Lyn trosset NFFs homoflagg-forbud - nå kan de bli straffet

Klubbens supportere ville støtte initiativet fra Brann, som ble stoppet av forbundet.

Dette cornerflagget kan føre til at Lyn blir straffet.

I forbindelse med Branns 16. mai-kamp mot Nest-Sotra, spurte Brann-ledelsen om de kunne erstatte de vanlige hjørneflaggene med regnbueflagg.

Men det sa Norges Fotballforbund nei til og viste til FIFA-direktiv som sier at det ikke er lov til å ha noen form for markeringer på spillebanen.

Fredag ettermiddag har imidlertid FIFA gjort det klart at de ikke ser noen problem med bruken av regnbueflagg. NFF har ennå ikke kommentert FIFAs irettesettelse.

Her blir et av regnbueflaggene montert av frivillige i forkant av 2. divisjonskampen mellom Lyn og KFUM.

Torsdag spilte 2. divisjonslaget Lyn mot KFUM på Bislett stadion. Da trosset Lyn-supporterne i Bastionen forbudet og erstattet hjørneflaggene med regnbueflagg. Til støtte for homofile, lesbiske, bifile og transepersoner, og i protest mot Norges Fotballforbund.– Vi ønsker med dette først og fremst å meddele at seksuell orientering burde være en irrelevant faktor for hvorvidt man skal kunne delta enten på matta eller på tribunen i forbindelse med sporten vi elsker, samt å anerkjenne Branns initiativ for å gjøre fotballen mer inkluderende. Vi ønsker også å rette skarp kritikk mot NFF og ber dem om å gå i seg selv og tenke noe grundigere over hva inkludering i fotballen faktisk innebærer, skriver Bastionen på sine nettsider.

Les også

Raser mot NFF etter homoflagg-nei

— Kommer til å be om en forklaring

Fredag varslet NFF at Lyn kan bli straffet for markeringen.

— Vi er kjent med saken, og kommer til å be Lyn til å skrive en forklaring, sa kommuniksjonsdirektør i NFF Yngve Haavik til Aftenposten.

Han vil imidlertid ikke utdype rundt sannsynligheten for at Lyn blir straffet.

Haavik understreket at det er selve klubben som er ansvarlig for «arrangementet», noe som innebærer at Lyn kan bli straffet selv om det var supporterne som sto bak markeringen.

— Vi har stor sympati med saken. Fotball skal være for alle, uavhengig av religiøs overbevisning og seksuell legning. Men på spillebanen skal det sportslige være i fokus, sa kommunikasjonsdirektør Haavik.

— På den bakgrunn vil vi be Lyn om en forklaring, la Haavik til.

Klubbledelsen var informert

Magnus Wattne, daglig leder i Lyns fotballavdeling, opplyser om at det ikke var klubbledelsen som tok intiativ til markeringen.

— Dette var et stunt fra supporterne, sier Wattne.

- Stiller dere i klubbledelsen dere bak det?

— Vi ble informert om det før kampstart. Jeg sa at jeg ikke ville gjøre noe så lenge det var riktig størrelse på cornerflaggene, med mindre vi ble pålagt av dommerne å bytte. Hadde dommerne krevet det, ville vi gjort det.

Lyn-leder Wattne forteller at det var det «frivillige apparatet» som satte opp de utradisjonelle cornerflaggene.

- Er dere bekymret for å bli straffet?

— Vi har ikke fått noe fra NFF ennå, så det vil jeg ikke si noe om.

Lyn tapte forøvrig kampen mot KFUM med sifrene 2-5. Oslo-klubben ligger sist i 2. divisjon, avdeling 1. ## FIFA: - Homoflagg er helt greit

I begrunnelsen for at Brann ble nektet å bruke regnbueflagg 16. mai, uttalte arrangementsjef i NFF Dag Vestlund at det dreide seg om et internasjonal regelverk NFF ikke kunne overprøve.

Etter at Aftenpostens snakket med kommunikasjonsdirektør Haavik første gang har det kommet en ny vending i saken. I en epost tilBranns supporterklubb, gjengitt av fotballtidsskriftet Josimar, opplyser nemlig FIFA om at de ikke har noen problemer med regnbueflagg som cornerflagg.

— Takk for informasjonen om den interessante markeringen som involverer regnbueflagg som hjørneflagg hos SK Brann i Norge. Sett fra juridiske og markedsmessige perspektiver, er vi glade for å informere dere om at vi ikke har noen problemer med at en liga eller et landslag eller klubblag bruker regnbueflagg som hjørneflagg. Med tanke på denne saken, vil ikke bruk av regnbueflagg bryte noen av FIFAs spilleregler. Vi anser det heller ikke som kommersiell reklame, skriver Gerd Dembowski, FIFAs leder for mangfold og antidiskriminering.

Kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik svarer slik når konfrontert med FIFAs svar:

— Vi har registrert det, og dette er helt nytt for oss. Det er ikke slik vi har forstått FIFAs regelverk. Vi vil kontakte FIFA for å forsikre oss om at dette er riktig forståelse av regelverket, sier Haavik