Sverige rystet Italia: Nå er de 90 minutter fra VM

Svensk jubelkveld.

De svenske spillerne jubler for den avgjørende scoringen mot Italia.
  • 100% Sport

Sverige - Italia 1–0

Sverige tok første stikk i VM-omspillskampene mot Italia med 1-0-seier fredag. Jakob Johansson ble matchvinner med sitt første landslagsmål.

Johansson erstattet Albin Ekdal etter 58 minutter. Tre minutter senere banket AEK-spilleren ballen i mål via en forsvarsspiller forbi en utspilt Gianluigi Buffon.

Italia kastet alle mann i angrep i jakt på utligning, men måtte innse at Sverige har 1-0 å gå på før det avgjørende oppgjøret i Milano mandag.

– Det var ikke dårlig timing på det. Det er veldig deilig å få et mål her, og en seier å ta med til Italia, sa Johansson til Kanal 5.

– Det var en andreball, og så var jeg i riktig posisjon. Det er litt flaks at den gikk via en spiller og satte Buffon i en vanskelig situasjon, men det er deilig å ha flaksen på sin side, la han til.

Med landslagslegenden Zlatan Ibrahimovic på tribunen viste svenskene at de virkelig vil til VM-sluttspillet i Russland neste år.

Les også

Lagerbäck kritiserer kulturen i Norge: – Et stort dilemma

Underholdende

Det var imidlertid Italia som fikk kampens første store sjanse. Matteo Darmian vartet opp med en strålende prestasjon da han dro seg opp langs venstresiden, før han fant Andrea Belotti foran mål. Spissen hang i lufta og fikk headet ballen tilbake mot det lengste hjørnet, men klarte akkurat ikke å treffe mellom stengene etter seks minutter.

To minutter senere var det Sveriges tur. En feil av Andrea Barzagli ga Emil Forsberg ballen i mellomrommet. Leipzig-stjernen slapp ballen videre til Ola Toivonen, og spissen gikk for skudd og traff godt, men forsøket strøk utsiden av lengste stolpe.

Etter en rekke småfarligheter så Italia-forsvaret ut til å sove litt like før pause, og Marcus Berg kom seg forbi Giorgio Chiellini i boksen. Gianluigi Buffon fikk til slutt slått ballen unna.

Les også

Fotballstjerne anklager Sepp Blatter for seksuell trakassering

Stolpeskudd

I annen omgang var det Italia som tok initiativet, men etter at spillet ble stykket opp av flere italienske spillere som ble liggende etter ymse dueller, var Sverige på en visitt hos Buffon. Emil Krafth kastet langt, og på 17 meter sto innbytter Jakob Johansson, som banket inn sitt første landslagsmål via en forsvarsspiller.

Italia prøvde samme oppskrift ti minutter etter Sveriges ledermål, men heldigvis for den oppildnede hjemmefansen gikk skuddet fra Darmian i stolpen og ut.

Italia fortsatte presset, men Sverige fikk en slutt på Italias rekke med kamper uten tap mot svenskene. Italia var ubeseiret i de fem siste oppgjørene mot Sverige før fredagens kamp.

Returoppgjøret spilles mandag på San Siro i Milano.

(©NTB)