Fotball

Opptur for Vålerenga: Endelig grunn til å juble for Rekdal

Vålerenga tok tre poeng for første gang på to en halv måned og klatret over nedrykksstreken. Start tangerte europeisk bunnrekord

Kjetil Rekdal (i blått) og støtteapparatet jubler for den første seieren siden 8. mai. Sluttminuttene ble mer spennende enn Rekdal hadde tenkt, men tre poeng ble det.
 • Mats Slaastad Birkelund

Start-Vålerenga 2-4

Sluttminuttene ble langt mer spennende enn de behøvde å være i bunnkampen mot Start, men Vålerenga holdt unna.

- Det var jo enveiskjøring omtrent hele kampen, og vi skal vinne mer komfortabelt. Fire mål er jo veldig bra, men vi slurver defensivt som gjør at Start får målene sine, sier Kjetil Rekdal til Aftenposten.

Vålerenga hadde lenge full kontroll mot Start, men det ble spennende mot slutten — med fire mål på 10 minutter.

Start reduserte to ganger - til både 1-2 og 2-3 - men klarte ikke å fullføre sin snuoperasjon.

Med to minutter igjen satte innbytter Henrik Kjelsrud Johansen spikeren i kisten med 4-2 i sin Vålerenga-debut.

- Fantastisk gode

Vålerenga tok dermed en svært etterlengtet seier mot Start, scoret fire flotte mål og tok tre viktige poeng i kampen om fornyet kontrakt i eliteserien.

- Det var fantastisk godt, og det var en utrolig viktig seier, men det er fortsatt langt igjen, sier Rekdal.

Nå er Vålerenga igjen over nedrykksstreken, etter sin første seier i eliteserien siden Sarpsborg 08 ble slått 3-0 på Ullevaal stadion 8. mai. Vålerenga hadde spilt syv kamper uten å vinne i eliteserien før gårsdagens trepoenger.

Fått med deg suksessen til den tidligere Brann-treneren?

Les også

Nannskog om Norlings imponerende suksess: - Han passer best til å trene topplag

— Betryggende

- Det var betryggende å se prestasjonen til gutta. Vi har hatt gode perioder i hver kamp, men de har ikke vart så lenge. I denne kampen spiller vi bra i store perioder, men har også noen dårlige. Det gjelder å få de gode periodene til å vare lenger og lenger, sier Rekdal.

Han kunne spesielt glede seg over at angrepsspillet satt godt. Vålerengas ballbesittende spillestil har budt på utfordringer gjennom sesongen, men mot Start satt pasningsspillet godt. Krydret med noen hurtige trekk og gode kombinasjoner laget de flere flotte scoringer.

Vålerenga fikk en etterlengtet opptur mot Start i Kristiansand søndag kveld.

— Det er tre viktige poeng for oss, vi har slitt. Vi må plukke flere trepoengere fremover hvis vi skal komme oss ut av dritten, sa målscorer Christian Grindheim til TV 2 etter seieren.Han var samtidig oppgitt på måten Vålerenga slapp Start inn i kampen.

I løpet av ti minutter holdt de på å rote bort seieren, etter to Start-mål som følge av svakt forsvarsspill.

— De to baklengsmålene er altfor enkle. I dag kunne fem minutter ødelagt hele kampen. Vi er bedre enn Start i 85 minutter, og så slipper vi inn to mål på fem minutter. Det må vi luke bort, sier Grindheim.

Mot europeisk rekord

Med to nysigneringer på plass håpet Start å endelig ta sin første seier i årets eliteserie. Jibril Bojang - tidligere Vålerenga-spiller - fikk tillit fra start, mens Dulee Johnson (hentet fra Molde) kom inn for en skadet Espen Hoff.

Det tok 55 minutter før Start traff mål med en avslutning. Lars-Jørgen Salvesen headet rett på VIF-keeper Marcus Sandberg.

Etter 78 minutter kom sjanse nummer to. Plutselig var Espen Børufsen alene gjennom. 1-2. Samme mann reduserte til 2-3 etter 85 minutter. Noe nærmere kom ikke Start sin første seier i Tippeligaen siden 4-1 mot Stabæk, 4. juli i fjor.

— Det er tungt akkurat nå. Det er gøy å score to mål, men det er en mager trøst. Vi spiller ikke en god kamp i det hele tatt. Vi slipper inn altfor enkle mål igjen. Det er sykt irriterende, sa Børufsen

Nå har Start hele 32 (!) kamper uten seier i landets øverste divisjon.

Ifølge Fædrelandsvennen er det bare irske Galway United og engelske Derby County som spilt 32 strake kamper på toppnivå i Europa uten å vinne en kamp.

Les også

 1. Viking utlignet på overtid i dramatisk oppgjør mot Odd

 2. Sjekk de dystre Start-tallene: Historisk svakt

 3. Starts unggutt spydde i det han skulle inn

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. IK Start
 3. Vålerenga Fotball