Blatter: - Vi har mistet tillit

Sepp Blatter snakket om skam, tap av tillit og en organisasjon som var kraftig ydmyket, da han åpnet FIFA-kongressen i Zürich torsdag ettermiddag. Se video.

  • 100% Sport

— Jeg tror nok alle dere som er her vil være enig med meg når jeg slår fast at vi opplever veldig spesielle og svært vanskelig tider i FIFA akkurat nå. Det er ikke til å komme fra at det som skjedde onsdag har kastet lange og mørke skygger over Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), sa Blatter da han henvendte seg til delegatene fra de 209 medlemslandene.

Sepp Blatter snakket om FIFA som en ydmyket organisasjon uten tillit da han åpnet kongressen i Zürich torsdag kveld.

— Vi har mistet tillit, og det er helt klart at den må vi vinne tilbake og gjøre oss fortjente til. Den jobben må starte umiddelbart, sa den aldrende og svært omstridte presidenten.

Handling og forandringer

— Handlinger gjort av enkeltindivider bringer skam og gjør at organisasjonen er blitt ydmyket på det kraftigste. Det som har skjedd krever handling og forandringer på alle plan. Det er ingen tvil om jeg har det øverste ansvaret og må finne løsninger som kan avklare og normalisere situasjonen vi er kommet opp i, sa Blatter videre.

Han fortalte også at mye må gjøres for å forsikre at slike skandaler ikke oppstår igjen.

— Vi må være trygge på at alle som er involvert i fotballen opptrer på en ansvarlig måte, ikke minst når det gjelder det moralske. Jeg kan ikke overvåke alle til en hver tid, og det er slik at dersom noen ønsker å bryte reglene, så vil de gjøre alt de kan for å skjule det de har gjort, mente Blatter

Sveitsisk politi arresterte 14 personer som har vært involvert i korrupsjon innen FIFA-systemet siden tidlig på 1990-tallet og fram til dags dato. Flere av de arresterte var profilerte FIFA-medlemmer. Flere av dem var også styremedlemmer. Politiet i Sveis aksjonerte på bakgrunn av etterforskning og avsløringer gjort i USA, og amerikanske myndigheter har begjært de arresterte utlevert, for å kunne rettsforfølge dem i amerikanske rettssaler.

Venter flere dårlige nyheter

— Korrupsjon kan og skal ikke forekomme i det hele tatt. Jeg er sikker på at det kommer flere avsløringer og dårlige nyheter i kjølvannet av den saken som ble avdekket onsdag, men vi må gjenvinne tilliten vår, og den jobben må alle stå bak. Vi må starte på dette arbeidet umiddelbart, sa Sepp Blatter da han åpnet FIFA-kongressen i Zürich torsdag.

Etter planen skal det være valg på president i FIFA fredag. Der står det mellom sittende president Blatter, som ønsker seg en femte periode på toppen av verdens mektigste fotballorganisasjon, og den jordanske prinsen Ali bin al Hussein.

Etter onsdagens arrestasjoner og aksjoner fra sveitsisk politi, blir det hevdet at flere og flere av delegatene på kongressen er i ferd med å vende Blatter ryggen, men det er vanskelig å få noen fullstendig oversikt over det som skjer.

(©NTB)