Fotball

Klepp-spiller scoret historisk VM-mål

Klepp-spiller Havana Solaun med historisk nettsus for Jamaica i VM tirsdag kveld.

Klepp-spiller Havana Solaun, her fra en cupkamp mot Haugar tidligere i år.
  • Mats Haugland
    Mats Haugland

Havana Solaun (26) startet kampen på benken for Jamaica mot Australia i VM-gruppespillets siste kamp. Australierne ledet ganske komfortabelt 2-0 til pause etter to mål av stjernespiller Samantha Kerr.

Da tok Jamaica-trener Hue Menzies grep. Han byttet inn Klepp-spiller Solaun etter hvilen, noe som skulle vise seg å være et smart trekk.

Jamaica hevet seg og kun fire minutter ut i andre omgang reduserte Solaun til 1–2 for øystaten i Det karibiske hav. Ifølge BBC var målet Jamaicas første noensinne i et VM-sluttspill.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Regelendring gir Klepp sekssifret beløp i VM-kompensasjon
Elleville jubelscener da Solaun satte inn Jamaicas første mål noensinne i et VM-sluttspill.

Solaun kom til Klepp fra det amerikanske laget Washington Spirit foran årets sesong, og 26-åringen står med to mål på åtte kamper for jærlaget i år.

Midtbanespilleren er født i Hong Kong og oppvokst i USA. Moren er fra Jamaica, mens faren har foreldre fra Cuba. Hun har flere u-landskamper for USA, men valgte å representere Jamaica på A-landslagsnivå.

Hun har fått fem kamper med det jamaicanske flagget på brystet, og totalt har hun spilt 207 minutter fordelt på tre kamper i årets mesterskap i Frankrike. Jamaica endte på sisteplass i gruppe C med null poeng og 1–12 i målforskjell.

Utrolig jevnt

Selv om Klepp-spilleren skapte spenning, skulle Australia-kaptein Kerr sikre en stor nok seier til at Norge venter i åttedelsfinalen. Hun scoret ytterligere to mål i andre omgang, slik at Australia til slutt vant 4–1.

Med sine fire mål mot Jamaica ble hun lagets store helt, og også den første til å score både tre og fire mål i samme kamp i et VM for Australia.

I Australias VM-tropp er en annen Klepp-spiller, Tameka Yallop. Hun startet de to første kampene mot Italia og Brasil, men måtte stå over mot Jamaica grunnet skade.

Italia, Australia og Brasil endte alle på seks poeng i gruppe C. Da avgjorde målforskjellen. Italia ble gruppevinner med 7-2, mens Australia gikk foran Brasil på flere scorede mål (8-5 mot 6-3) og møter Norge i åttedelsfinalen lørdag.

Solaun i duell med Australias Aivi Luik og Chloe Logarz.

Hadde Brasil scoret ett mål til, ville Norge møtt Italia. Hadde Australia scoret ett mål mindre, ville Norge møtt Brasil.

Det blir ikke første gang Norge møter Australia i VM-sluttspill. De to tidligere gangene har det skjedd i gruppespillet. Begge tok seg videre etter 1-1-kampen i Kina i 2007, mens Norge ble utslått da Australia vendte 0-1 til seier 2-1 i Tyskland i 2011.

Lagenes forrige møte ble en målfest, da Australia vant 4-3 i fjorårets Algarve Cup etter et vinnermål fire minutter på overtid. Elise Thorsnes (2) og Lisa-Marie Utland scoret for Norge.

(100% Sport / @NTB)

Les mer om

  1. Klepp IL
  2. Toppserien