Fyrverkeri av en fotballkamp, men ikke på gresset

Pyropøbel var svært nær å stoppe hele lokaloppgjøret mellom de to erkefiendene.

Lillestrøm-Vålerenga 0–0

ÅRÅSEN: Speaker takket de 9.800 som hadde kommet til Åråsen denne lørdagen. Han mente trolig ikke å takke absolutt alle de som hadde tatt turen. Det hele var i lange perioder på grensen til å bli stoppet, avbrutt og avlyst på grunn av enkelte av de oppmøttes relativt tvilsomme behandling av fyrverkeri.

Nesten hele kampen hang kruttrøyken fra bluss over stadion. Dommer Tommy Skjerven måtte flere ganger vurdere om det var forsvarlig å fortsette kampen.

– Jeg har aldri opplevd lignende i Norge, sa dommeren.

Men kamp ble det spilt helt til alle 90 minutter var gjennomført. Det så det lenge ut som ikke skulle komme til å skje.

– Det var helt riktig å spille hele kampen. Jeg syntes det var synd at det skulle bli såpass mange stopp i kampen, sa Lillestrøms svenske trener Jörgen Lennartsson til Aftenposten da det hele var over.

Svensken har erfaring fra langt røffere tribunekultur i Sverige og mente at såpass som dette må man tåle.

– I Sverige ville vel dette vært å regne som en middels ståkete kamp, sa han.

Norges Fotballforbunds sikkerhetssjef Geir Ellefsen var til stede på stadion. Etter kampen var han svært ordknapp.

– Jeg vil ikke gi noen kommentarer i dag. Dette skal vi vurdere mandag, sa han etter kampen.

Det var til tider høy temperatur ute på banen.

Jaktet på oppturen

Begge lag lette etter en opptur. Etter tre poeng. Vålerenga hadde ikke vunnet siden de utklasset Bodø/Glimt 6–0 helt i begynnelsen av juli. Lillestrøm har også langt mellom seierne. Begge lag sto i fare for å blande seg inn i nedrykksstriden.

Etter 90 minutter i kruttrøyken på Åråsen har begge lag fortsatt muligheter til å rykke ned. De to trenerne Jörgen Lennartsson og Ronny Deila har ingen grunn til å puste lettet etter dette målløse oppgjøret.

– Det er synd vi ikke klarer å levere varene. Det var en dritkjedelig fotballkamp, sa LSKs Fredrik Krogstad til Eurosport etter kampslutt, før han la til:

– Det er to lag som vet viktigheten av kampen, som ikke vil ofre for mye. Jeg synes ikke vi skaper nok. Da fortjener vi ikke å vinne heller.

Han likte at de to fanskarene fyrte opp stemningen, men ikke at det ble spass at kampen måtte avbrytes flere ganger underveis.

Vålerengas keeper Adam Larsen Kwarasey hadde Klanen i ryggen i første omgang, og i begynnelsen av kampen hadde han flere små fyrverkeribål som brant rundt ham.

– Det er greit med en litt opphetet stemning, men det er jo ikke riktig å kaste noe ut på banen. Uansett det var nok en kamp som var mer moro på tribunen enn på banen, sa han som ikke syntes det hadde vært så ille som enkelte ville ha det til.

Les også

Skandalescener på Åråsen – truet med utsettelse etter fyrverkeri på banen

Lillestrøms Simen Rafn og Vålerengas Bård Finne.

Utsatt oppstart

Løvet var LSK-høstgult over alleen som går opp mot Åråsen. Himmelen var grå som Vålerengas fotball har vært hele høsten. Men det handlet da tross alt om et lokaloppgjør, et såkalt hatoppgjør. Et oppgjør som betyr det lille ekstra for spillerne og er den store forskjellen for tilhengerne.

At det betyr noe ekstra for supporterne var overtydelig før kampen begynte og de første minuttene med fotball. Blussene brant livlig blant begge lags supportere. De havnet ute på banen, brant trassaktig ute på gresset slik at kampstart ble utsatt med tre-fire minutter. Da det et par minutter ut i kampen smalt en rakett over hodene på spillerne, valgte dommer Tommy Skjerven å stoppe kampen midlertidig.

Det ble fyrt opp også på hjemmetribunen.

