Fotball

Kun fire lag endte bak Frankrike på denne listen. Likevel vant de VM

FIFA har offentliggjort tallene fra fotball-VM i Russland.

Paul Pogba og N'Golo Kante kunne stolt vise frem VM-troféet før deres første hjemmekamp på fransk jord etter sommerens VM-triumf. Da var motstander Nederland i Paris.
  • Marius Dahl

Tallene fra sommerens fotball-VM forteller at Frankrike ble nummer 28 på lista over lag som løp lengst under mesterskapet. Mesterskapet som samme lag vant etter 4–2-seier over Kroatia i finalen.

I snitt sprang franskmennene 100.953 meter per kamp. Det sier lista som det internasjonale fotballforbundet (FIFA) offentliggjorde denne uka.

Bare Argentina, Nigeria, Mexico og Panama la ned færre meter i Russland. Det overrasker ikke fysisk trener i Rosenborg, Geir Håvard Hjelde.

Fire av fem røk ut

– Det er ikke så overraskende å høre. Det er ikke nødvendigvis de som springer lengst eller mest som vinner fotballkamper, slår Hjelde fast.

– Noen ganger kan det lønne seg å ligge bakpå og kontre. Da slipper man ikke inn mål, scorer mål og løper lite. Det handler om å løpe taktisk, vel så mye som å løpe. Statistikken sier jo ikke at Frankrike ikke har kapasitet. Det har de utvilsomt. Det sier mer om spillestilen til treneren. Også viser det igjen at det ikke er så enkelt som vi trodde for ti år siden, at vi må springe mer og mer for å vinne fotballkamper, legger han til.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Tidenes dyreste malerisalg viser sjeikenes maktkamp. Nå kan den treffe idrettsverdenen med full kraft

Fire av de fem lagene som løp mest røk ut allerede i gruppespillet. Det gjelder Serbia, som toppet lista foran regjerende verdensmester Tyskland. De led samme skjebne. Kvartfinalist Russland endte på 3.-plass, foran Australia og Egypt.

– Hvis kamper åpner seg og hvis man skal spille to-tre kamper i uka, må man ha stor løpskapasitet. Det gjelder å klare det når man må. Samtidig er det viktig med stor kapasitet for å unngå skader. Landslagene må ofte restituere godt mellom to viktige kvalikkamper, sier Hjelde.

– Vi må springe mye

Statistikken vipper heller ikke landslagstrener Per Joar Hansen av pinnen. Assistenten til Lars Lagerbäck er i godt humør etter to strake 1–0-seiere i Nations League og sier at Norge ikke kan bruke tallene til så mye.

– Frankrike vant siden de var et kompakt lag defensivt. De sprang smartere enn de andre lagene. De lå godt i balanse og kontret med spillere som Kylian Mbappé og Blaise Matuidi. Det var sjelden de førte kampene noe spesielt, påpeker Perry.

– Vi springer mye og jobber knallhardt. Det er vi veldig opptatt av og det må fortsatt ligge i bånn for oss som er underdog, sier Hansen.

Nordmann på CL-toppen

Selv har han ikke sjekket hvem som løp mest mot Slovenia og Bulgaria da Norge tok dobbeltseier i Nations League, men minner om at Mohamed Elyounoussi var helt i toppen av de som løp mest i fjorårets Champions League-turnering.

Det var blant grunnene til at den norske angriperen ble tidenes dyreste nordmann, da Southampton betalte Basel mellom 18 og 20 millioner euro, som tilsvarer mellom 170 og 190 millioner kroner, for å få ham til Premier League.

– Fotball er fremdeles et «running game». Antall løpemeter betyr mye, men like viktig er repeterende sprint. At spillere kan gjenta høyhastighetsløp gang på gang. Det er noe av det som har økt mest i fotballen. Det har økt 30 prosent de siste årene, fortsetter Perry.

– Fotball er fremdeles et «running game», sier Per Joar Hansen (til venstre). Her ved siden av Lars Lagerbäck og Frode Grodås.

– Ferdigheter kompenserer en del

I glansdagene var Roar Strand kjent for å være en av de mest hardtarbeidende spillerne for Rosenborg og Norge.

Han går ikke helt med på at det er undervurdert å flytte beina.

– Jeg tror nok fortsatt det lønner seg å løpe. Men det viktigste er hvorfor de springer og hvordan. Man skal ikke bare springe, men det handler også om hvordan man springer, sier Strand.

– Det kommer an på forskjellige lag. De beste lagene i verden har såpass gode ferdigheter at det kompenserer for en del også. Det kan også være at lagene som forsvarer seg er nødt til å flytte beina enda mer, legger han til.

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Norges herrelandslag i fotball