Fotball

Pedersen: - Trenger ikke utdannelse

<p>Marcus Pedersen tror han vil tjene nok penger på fotballkarrièren. Skole har 20-åringen ikke tid til.</p>

STOR SUKSESS: Marcus Pedersen har planer om å leve av fotballen, og dropper utdannelse. Her prøver han seg på et brassespark i kampen mot Tromsø.
  • Yngve Bergli
  • Odd Inge Aas
    Journalist

I dag presenterte 100 % Fotball en undersøkelse som viser at bare 20 prosent av de 372 spillerne i eliteseriespillerne tar eller har utdannelse etter videregående skole .

For Marcus Pedersen var det ikke aktuelt å ta utdannelse. Den kraftfulle spissen banker inn mål for Strømsgodset og Norges U21-landslag. Spillet det siste året har vært av en slik klasse at stadig flere klubber i Europa blir satt i forbindelse med talentet. Veien til berømmelse og mange millioner på konto virker kort.

Drømmen er spill i England. Går ferden til utlandet, blir det uten videre utdanning i bagasjen.

  • Trenger fotballspillere utdannelse? Si din mening nederst i saken!

— Satser alt på fotball

– Det varierer nok veldig fra person til person, men for meg funket det ikke. Jeg prøvde, men fikk for mye fravær på grunn av trening, sier han til Aftenposten etter lørdagens 2-1-seier mot Tromsø.

Nok en kamp med mange talentspeidere og agenter på tribunen.

Etter tre uker på Service og samferdsel på videregående var det nok. Fotballen fikk all oppmerksomheten.

Hva han gjør om han plutselig må legge opp på grunn av skader tenker han ikke på. Heller ikke hva han skal gjøre den dagen han har scoret sitt siste mål.

– Jeg satser alt på fotball. Gjør man det bra, ramler pengene inn i kassen. Da trenger man ikke utdannelse, sier han.

Web-TV:

Winsnes forstår spillerne

Fredrik Winsnes er selv utdannet cand. med., men skjønner at det ikke passer for alle å studere ved siden av fotballivet.

Ett og et halvt år med turnustjeneste gjenstår før Winsnes kan praktisere som lege. Bak seg har han lagt et hardt studie som han har kombinert med en like hard profftilværelse. Han mener likevel ikke at det er der lista bør ligge for hva fotballspillere bør gjøre i tillegg.

- Jeg mener det må være opp til hver enkelt hva de vil gjøre ved siden av fotballen, og jeg har respekt for de som ikke velger å gjøre noe annet , sier Winsnes.

(Artikkelen fortsetter)

LANG UTDANNELSE: Fredrik Winsnes er en av få med høyere utdannelse i eliteserien. Her fra kampen mot Kongsvinger (Foto: Scanpix).

34-åringen mener at det kan la seg gjøre å studere ved siden av, men ikke for fullt.

— Studier kan godt brukes som adspredelse, og det vil fungere å ta noen vekttall her og der. Men det er veldig vanskelig å gå på et fullt studium. Det kan jeg bekrefte, sier Winsnes, som heller ikke tror at fotballspillere generelt ikke gjør seg noen tanker om hva de skal gjøre etter karrieren.

- Ikke så flinke

— Flertallet er nok ganske bevisste på hva de skal gjøre etter at de har lagt opp. Dessuten må man ikke glemme at det å ha vært fulltids fotballspiller i mange år er en yrkesaktiv karriere i seg selv, sier han.

- Er klubbene flinke nok til legge til rette for utdanning ved siden av?

— I Strømsgodset og Rosenborg, som jeg kjenner til, er de veldig flinke i forhold til at spillerne skal fullføre videregående. De er ikke flinke når det gjelder høyere utdanning, men det kan jeg forstå. Etter videregående er det først og fremst spillerne selv som må finne ut av hvordan de vil gjøre dette, sier Winsnes.

Statistikksenter Eliteserien:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19115340192138
2Molde19114446232337
3Kristiansund1911262722535
4Rosenborg19104540251534
5Lillestrøm1910453124734
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien