Fotball

TIL-treneren: – Vi trengte en profil og målscorer som «Mush»

Simo Valakari håper og tror Mushaga Bakenga (25) blir en goalgetter som vil få folk på Alfheim igjen.

FORNØYD: Simo Valakari hadde all grunn til å gni seg i hendene og glise på torsdagens TIL-trening.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

Tilskuertallene har vært dalende på Alfheim i år, i tråd med svake resultater.

Signeringen av russiske Shamil Gasanov (24), et ubeskrevet blad i norsk fotball, var vel heller ikke signeringen som fikk Tromsø-fansen til å juble vilt og høylytt.

Men da klubben på kvelden på overgangsvinduets siste dag sikret seg Mushaga Bakenga (25) fra Rosenborg, var det til stor entusiasme og glede for både klubb og fans.

– Det var en travel, men veldig god og veldig viktig kveld, sier Simo Valakari til iTromsø.

Les også

 1. TILs supersigneringer har skapt reaksjoner i Bodø – slik svarer TIL-sjefen

 2. Fotballeksperter vurderer TILs sommerkjøp: – Terningkast fem!

 3. Tromsø takket nei til belgisk bud på Ulrik Yttergård Jenssen

– Hadde en lang prat

Valakari er nå meget fornøyd med to nye spillere foran de 12 siste kampene der jakten på fornyet eliteseriekontrakt fortsetter.

– Vi fikk aldri panikk, og jeg var veldig klar på at jeg kun ville ha inn spillere som kunne gi oss noe ekstra. I Bakenga får vi en virkelig profil som ønsket å komme hit. Han kjenner ligaen, og ser fram til utfordringen vi har foran oss, sier Valakari, som selv snakket med Bakenga i håp om å overtale spilleren.

– Vi hadde en lang prat, og jeg fikk en veldig god følelse, sier Valakari, som også takker trønderne Simen Wangberg og Gjermund Åsen for hjelpen med å overtale sin tidligere lagkamerat til å komme nordover.

– Det var virkelig teamarbeid. Nå kommer han opp og er med i troppen på søndag. Jeg håper dette er en spiller som folk vil komme og se, og som kan hjelpe oss å score mål, sier Valakari.

Vil forlenge

Valakari legger ikke skjul på at han gjerne ser Bakenga i TIL-drakten utover 2017.

– Selvfølgelig vil jeg det. Samtidig er ønsket mitt for alle spillere i TIL at de gjør det så pass godt at de kan gå til større ligaer i Europa, så alt i alt er dette en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Valakari.

– Fantastisk i garderoben

Både Simen Wangberg og Gjermund Åsen trekker fram «Mush» som person i garderoben og evne til å score mål.

– Han er en fantastisk person først og fremst. En humørspreder, men også en god spiss som liker å score mål, sier Wangberg.

Som gjerne ser at Åsen og Bakenga også spiller i TIL i 2018.

– Det kan bli tøft, men vi får se hva som skjer utover høsten. Ingenting hadde vært bedre enn det, sier Wangberg.

GJENFORENT: Simen Wangberg ser fram til å spille med Bakenga igjen.

TIL-kapteinen mener valget var bra av Bakenga.

– Dette er bra for han for å «kickstarte» karrieren litt igjen. Det finnes ingen bedre plass å gjøre det enn her, sier Wangberg, som innrømmer at han pratet en del med «Mush».

– Jeg har jo pratet litt med han, men det var først og fremst han selv som bestemte seg for TIL. Han er en veldig klok person, men at han kjenner noen her, har nok hatt litt å si, sier TIL-kapteinen.

Han gleder seg over å få en bakromsspiss med teft for mål.

– Jeg regner med han har trent bra i Rosenborg og er sharp og fit. Vi har ikke mange måneder til å få en spiller i form, så vi får håpe han er klar til å spille allerede i helga, sier Wangberg.

Romkamerater i Rosenborg

Gjermund Åsen var romkamerat med Mushaga Bakenga da de spilte i lag i Rosenborg. Og han ser fram til å spille med «Mush» igjen.

– Det er bra med en målscorer. I tillegg er han en av mine bedre kompiser. Vi har snakket en del sammen, og han hadde gode alternativer i Norge, Skandinavia og Europa, men jeg sa til han at han skulle komme hit, og «Mush» hører på meg. Han har respekt for meg, smiler Åsen.

Men de blir neppe romkamerater igjen.

– Jeg bor jo med Lehne (Olsen) nå, så jeg kan ikke svikte han, og kommer nok til å dele rom med han på bortekamper. «Mush» kan kanskje bo med Landu. De har jo spilt på landslag siden de var 11–12 år gamle, sier Åsen.

Han innrømmer at det krevde en del jobb for å overtale Bakenga.

– «Mush» er veldig irriterende og prate med noen ganger. Han går rundt spørsmål, så da måtte jeg snakke strengt til han å si; svar og si hva du tenker. Det ble noen telefoner og meldinger jevnt gjennom hele dagen, så jeg er glad det løste seg, sier Gjermund Åsen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Mushaga Bakenga
 2. Simen Wangberg
 3. Gjermund Åsen
 4. Tromsø IL
 5. Rosenborg BK
 6. Eliteserien