Tidligere Tromsø-spiss senket England i debuten: – Litt av en historie

England gikk på sitt første tap i en kvalifiseringskamp på ti år.

Tidligere Tromsø-profil Zdenek Ondrasek ble den store helten for Tsjekkia.

TSJEKKIA - ENGLAND 2–1

Zdenek Ondrasek fikk en drømmedebut på det tsjekkiske landslaget. Han ble byttet inn og ble matchvinner da Tsjekkia slo England 2-1.

Ondrasek, med bakgrunn fra Tromsø, ble byttet inn etter 65 minutter på stillingen 1-1. Spissen tok godt vare på sjansen. Fem minutter før slutt mottok han ballen i boksen og satte inn den avgjørende scoringen.

– Der sitter den. Fra Alfheim til Praha via Dallas. Det er litt av en historie. Se så lur han er, sa TV 2-kommentator Kasper Wikestad da Ondrasek satte ballen i nota.

Her setter Ondrasek inn 2–1...
... før han feirer vilt sammen med lagkameratene.

30-åringen spiller for tiden for Dallas i MLS, hvor det har løsnet den siste tiden. I Tromsø hadde han blant annet en flott 2012-sesong da han ble delt toppscorer i Eliteserien. I 2016 gikk han videre fra Tromsø til Wisla Kraków.

Tromsø bekreftet i sommer at de var interesserte i å hente spissen tilbake til Alfheim. Les mer om det her.

Med seieren har Tsjekkia en glimrende mulighet til å kvalifisere seg til EM. De ligger på andreplass i puljen, men på samme poengsum som gruppeleder England. Begge har 12 poeng, men engelskmennene har én kamp til gode. Kosovo på tredjeplass har åtte poeng.

England hadde før fredag 43 kamper på rad uten tap i EM- og VM-kvalifisering. Sist de tapte en kvalifiseringskamp var for ti år siden.

Ondrasek var en fryktet eliteseriespiss da han var i TIL fra 2012 til 2016.

England slet

England fikk en pangåpning på kampen. Ikke engang fem minutter var spilt da Raheem Sterling ble felt innenfor 16-meteren. Dommeren blåste straffe, og fra 11 meter var Harry Kane som vanlig sikker.

Hjemmelaget slo raskt tilbake. Etter ni minutter fikk de uttelling. En corner ble svingt inn i feltet, headet ned og satt i nettet av Jakub Brabec. Det meste skulle handle om hjemmelaget utover i omgangen. Tsjekkia styrte og England slet med å spille seg inn i kampen.

Etter pausen var gjestene bedre, og etter en snau time fikk Sterling en stor mulighet. Han ble spilt fri og forsøkte å runde keeper som fikk en hånd på ballen. I den andre enden var Tsjekkia farlig frampå med et godt langskudd like etterpå.

Også Harry Kane skulle få en sjanse, men det var istedenfor en tidligere eliteseriespiller som skulle få æren av å avgjøre.

Harry Kane og England måtte se den utrolige rekken uten tap bli brutt fredag kveld.

Sliteseier for Frankrike

Frankrike måtte slite lenge i fredag bortekamp mot Island, men etter 66 minutter løsnet det for gjestene. De fikk tildelt straffespark. Det satte Olivier Giroud i nettet.

Med seieren har laget god kontroll i gruppe H. Frankrike leder med 18 poeng, to foran Tyrkia. Island er nummer tre med 12 poeng når tre runder gjenstår.

Vant gjorde også Portugal. De slo Luxembourg 3-0 etter scoringer av Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo og Gonçalo Guedes.

Portugiserne er nummer to i gruppen, fem poeng bak ledende Ukraina, men med én kamp til gode. Serbia på tredjeplass er igjen tre poeng bak Portugal.

(©NTB / 100% Sport)