Fotball

BBC: Blatters høyre hånd vurderer å stille i FIFA-valget

Norsk redaktør rister på hodet: — Han og Blatter skapte det korrupte systemet.

Jerome Valcke (til høyre) har vært en av Sepp Blatters (til venstre) nærmeste støttespillere. Her gjennomfører de "Handshake for Peace" under kongressen i Zürich 29. mai.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Tilliten til FIFA-president Sepp Blatter er tynnslitt etter skandalene i organisasjonen tidligere i sommer. Mange håper på en ny kurs etter at en ny president velges i februar 2016. Nå fremmer imidlertid BBCoppsiktsvekkende opplysninger, som ikke nødvendigivs er gode nyheter for de som ser frem til et regimeskifte i FIFA.

Ifølge den britiske TV-kanalen vurderer nemlig generalsekretær i FIFA Jerome Valcke, av mange sett på som Blatters høyre hånd, å stille i presidentvalget.

Opplysningene kommer kun én måned etter at Valcke annonserte at han gir seg som generalsekretær i FIFA i februar, noe han begrunnet med at «den nye presidenten bør få utnevne sin egen generalsekretær».

Valcke skal ha vært i kontakt med det styrende fotballorganet på minst ett kontinent, i tillegg til ett nasjonal forbund, for å undersøke om han ville hatt nok støtte til å stille.

Ifølge BBC er enkelte viktige skikkelser innad i FIFA opprørte over Valckes angivelige intensjoner, og disse skal også ha frarådet franskmannen om å stille.

— System laget av Blatter og Valcke

Frode Lia, redaktør for fotballtidsskriftet Josimar, ser heller ikke på Valcke som en lovende kandidat.

— Han er en stor del av det sittende regime, og all den korrupsjonen man ser i FIFA. Det er et system som er laget av Blatter og Valcke, sier Lia til Aftenposten.

— Dersom Valcke blir president, fortsetter FIFA på samme kurs. Det blir ingen regimeendring, fortsetter han.

- Hvordan oppfatter du Valcke som person og politiker?

— Han er utrolig veltalende og intelligent. Men han er en del av et gjennomkorrupt regime, sier Lia.

Les mer om Valcke lengre ned i saken.

Forvirret av FIFA-skandalen? Vi har skrevet om fotballens kontroversielle styringsorgan i en stor artikkelserie. Klikk deg inn på disse sakene for å lære mer:

Hvordan Blatter fikk Putin til å endre russiske lover.

Slik fungerer Sveits som idrettpampenes Mekka.

Tidligere NFF-president: - Det gikk rykter om konvolutter med penger.

Koblet til ulovlig transaksjon

Det har stormet rundt FIFA siden den famøse dagen i mai, da 14 personer ble arrestert etter mistanke om korrupsjon.

Skandaleoppslagene stoppet heller ikke etter at Sepp Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president. Nettopp Jerome Valcke har også blitt dratt inn i skandalene.

2. juni publiserte nemlig Associated Press et brev som de hevdet beviste at Jerome Valcke hadde visst om en ulovlig pengeoverføring fra Sør-Afrikas fotballforbund til Nord- og Mellom-Amerika-forbundet CONCACAF.

Den avsløringen kom kun timer etter at FIFA hadde benektet at Valcke på noen måte var involvert i pengeoverføringen.

Valcke har hele veien avvist at han er korrupt.

— Som leder av administrasjonen kan jeg være stolt over det FIFA har gjort. Jeg tror ikke administrasjonen noen gang hart vært en del av historiene rundt FIFA, inkludert alle de kommersielle avtalene vi har signert fra 2007 til 2015, sa Valcke i juli ifølge The Guardian.

Dersom Valcke har planer om å stille, får han tøff konkurranse om presidentvervet.

Her er noen av de andre kandidatene:

MICHEL PLATINI

60 år gammel fra Frankrike. Han er den mest profilerte kandidaten og den som var først ute. Har vært president i Det europeiske fotballforbundet siden 2007. Platini har allerede fått solid støtte fra både Det nord- og mellomamaerikanske fotballforbundet (CONCACAF) og Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL). I tillegg vil han ha støtte fra svært mange av UEFAs medlemsland, blant dem Norge og England. Hvert medlemsland har en stemme, og det er ikke sikkert at landene stemmer på samme måte som de kontinentale forbundene anbefaler.

PRINS ALI BIN AL-HUSSEIN

39 år gammel prins av Jordan. Leder det jordanske fotballforbundet. Han tapte presidentvalgkampen mot Sepp Blatter tidligere i år. Da hadde han støtte fra Michel Platini. Han ble sett på som en kompromisskandidat for alle som ikke ønsket at Sepp Blatter skulle fortsette i presidentstolen. Den jordanske prinsen har ennå ikke bestemt seg for om han skal stille til valg på nytt i februar neste år.

CHUNG MONG-JOON

63 år gammel sørkoreansk forretningsmann med milliardformue. Han har vært leder av Sør-Koreas fotballforbund siden 1993. Han var en av visepresidentene i FIFA fra 1994 til 2011. Han annonserte sitt kandidatur i forrige uke.

ZICO

62 år gammel brasilianer. Mer kjent som en av Brasils midtbanegeneraler på laget som sjarmerte verden på slutten av 70-tallet og 80-tallet. Har hatt en allsidig trenerkarriere etter sin tid som aktiv spiller. Han har ennå ikke offisielt annonsert sitt kandidatur. Det er forventet at han vil gjøre det 31. august. Han har allerede fått støtte fra det brasilianske fotballforbundet. Et forbund som er med i CONMEBOL som allerede har signalisert at de støtter Platini.

MUSA BILITY

Han er leder for Liberias fotballforbund og annonserte nylig sitt kandidatur. Han har trolig ikke støtte fra mange av medlemslandene. Det afrikanske forbundet (CAF) har allerede gjort det klart at de ikke kommer til å støtte hans kandidatur. Det har likevel ikke skremt ham fra å stille opp.

DAVID NAKHID

51-åringen fra Trindidad og Tobago har offentlig gått ut med sitt kandidatur. Trolig vil han være en meget svak kandidat. En av de arresterte i FIFA-skandalen som indirekte førte til at Sepp Blatter trakk seg like etter valget i vår, Jack Warner, kommer fra Trindidad og Tobago.

Frist til 26. oktober

Det er også rykter rundt flere mulige kandidater. En av dem er sørafrikaneren Toby Sexwale. Han har ennå ikke offentlig sagt at han kan tenke seg å stille, men navnet hans nevnes. Det kan fortsatt komme nye kandidater til i kampen om å bli Sepp Blatters etterfølger. Valget skal finne sted 26. februar neste år, men alle kandidater må ha registrert seg innen 26. oktober i år.

Hvis du er interessert i hvordan FIFAs indre liv har vært, kan du lese denne saken om FIFA-toppen Chuck Blazer som levde godt på penger han samlet inn for forbundet:

Les også

  1. Tove Paule om «gubbeveldet»: - FIFA er ikke moden for en kvinne som president

  2. - Hemmelige FIFA-dokumenter viser at Blatter kjente til korrupsjonsplaner

  3. Blatters motkandidat går i strupen på Platini: - Fotballen fortjener bedre

  4. Tidligere NFF-president om valgdramaet som ga Blatter makten: - Det gikk rykter om konvolutter med penger

Les mer om

  1. Internasjonal fotball