Fotball

Nils Johan Semb svarer på kritikken: – Kjenner meg ikke helt igjen

NFF-toppen er uenig i deler av kommentaren til Ola Bernhus, men sier samtidig at han tar utfordringen

Nils Johan Semb - her sammen med landslagssjef Martin Sjögren under EM.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Fotball-EM i Nederland ble en gedigen skuffelse for Norge. Det endte med null scoringer og null poeng.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har det overordnede ansvaret for landslagene. Semb blir nå møtt med kritikk – ikke bare på grunn av EM-fadesen – men også fordi A-landslaget for herrer er nede på en 88. plass på FIFA-rankingen.

I en kommentar skriver Ola Bernhus at Semb ikke har vært synlig nok i sin rolle.

«Nils Johan Semb gjør sikkert en god jobb internt. Men vi her ute hører ikke mye fra ham. Hvorfor øser han ikke av sin kunnskap og forteller fotballnasjonen hvordan Norge igjen skal bli blant de bedre i Europa? Hvorfor holder han ikke flammende og inspirerende foredrag om hva som nå skal gjøres?», skriver Bernhus.

Les hele kommentaren fra Ola Bernhus her:

Les også

«En etterlysning til toppfotballsjefen: Nå må du vise vei, Semb»

Semb forteller at han skal skrive en grundig kronikk som svar til Bernhus. Han kommer imidlertid med et utfyllende tilsvar allerede i dag.

– Det er bra å bli utfordret på det, svarer Semb.

– Å ta del i fotballdebatten er noe jeg absolutt liker. Jeg kjenner meg ikke helt igjen. Jeg er tilgjengelig for media. Under EM har jeg hatt mye interaksjon med media. Tidligere har jeg fått kritikk for at jeg er for aktiv i fotballdebatten. Så det spørs hvilke briller man har på seg. Men jeg tar den utfordringen (fra Bernhus, journ.anm.).

– Bernhus hevder norske spillere på dame- og herresiden er litt dårligere på alt (taktisk, teknisk, utholdenhet, osv.). Er du enig i det?

– Det er veldig vanskelig å generalisere. Vi har hatt aldersbestemte landslag som har gjort det veldig bra, spesielt på kvinnesiden. J17-landslaget har for eksempel kommet til to semifinaler de siste årene.

– Den største utfordringen i norsk fotball er å få nok spillere til å ta steget opp til seniornivå. Men vi har eksempler på unge spillere som holder høyt nivå, for eksempel 18-åringene Sander Berge og Martin Ødegaard. I tillegg har vi Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg – jeg kunne nevnt mange som holder et høyt nivå teknisk og taktisk. Så jeg er ikke enig. Å generalisere her er veldig farlig.

– Bernhus spør om du kjenner veien ut av uføret. Gjør du det?

– Jeg kan ikke gå i detalj på det, men jeg kan peke på noen punkter om veien ut av det. Det er en klar struktur og en rød tråd fra barnefotballen gjennom ungdomsfotballen og opp til seniorfotballen.

– Jeg har vært ganske tydelig i debatten på en del områder. Spesielt når det kommer til å spisse konkurranseklimaet i Eliteserien og Toppserien. sier Semb før han trekker frem følgende fire tiltak

Kvalitetsklubb: – Jeg har troen på at det skal gi et sterkt løft. Det handler om utviklingen av klubbstruktur og organisering i barnefotball. Et veldig stort element er trenerutdanning og trenerutvikling: Å gjøre både foreldretrenere, samt halv- og helprofesjonelle trenere, bedre.

Landslagsskolen: – Dette er et samarbeid mellom forbund, krets, breddeklubb og toppklubb. Det inkluderer blant annet talentleire på 15-årsnivå.

Aldersbestemte landslag: – Her har vi gjennomført et voldsomt løft på tiltakssiden for begge kjønn. Det skal vi fortsette å ha trykk på.

Akademiklassifisering: – Det handler om å få toppklubber til å lage sterke akademier.

Semb legger også til at norsk fotball har en utfordring når det kommer til anlegg i de store byene.

Les mer om

  1. Nils Johan Semb