Fotball

Kaller Rosenborg mosjonister

Sammenlignet med Ole Einar Bjørndalen, Olaf Tufte, Thor Hushovd og Marit Bjørgen, driver Rosenborg med en avansert form for mosjonstrening. <ul> <li> <strong>DEBATT: Bør fotballspillere trene mer?</strong> </li></ul>

Rosenborg spillerdrakt

  • Sondre Mikal Knutsen

Det mener en av landets fremste eksperter på trening, Johan Kaggestad.

Den mangeårige treneren er overrasket over at spillerne på fjorårets seriemester kun legger ned mellom 11 og 15 timer trening i løpet av en vanlig uke.

— 11-15 timer i uken er middelmådig. Mange av dem som går Birkebeineren hvert eneste år, trener like mye. Men det ser ut til å holde for å vinne serien, sier Kaggestad til Adresseavisen.

Ingen snarvei

Han mener det ikke er noen snarvei for å bli god i en idrett. Derfor er det ikke overraskende at det er de beste individuelle norske utøverne som også trener mest og best. Ole Einar Bjørndalen legger ned hele 1600 treningstimer i løpet av et kalenderår. Det er 400 mer enn Olav Tufte, mens Thor Hushovd i fjor hadde 1100 timer. Marit Bjørgen har 800 timer med en puls på mist 120. Tallene forteller likevel ikke hele historien. Det er minst like viktig hva hver enkelt utøver gjør i løpet av timene. I tillegg er det stor forskjell på idrettene og hvilken type trening som gir resultater.

Adresseavisen skrev onsdag at spillerne i eliteserien trener i snitt

18,6 timer i uken. Trener Rune Skarsfjord innrømmet at Rosenborg er blant dem som trener minst med et snitt på 11-15 timer.

Krevende idrett

— Jeg er ikke i tvil om at norsk fotball har mye å gå på. Det kan vi også se av resultatene ute i Europa. Jeg kjøper heller ikke det argumentet at nivået er skyhøyt i de største ligaene. Når Vebjørn Rodal klarte å ta OL-gull i en idrett som drives over hele verden, skal det også være mulig for en norsk klubb å hevde seg ute i Mesterligaen, sier Kaggestad.

Han mener fotball er veldig krevende, og skiller seg ut fra en del andre idretter.

— Som fotballspiller er det viktig med hurtighet, styrke, spenst, innsikt osv. Man kan kompensere manglende ferdigheter med talent og at lagkamerater utfyller deg på banen. Men likevel vil det være mest å hente på å trene. Og da tenker jeg på en blanding av kvalitet, intensitet og mental trening. De norske proffsyklistene legger blant annet ned mellom 20 og 35 timer i uken, 48 uker i året, sier TV2-eksperten.

Han ser ingen grunn til at ikke fotball skal kunne sammenlignes med andre utholdenhetsidretter. Trening er først og fremst et middel for å prestere i konkurranser. Og for å bli best i verden, er det viktig å trene best i verden. Det mener dametrener i langrenn, Svein Tore Samdal.

— Individuell trening har nærmest vært et fremmedord for fotballspillere. I langrenn er det juniorutøvere som er på et høyere fysisk nivå, sier Samdal, som blant annet har vært på besøk i Tromsø og fortalt om opplegget rundt damelandslaget i langrenn.

PS! Vålerenga-spiller Thomas Holm sa i januar til Aftenposten at han trener 800 timer i året.

Les også

  1. - Uttaler seg på feil grunnlag

  2. Kvålsvoll misliker Kaggestad-utspill

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt7511134916
2Kristiansund750275215
3Molde7421179814
4Rosenborg84222013714
5Viking74031414012
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien