denne våren, etter en start under pari.

— Han har ikke vært helt på topp, men samtidig er han toppscorer i serien og det forteller litt om kapasiteten hans. Med Ole Gunnar ute, er jeg veldig glad for at Steffen begynner å komme i slag, han var god mot Sandefjord lørdag, sier Hareide.

Utfordrerne er Thorstein Helstad, Daniel Braaten (rå kraft) og Daniel Fredheim Holm. Hurtighet, rå kraft og gode ballferdigheter.

I morgen får vi svaret.

Lørdag faller dommen.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball