Fotball

Sandstø ser ingen fremtid for Løv-Ham

<p>— Jeg er aldri blitt løyet til så mye som i mitt første år i Løv-Ham, sier Arne Sandstø. Han ser ikke hvordan klubben skal komme på fote igjen.</p>

Fotball17. April 2011AdeccoligaenVarden AmfiLøv-Ham trener Arne SandstøFoto: Astrid M. Nordhaug
 • Kim Bøyum

Drøyt syv måneder er gått siden Arne Sandstø ledet Løv-Ham i kvalifiseringskamper til eliteserien. Klubben hadde gjort sin beste sesong noensinne, og høstet lovord fra alle kanter.

Likevel var det mye som ikke var som det skulle. Da tallene for fjoråret ble klare, viste det seg at Løv-Ham gikk 3,1 millioner i underskudd i 2010. Jan Tore Guntveit ble ansatt som daglig leder i januar, men ga seg etter tre måneder. I mai forsvant Sandstø til Sandefjord.

Etter 12 kamper ligger laget nest sist med fem poeng. Ett har de mistet på grunn av økonomien. Sandstø synes ikke det har vært vanskelig å se nedturen komme.

— Det som har skjedd i år, kunne vi i veldig stor grad forutse. Evnen til å få inn penger er ikke til stede i klubben. Det vi gjorde i fjor, gjorde vi veldig mye på tross av, sier Sandstø.

- Ikke liv laget

Han forteller om en hverdag der det var umulig å få et ærlig svar fra ledelsen om hvordan det egentlig sto til med økonomien.

- Jeg er aldri blitt løyet til så mye som i mitt første år i Løv-Ham. Vi spurte og ønsket å få en oversikt fra ledelsen over hvordan det lå an. Gjentatte ganger fikk vi beskjed om at man hadde kontroll. Så ender man opp med et underskudd på tre millioner.

— Ser du noen vei ut av uføret som Løv-Ham er i nå?

— Nei, ikke når man trekker 100 tilskuere på kampene. På det grunnlaget kan jeg ikke se at det er liv laget.

Han forteller at de økonomiske problemene har ført til at spillere til tider har fått forsinket lønn, noe som virket forstyrrende på det sportslige.

Forsinket lønn

— Når en av spillerne rekte opp hånden på trening og spurte om de andre hadde fått lønn, så visste ikke vi trenere engang om at den var forsinket. Det skjedde for eksempel før første seriekamp i år. Men etter det jeg har forstått, har alle fått sitt til slutt, sier Sandstø.

Både han og hans tidligere assistent, Tom Mangersnes, reagerer på at de ble forespeilet rammebetingelser for årets sesong som ikke stemte overens med virkeligheten.

— Vi ble forelagt noen tall fra styret i desember som vi skulle forholde oss til når vi skulle sette sammen spillertroppen. Det gikk for lang tid før vi fikk vite at disse tallene ikke var realistiske. Først litt ut i mars fikk vi vite det, sier nåværende hovedtrener Mangersnes.

- Vi stolte på en daglig leder som hevdet at det ville være åpninger for å gjøre noe før overgangsvinduet stengte. Det var voldsomme vyer og store ambisjoner om hvordan det skulle bli, men dette stilnet ganske fort. Da vi reiste til La Manga 1. mars, begynte vi å skjønne at virkeligheten ikke var så rosenrød som vi hadde fått inntrykk av. Nå er sesongen blitt slik vi på sett og vis fryktet da vi så hva som var realiteten, sier Mangersnes.

Vet ikke om han vil fortsette

Han legger ikke skjul på at han synes lite om Jan Tore Guntveits korte innhopp som daglig leder.

— Løv-Ham er en skjør klubb. Når man ansetter noen i administrasjonen som blir borte etter få måneder, gjør det nesten bare mer skade, sier Mangersnes.

Han skal være hovedtrener til og med kampen mot Sandefjord 3. juli. Ennå vet han ikke om han er interessert i å fortsette etter det.

- For min del er det to ting som er helt avgjørende for om det blir aktuelt. For det første om vi risikerer et nytt poengtrekk. For det andre skriker troppen etter nytt blod. Det bør skje en form for "turnover" i spillergruppen i sommer. Hvis man sier at det ikke er mulig å endre spillergruppen, må man i så fall komme med en lengre kontrakt, sier Mangersnes.

Forstår Sandstøs frustrasjon

— Vi har aldri løyet for noen bevisst, så det er synd at Arne føler det slik, sier Thomas Nordal.

Nordal var styreleder i Løv-Ham frem til mars 2010. Resten av fjoråret opererte han som daglig leder på hobbybasis, i tillegg til å være styremedlem, slik han fortsatt er.

- Jeg forstår godt at Arne følte at driften ikke var ansvarlig og forsvarlig. Han er en topp trener med erfaring fra mye større klubber. Kanskje ble overgangen til Løv-Ham enda større enn han hadde forutsett, sier Nordal.

— Den store utfordringen i 2010 var at vi drev på frivillig basis. I slutten av 2009 ble vi tvunget til å si opp de fleste som hadde jobbet på markedssiden i klubben. Vi levde fra måned til måned, og det var vanskelig å gi en status til enhver tid. Inntekter vi håpet på, kom ikke. Jeg forstår at det kan virke amatørmessig, og kan ikke si annet enn at vi har gjort vårt beste på frivillig basis. Hvis ikke det har vært godt nok, er det beklagelig, sier Nordal.

Dagens styreleder Gjert Knudsen er fast bestemt på at han skal få Løv-Ham på beina.

- Jeg kunne gjort som mange andre og latt skuten seile sin egen sjø. Men vi har ikke gitt opp. Paradokset er at vi er mye bedre økonomisk stilt i år enn i fjor. Da Jan Tore Guntveit og Arne Sandstø gikk, sparte vi mye penger, sier Knudsen.

Han bekrefter at det har hendt at lønnsutbetalinger har vært forsinket, men at dette er ordnet opp i. Styrelederen reagerer på at Sandstø og Tom Mangersnes mener at rammebetingelsene for årets sesong ble annerledes enn forventet.

— I ettertid har jeg forstått at kommunikasjonen mellom trenerne og Guntveit ikke fungerte. Men innenfor budsjettene var det mange spillere i lavere divisjoner som man kunne ha hentet. Det blir for banalt å skylde på andre enn seg selv når spillere ikke har slått til, sier Knudsen.

 1. Les også

  Mangersnes vil ha hjelp av Løv-Ham-spillerne

 2. Les også

  Sandstø tar over Sandefjord

 3. Les også

  Sparer stort på Arne Sandstøs avgang

 4. Les også

  Frir til Brann

 5. Les også

  David Nielsen blir assistent i Løv-Ham

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5