Fotball

Disse er VM-klare

Ti lag er allerede klare for neste sommers mesterskap i Brasil. Flere nykommere kan også håpe på å bestille billett snart.

Italia-keeper Gianluigi Buffon kan smile etter at Italias VM-billett ble sikret.
  • Jørgen Tjærnås

Med høsten nærmer også VM-kvalifiseringen seg sin ende. Ni måneder før mesterskapet sparkes i gang i Brasil er 10 av de 32 deltakernasjonene allerede klare. Det kommer til å bli langt flere i løpet av én måned.

Her er lagene som enten er VM-klare, eller som fortsatt kan håpe på å kvalifisere seg i løpet av høsten:

Europa

Italia og Nederland ble tirsdag VM-klare som Europas to første lag. Med seier mot henholdsvis Tsjekkia og Andorra sikret de to fotballnasjonene gruppeseier i kvalifiseringsgruppe B og D.

Belgia er også nær VM-klare. De leder gruppe A fem poeng foran Kroatia , som de møter borte i neste kamp. Uavgjort der eller seier mot Wales i siste kamp holder for VM-billett.

I Norges gruppe er som kjent Sveits svært nær ved å sikre seg seieren. Med poeng enten mot Albania (borte) eller Slovenia (hjemme) i de to siste kampene er de helt klare. Det samme er de om Island ikke vinner begge sine to siste.

Tyskland leder gruppe C fem poeng foran Sverige , som de møter borte i siste kamp. Den kampen blir kun spennende om Tyskland avgir poeng mot Irland hjemme, samtidig som söta bror slår Østterrike.

Spania og Frankrike har like mange poeng i gruppe I. Men spanjolene er foran på innbyrdes oppgjør, og har én kamp mer til gode. Dermed tar de regjerende verdens— og europamesterne seg til VM med hjemmeseier mot enten Georgia eller Hviterussland.

Også Bosnia-Hercegovina kan avgjøre alt selv. Med seirer hjemme mot Liechtenstein og borte mot Litauen er de for første gang kvalifisert for et mesterskap. Skulle de snuble er Hellas , som har like mange poeng, klare til å snappe billetten.

I gruppe F har Russland alt i egne hender. Med seirer borte mot Luxemburg og Aserbajdsjan er de VM-klare. Poenget bak lurer Portugal , som møter Israel og Luxemburg hjemme.

I gruppe H kan fortsatt fire lag ende øverst. England (16 poeng) er i førersetet. De møter to av utfordrerne, Montenegro (15) og Polen (13) hjemme i sine to siste kamper. Også Ukraina (15) håper ennå på gruppeseier.

I tillegg til de ni gruppevinnerne skal fire av gruppetoerne til VM via omspill.

Asia

Iran, Sør-Korea, Japan og Australia er VM-klare fra Asia, hvor kvalifiseringen er ferdigspilt.

Jordan skal kjempe mot 5.-plassen i Sør-Amerika om ytterligere én billett. Jordan fikk muligheten etter å ha slått Usbekistan i omspill. Med 1-1 i begge oppgjør måtte det straffer til for å skille lagene.

Sør-Amerika

I Sør-Amerika ble Argentina første lag, i tillegg til vertsnasjon Brasil , som er klare for VM-sluttspillet.

Ytterligere tre lag skal rett til VM, mens laget som ender på 5.-plass må ut i omspill mot Jordan. Med to runder igjen er Colombia (26) og Chile (24) nær VM-billett. Ecuador (22) og Uruguay (22) kjemper om den siste direkteplassen. Venezuela (19), som kun har én kamp igjen, har kun et tynt håp om å hente inn lagene foran.

Nord- og Mellom-Amerika

USA og Costa Rica ble VM-klare natt til onsdag. USA leder siste kvalifiseringstrinn etter 2-0-seier mot Mexico. For Costa Rica holdt det med 1-1 mot Jamaica.

Ytterligere ett lag skal direkte til VM. Med to kamper igjen å spille er det Honduras som holder på den plassen med 11 poeng. Panama (8) og Mexico (8) følger bak. For laget som blir nummer fire venter omspill mot New Zealand.

Afrika

Ti lag gjenstår nå i kampen om de fem VM-billettene. To oppgjør hjemme og borte avgjør hvilke lag som tar seg videre.

Hvem som møtes er ikke avklart. Blant de ti som ennå kan gå videre er Elfenbenskysten, Nigeria, Ghana, Egypt og Senegal blant favorittene. Algerie, Kamerun, Burkina Faso, Kapp Verde og Etiopia er de fem siste lagene.

Første oppgjør mellom lagene spilles midt i oktober, mens de avgjørende returoppgjørene spilles i november.

Oseania

New Zealand har, som ventet, vunnet kvalifiseringen. Nå venter et møte med laget som ender på 4.-plass i Nord- og Mellom-Amerika i kampen om en plass blant de 32 som kommer til Brasil.

Les mer om

  1. Fotball-VM