Fotball

- Kan ikke huske sist det var så bra

2014 er et toppår for trøndersk herrefotball. Sjekk oversikten!

Levanger-jubel over ny seier i opprykkskampen i 2. divisjon.
  • Ole K. Sagbakken
    Ole K. Sagbakken

TRONDHEIM (adressa.no): Han har vært trener for aldersbestemte landslag i 15-16 år. Og hatt verv i fotballkretsen eller Fotballforbundet siden midten av 80-tallet. I dag er han også sportslig leder i Ranheim.

Stig Winsnes er en av dem som følger trøndersk fotball aller tettest, og når det nå drar seg mot slutten av 2014-sesongen, sier han det rett ut:

— Jeg kan ikke huske siste det så like bra ut på herresiden i trøndersk fotball!

Før han modererer seg noe.

— I hvert fall ikke på 2000-tallet!

Ett elitelag – to i 1. div – fem i 2. div

Skal man vri og vende på det, går det an å si at enkelte sesonger var like hvasse når man kommer til antall lag i toppen. Ved årtusenskiftet var både Byåsen og Strindheim i 1. divisjon, men den gang var det to avdelinger. Nardo og Stjørdals Blink var også oppe i perioder av 90-tallet.

Men ser man litt bredere på det, er det ingen tvil om at Winsnes har et poeng. Et par serierunder før slutt ser det nemlig slik ut i trøndersk herrefotball:

Stig Winsnes:

RBK har ikke hatt noe stort år. Men kan fortsatt ta sølv i eliteserien, og dermed rette opp en del av totalinntrykket.Ranheim leverer solid i 1. divisjon, og går mot kvalikplass til opprykk.

Levanger er to seirer unna opprykk til 1. divisjon.

Byåsen er fortsatt med i opprykkskampen til 1. divisjon.

Rødde berger plassen i 2. divisjon. Nardo er allerede på trygg grunn.

Mens Strindheim og Stjørdals Blink har vært såpass suverene i sine avdelinger i 3. divisjon, at de neppe blir noen kasteballer i 2. divisjon i 2015. ## — Steinkjer på 80-tallet

— Det er første gang på svært lang tid at vi har et så stabilt 1. divisjonslag som Ranheim har vært i fem år. Da må vi tilbake til Steinkjer på 80-tallet. Det er også lenge siden vi har hatt to lag i opprykkskampen i 2. divisjon. Og kanskje enda mer bemerkelsesverdig: Ingen trønderske lag er med i noen nedrykksstrid – med unntak av RBK 2 – sier Winsnes.

RBK 2 ser altså fortapte ut med tanke på å berge plassen. Og i tirsdagens utgave av Adresseavisen kan du lese hva klubben selv mener er årsaken til at det har blitt som det har blitt.

Winsnes er forbauset over at RBK 2 ligger an til nedrykk. Men er samtidig imponert over lagene som erstatter RBK 2 i 2. divisjon, Stjørdals Blink og Strindheim.

— Det er første gang to trønderske lag rykker opp fra 3. divisjon, og de har ikke «bare» rykket opp, heller. Det har vært med suveren margin, skryter Winsnes.

- Mer seriøs treningskultur

Winsnes mener videre at årets resultater også legges merke til utenfor Midt-Norge. Og at dette forsterkes gjennom RBK-juniorenes innsats i NM (semifinale G19, finale G16).

Årsaken til framgangen:

— Jeg tror det har mye med treningskultur å gjøre. Klubber som rykker opp stiller forberedt. Det trenes godt og seriøst mange steder i Trøndelag nå. Jeg har for eksempel sett veldig mye 2. divisjon, og ikke bare Byåsen og Levanger, men også Rødde og Nardo, biter bra fra seg uansett motstand.

— Det jobbes bra for tiden, sier Winsnes.

PS! Utgangspunktet foran de siste kampene er krystallklart: Ranheim trenger minst fire, kanskje seks poeng på de tre siste kampene for å være helt sikre en kvalikplass. Levanger rykker opp med seire over Træff og Nardo i de to siste kampene, mens Byåsen jager tre poeng bak og trenger dermed hjelp for å snyte Levanger. I 3. divisjon har Strindheim og Blink vært klare for opprykk en god stund allerede.

Les mer om

  1. Fotball 2. div