Fotball

Vikingtrenerens viktigste budskap: Færre baklengsmål

Viking vant greit 3–0 over Vidar etter 2x35 minutter. Bra offensivt etter pause, men treneren gleder seg mer over null baklengs. Det er nøkkelen.

En sikker keeper Amund Wichne og sikkert forsvarsspill er nøkkelen om Viking skal klare opprykk mener trener Bjarne Berntsen.
  • Egil Ø. Nærland

Når Aftenbladet ber trener Bjarne Berntsen fortelle hva som blir nøkkelen, det viktigste av det viktige om laget skal klare opprykk til eliteserien etter høstsesongen, kommer svaret like kjapt som det er kontant, konsist og til å begripe:

– Forsvarsarbeidet.

– Vi må bli mye, mye bedre i den defensive delen av spillet. Vi kan ikke fortsette å slippe inn mål slik vi gjorde i første del av sesongen. Gjør vi det, blir det ikke opprykk, forklarer og fastslår Berntsen.

Les også

Berntsen nekter å stresse tross flere usikre kort

I treningskampen mot Vidar på SR-Bank Arena sen ettermiddag mandag, fikk han se laget holde nullen og slippe til bare én sjanse, i tillegg fikk han oppleve en brukbar andreomgang.

Direkte og fort etter pause

De siste 35 minuttene gikk det i perioder så fort, så direkte og så presist i lengderetning som Viking kunne på det beste i seriekampene. Derfor tok det bare et lite minutt før André Danielsen laget 1–0, og da omgang var 26 minutter gammel, hadde Claes Kronberg og Tommy Høiland triplet.

Høiland fra straffemerket etter at veteran Danielsen fintet Emil Randulff til en soleklar felling.

De offensive taktene etter pause, var slik de skulle være, ifølge treneren.

Les også

Vi fulgte Viking-Vidar med chat

– Samtidig som vi må få orden på forsvarsarbeidet, skal vi holde samme trykk, tempo og sjanseskapende spill fremover som på vårt beste. I dag var det daft før pause, og beskjeden i garderoben før andre omgang var enkel:

– Fremdrift, gode bevegelser, direkte pasninger. Det klaffet, i alle fall i gode perioder, konkluderer Bjarne Berntsen.

Treneren fikk igjen se raske Usman Sale gjøre en rekke raid på høyrevingene, imponerende raid, men like ofte ble avslutningen, pasningen eller skuddet eller valget, fullstendig feil.

– Hvordan skal dere få orden på Sale sitt «sluttprodukt»?

– Ved å drive spesialtrening. Vi er så mange gode trenere i Viking, at vi kan ta ham ut og drive spesifikk trening.

Tripic, Bytyqi, Østigaard og Johnsen Salte er ute

Berntsen mønstret et lag uten Leo Østigård og Tord Johnsen Salte som begge er i Finland med G19-landslaget, og han var uten Zlatko Tripic og Zymer Bytyqi.

Ingen er aktuelle fra start mot Jerv når det blir kamp om viktige og helt nødvendige poeng på samme arena kommende søndag.

Les også

Tabber ødela for Norge i EM-åpningen. Stortalentet Håland var ekstremt uheldig

Bjarne Berntsen og Viking har skrevet kontrakt med talentet Harald Nilsen Tangen.

Men:

– Zlatko kan komme inn et stykke ut i kampen. Ingen av de andre er aktuelle, fastslår Berntsen.

Zymer Bytyqi forteller at han har en irriterende og uvanlig hælskade, et eller annet under foten. - Irriterende, jeg vet ikke når jeg blir klar, sier han.

– Jeg sliter med en betennelse og er nødt til å trene alternativt, forklarer Tripic.

Jakter nye, vet ikke hvem som forsvinner

Trener Berntsen er fortsatt usikker på hvem han beholder utover høsten, per dato har han ikke hørt noe fra Molde om Østigård, ikke noe fra Vålerenga om Nakkim, ikke noe om mulig overgang for Julian Ryerson.

– Vi spiller med dem vi har og jobber kontinuerlig for å hente inn forsterkninger, sier treneren.

– Jeg gir hundre prosent for Viking så lenge jeg er her, noe annet er ikke aktuelt, sier Julian Ryerson som ble bedre og bedre utover i kampen mot Vidar.

På et jevnt og bra Viking-lag var han best sammen med Kristian Thorstvedt (ankelskadet, men blir bra), Claes Kronberg som kom inn fra avspark i andre omgang, og Rolf Daniel Vikstøl. Veteranen som kom fra Start, begynner å finne seg til rette i Stavanger.

– Etter noen måneder på sidelinjen med skade da jeg kom hit, har det vært godt å komme i gang. Nå er kroppen veldig fin, sier Vikstøl som lover å bidra for laget hele høsten.

Kontrakt til Nilsen Tangen

Bjarne Berntsen satte for øvrig innpå Vikings eget stortalent, Harald Nilsen Tangen med opprinnelse i SIF. Nilsen Tangen gjorde et par raid etter pause som alene påkalte klappsalver fra tribunene.

– Du ser hva som bor i den kroppen. På mange måter lik Jordan Hallam. Det er grunnen til at vi ikke signerte Hallam. Det er viktig signal fra Viking at vi prioriterer våre egne når to spillere står likt, forklarer Berntsen.

Les også

Nordlie tilbudt lukrativ kontrakt av Arendal - takket nei

– Hva blir viktigst når dere møter Jerv søndag?

– Vi skal studere de to kampene vi har tapt mot dem, særlig den i Grimstad. Jerv et spillende lag med gode individualister, understreker Berntsen.

Vidar blir å regne med

Trener Roger Nilsen var fornøyd med første omgang.

– Vi var bra så lenge kreftene holdt, men sprakk opp litt etter pause. En god og viktig gjennomføring, tenker Nilsen.

Han håper Andreas Westlye skal bli klar til helgen, kanskje kaptein Daniel Berntsen også. Han fikk se gode veteraner, Makthar Thioune, Bjørnar Pettersen Holmvik og Kristian Høvring.

Og han fikk se en Ingvald Halgunset på vei tilbake i form etter å ha stått over nesten hele vårsesongen.

– Vi ser veldig etter nye spillere, må ha inn noen, men det er veldig vanskelig å hente noen fra lokale 3. divisjonsklubber. Jeg hadde håpet at flere så det interessant at spillerne deres fikk prøve seg et nivå opp, sier Roger Nilsen.

Les mer om

  1. Claes Kronberg
  2. Tommy Høiland
  3. Rolf Daniel Vikstøl
  4. Julian Ryerson
  5. André Danielsen
  6. Fotball