Fotball etter hvert

Men til slutt la kruttrøyken seg, og det ble det spilt fotball ute på gresset på Åråsen. Men det var lite som minnet om at dette var fotball på øverste hylle i Norge. Feilpasninger florerte, duellene var harde og nytteløse. Og sjansene i første omgang fikk god plass hvis men talte disse på en hånd.

Desto mer hendte det på tribunene. Halvveis i omgangen måtte Tommy Skjerven stoppe kampen nok en gang da et bluss havnet ute på gresset. Men til tross for at speaker hadde truet med avlysning av kampen dersom det kom ett bluss til ut på banen. så valgte dommer Skjerven å fortsette.

Fargerike bluss ble fyrt opp kontinuerlig, og røyk fra de to supporteres avdeling gjorde utsikten for litt mer fotballinteresserte tilskuere vanskelig. Men det ble til slutt ingen mer kasting av fyrverkeri ut på banen hvor spillerne gjorde et tappert forsøk på å holde konsentrasjonen og å spille fotball.

Noe de bare klarte med vekslende hell.

Det tok få minutter før blussene fra tribunen endte ute på banen.

Store muligheter

I annen omgang så lenge ut til å ende opp som den første. Som en eneste lang oppjaget duell. Lite finspill, feilpasninger og slåssing ca. midt på banen.

Men ett kvarter ut i omgangen klarte Vålerengas Myron George for en gangs skyld å rive seg løs. Dundret løs mot mål. Det endte med stolpeskudd og retur som ble hockeyblokkert.

Lillestrøm hadde også sine muligheter. Til dels store. Det kunne virke som om de to fotballagene i det minste ville avslutte denne fyrverkeriskandalen med en viss grad av verdighet.

– Man tråkker over en grense

– Det er viktig for meg å understreke at jeg syns pyro er bra, men når fyrverkeri havner foran og bak spillere, da har man tråkker over en grense. Pyro på banen er ikke bra.

Det var bråk på Åråsen også lenge etter kampslutt.

Det sier talsperson i Klanen, Erling Rostvåg. Vålerengas supportergruppering sto ikke som enhet bak handlingene, men:

– Vi kan ikke utelukke at det noen klansmedlemmer sto bak, men det er et annet miljø enn Klanen som sto bak den aggressive holdningen.

Bluss i leilighet

Etter kampslutt forsøkte Lillestrøm-tilhengerne å storme over mot Vålerenga-tilhengerne. Det var slik at Vålerenga-tilhengerne hadde gjort forsøk på å komme seg opp på balkongene. Det så også ut til å bli kastet bluss inn i leilighetene. Det ble for mye for noen LSK-supportere. Politi med hunder og opprørsutstyr måtte til for å få kontroll på rasende fans.

– Jeg hadde orkesterplass til opptrinnet. Det var en veranda med fire-fem folk som slang med leppa hele kampen. Det skal man tåle og mye ble oversett, men etter kampen eskalerte det, sier Erling Rostvåg, talsmann for Vålerenga-klanen.

– Det ble amper stemning, det ble kastet en potteplante ned på tribunen og til slutt kom det bluss opp til dem. Jeg tror ingen ble skadet, sier han.

Ifølge Lillestrøms supporterkoordinator Ken-Rune Nilsson, skulle alle terrassene være tømt. Beboerne i leilighetene skal ikke oppholde seg ved bortefeltet når Vålerenga er på besøk.

– Mye bråk

– Jeg syns det er rart, for de hadde fått fribilletter og de områdene skulle vært tømt. Det er leit når det skjer. Uavhengig av lag, er det leit når supportere velger å kaste bluss på en balkong etter ytringer, sier LSKs supporterkoordinator Ken-Rune Nilsson.

– LSK har vel en regel om å terminere leiekontrakten til de som provoserer slik. Jeg må si jeg blir overrasket om de ikke må finne seg et annet sted å bo. Men det er vanskelig for LSK å gjøre noe proaktivt her, de kan bare reagere, sier Rostvåg.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Karianne Knudsen, sa følgende til VG:

– Vi var der med mange politifolk og det var nødvendig. Det var mye bluss og uromomenter underveis, men kampen ble gjennomført. Nå er det utslipp, men det er mye bråk. Det er observert folk med jernstenger og andre som har dekket til ansiktet.

Rundt syvtiden melder Aftenpostens reporter på Åråsen at situasjonen har roet seg.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk