Tromsø risikerer poengtrekk

<p>«Gutan» irettesettes av Klubblisensnemda, og kan bli fratatt viktige poeng i jakten på seriegull.</p>

Tromsø 20110425. Eliteserien fotball. TIL-Odd Grenland.Jubel for seier i eliteseriekampen på Alfheim Stadion søndag ettermiddag. Tromsø vinner 2-1.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
  • Pål Magnus Tømmervold

Onsdag presenterte Norges Fotballforbund (NFF) og Klubblisensnemda regnskapstallene for den økonomiske situasjonen i Eliteserien, Toppserien og 1.divisjon.

På tross av at det generelt går mot en vesentlig bedre økonomistyring i norske eliteserieklubber, irettesettes Tromsø for ikke å ha oppfylt viktige delmål i sin handlingsplan.

— Hvis klubben ikke rapporterer i henhold til egne handlingsplaner, er det grunnlag for poengtrekk i inneværende sesong. Denne rapporteringen må foreligge 30. juni. Tromsø ligger bak på nåværende tidspunkt, og har litt å ta igjen, sier Jan Løkling, leder i Klubblisensnemda.

Ifølge fotballpresident Ynge Hallén blir et eventuelt poengtrekk på ett poeng gjennomført 1.september.

Også førstedivisjonsklubben Hønefoss får ”gult kort” av Klubblisensnemda, mens divisjonskollega Løv-Ham allerede nå blir fratatt ett poeng.

Finansielt oppfølgingssystem

Klubbene i eliteserien og 1.divisjon blir vurdert i forhold til det finansielle oppfølgingssystemet som ble innført i klubblisensen i 2009. Dette for å sikre en tettere oppfølging av klubber som har en anstrengt økonomisk situasjon. På bakgrunn av økonomiske nøkkeltall i oppfølgingssystemet, plasseres klubbene deretter i kategoriene 1, 2 og 3. Klubber tilhørende kategori 1 i Eliteserien per 31.12.2010, og som kan være i faresonen for irettesettelse – og i verste fall poengtrekk - ved neste regnskapsorientering (1.september 2011) er:

  • Lillestrøm, Stabæk, Brann, Tromsø, Sogndal, Sarpsborg og Fredrikstad.

Klubbene med sunnest økonomi er Strømsgodset, Sandefjord (rykket ned), Vålerenga, AaFK og Rosenborg, som alle tilhører kategori 3. * PRØV VÅR FOTBALLKALENDER!

1.divisjonslag i trøbbel

Eliteserie- og førstedivisjonsklubbene har totalt i perioden 2008 til 2010 kuttet kostnader med rundt en halv milliard kroner, samtidig som driftsresultatet er forbedret med 180 millioner kroner i samme periode. Det er tall som gleder fotballpresidenten.

- En svært positiv utvikling. Strømsgodset var en av klubbene som ble irettesatt sist. Underliggende tall viser at klubben har vært gjennom en grundig organisering for å få en bærekraftig økonomi. Jeg vil også nevne at klubber som Aalesund og Vålerenga har jobbet godt over tid, sier Hallèn.

— Adeccoligaen er derimot et stort varsku. Det er ingen overraskelse at det første poengtrekket kommer her. Når det først brenner i mindre klubber som sliter med begrenset publikumsinteresse, er det heller ikke så mange brannmenn som kommer og slukker brannene, sier Hallén.

— Strømsgodset har ikke bare gått til topps på tabellen, men også når det gjelder det økonomiske, sier Løkling.

10 av 14 førstedivisjonsklubber er plassert i kategori 1. Det betyr at de plikter å etablere en treårig handlingsplan for å nå målet om en bærekraftig utvikling.

Klubber i kategori 1 i 1.divisjon pr. 31.12.2010:

  • Kongsvinger, Hønefoss, Alta, Løv-ham, Nybergsund, Bodø/Glimt, Ranheim, Randaberg, Asker og HamKam.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk