Fotball

FIFA beklager tabbe: VM-video viste Krim som en del av Russland

Tabben har ført til sterke reaksjoner. Nå beklager FIFA.

En FIFA-presentasjon onsdag viste et russisk kart, der halvøya Krim var inkludert. Det har skapt reaksjoner.
  • Martin K. Andersen

Torsdag viste FIFA fram en video som presenterte logoen for fotball-VM i Russland i 2018. Videoen ble vist på Bolsjojteateret i Moskva og lagt ut på FIFAs YouTube-kanal. Det ble raskt lagt merke til at FIFA lot til å ha tatt side i den betente kampen om Krim. I presentasjonen ble det vist et kart av Russland, der Krim var inkludert.

Videoen var laget av et russisk reklamebyrå på oppdrag fra VMs arrangørkomité.

— Klippet har blitt redigert for å fjerne den omtalte korte sekvensen, sier FIFA i en uttalelse.

Bakgrunn: Derfor er Krim-halvøya så viktig for Russland

Fjernet fra YouTube

Krim har vært under ukrainsk styre siden 1990-tallet, men tidligere i år blusset konflikten om hvem som egentlig har styringsretten over halvøya opp igjen. Både Ukraina og Russland ønsker at Krim skal ligge under dem. Russland gikk tidligere i år inn i Krim med militære styrker, noe som har blitt fordømt av en rekke vestlige land, blant dem USA og EU.

Den originale filmen som ble vist er nå fjernet fra FIFAs YouTube-kanal. I stedet er en redigert versjon uten det russiske kartet lagt ut.

Klubber har meldt «overgang»

Situasjonen på Krim har skapt utfordringer også for den ukrainske fotballserien. Klubbene på Krim har spilt i ukrainsk serie, men tre klubber har meldt «overgang» til russisk liga. UEFA har gjort det klart at de ikke anerkjenner kampene disse lagene spiller. Et av lagene er SK Tavrija Simferopol, som er tidligere ukrainsk seriemester. Før de avsluttet sitt medlemskap hos Det ukrainske fotballforbundet, hadde de blitt nødt til å spille en av sine «hjemmekamper» mot Dynamo Kiev i Ukrainas hovedstad Kiev.

Blant de som rakk å få med seg videoen før den ble redigert var Markijan Lubkivskij, som jobbet med Euro 2012. — Advokater, gjør dere klare. Hvis vi ikke reagerer kraftig mot slikt som dette, så er snart ingenting igjen av oss, skrev Lubkivskij i en melding.

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Ukrainas herrelandslag fotball
  3. Russlands herrelandslag fotball