Fotball

Slik tryllet Rodgers Liverpool tilbake på topp

Under jobbintervjuet klasket Brendan Rodgers (41) et 180 siders fotballmanifest i bordet. Det var nok til å overbevise Liverpool-eierne om at han var den rette til å gjenreise den gamle fotballstorheten.

afp000705142.jpg
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

Tre serierunder før slutt er Liverpool svært nær ved å vinne det første seriegullet på 24 år. Alle peker på manager Brendan Rodgers - «den nye Bill Shankly» - mannen som hele tiden søker etter å få det beste ut av enkeltindividet.

- Du trener hunder. Du utvikler fotballspillere.

Les også

Se den skremmende likheten

Det var nordirens aller første pressekonferanse som Liverpool-manager sommeren 2012.En journalist ville vite mer om Rodgers treningsfilosofi.

Ferskingen i managerstolen svarte retorisk og kunne bli oppfattet som arrogant. Men den nye Liverpool-sjefen hevder han snakket ut fra en overbevisning.

- Jeg er ikke en misjonær som er ute på et korstog. Men jeg ble så påvirket av å vokse opp i en kultur der det ble slått fast en sannhet om at britiske spillere hverken kunne drible eller slå pasninger. At det sto en trener på sidelinjen og skrek til oss spillere at vi alltid skulle slå langt. Det er ikke spillernes feil at britisk fotball havnet der, for det har vært nok av talenter. Det er trenernes feil, det er de som bygde myten som gjorde at vi sluttet å tro på egne ferdigheter.

Fikk ikke låne ballen

Nord-Irland, 1988: I den lille landsbyen Carnlough bor det drøyt 1400 mennesker. På regntunge og gjørmete jorder løper en 15 år ung gutt etter ballen. Lille Brendan er en mønsterelev på skolen og en drømmer på fotballbanen. Om at han spiller fotball i Brasil eller Spania. I nasjoner som kan behandle ballen.

Men hverdagen er en annen i Ballymena United. Lange baller og knallharde taklinger.

Brendan Rodgers ble presentert som Liverpool-manager 1. juni 2012.

Brendan er kortvokst, men god med ballen, og får åtte kamper for det nordirske guttelandslaget. Men midtbanespilleren er frustrert. Fordi den kortvokste ikke får låne ballen. Den suser over hodet på ham. Hele tiden.Brendan avslutter den aktive karrièren 20 år gammel i Reading og bestemmer seg for å bli trener. Rodgers vil vise verden at briter faktisk kan spille fotball.

Reisen starter i Readings ungdomsakademi. Han er på studieturer til Spania og Nederland, han lærer seg spansk flytende og han tilbringer mye tid i spesielt Barcelona. Rodgers studerer katalanerne ned til den minste detalj og noterer ned alt han observerer.

I 2004 får 31 år gamle Rodgers en telefon fra José Mourinho — mannen som om to dager kan knuse titteldrømmen på Anfield. Portugiseren, selv med en fortid som assistent i Barcelona, har nettopp tatt over Chelsea i Premier League og jakter en ung spillerutvikler til ungdomslaget.

Erstattet legenden

Etter kort tid flyttes Rodgers opp til Chelseas reservelag og etter noen år der vil han prøve seg på egen hånd som manager. Først i Watford. Deretter i Reading. Men det er i løpet av de to årene i Swansea (opprykk til Premier League, så 11. plass i første sesong i Premier League), Rodgers blir lagt merke til.

Liverpool har nettopp sparket klubblegenden Kenny Dalglish, som halvannet år tidligere erstattet fiaskoen Roy Hodgson.

Les også

Liverpool kan parkere Chelsea

Klubben og dens amerikanske eiere måtte tenke nytt. Og ungt. Rodgers ble tidlig i prosessen kalt inn på intervju.Der skal han ha gjort et svært godt inntrykk. 15-20 års notater ble til et fotballmanifest på 180 A4-sider. Det imponerte Liverpool-ledelsen.

- Visjonen er enkel: Vinne flest mulig trofeer. Det andre er å spille attraktiv angrepsfotball for å vinne fotballkamper. Det tredje er å få frem så mange unge spillere som mulig, sa Rodgers.

Det intervjuet viste seg å bli en lykke både for Liverpool og Rodgers.

Utviklingen av unge spillere

Men det tok et drøyt halvår for å få fasong på laget. Han skiftet ut både de dyre og de middelmådige, som Dirk Kuyt, Craig Bellamy, Maxi Rodríguez, Alberto Aquilani, Charlie Adam og Jay Spearing, for å rydde plass til yngre spillere.

Rodgers la om til en mer direkte spillestil og de siste månedene har han gitt kaptein Steven Gerrard en langt dypere midtbanerolle, der han får brukt sin smartness og pasningsdyktighet. Det har gitt Liverpools kvikke angripere større rom og frihet.

Men det viktigste punktet i Rodgers suksessformel er utviklingen av lagets unge spillere.

Raheem Sterling har scoret mange viktoige mål for Liverpool denne sesongen, senest mot Norwich.

Han hjalp Raheem Sterling og Daniel Sturridge med den mentale biten, Rodgers team forbedret Jon Flanagans teknikk og taklingskvalitet, og Jordan Henderson har fått bedre taktisk forståelse av spillet.- Fortell spillerne hvor gode de er, ikke hva som er svakhetene. Rodgers har gjort akkurat det i Liverpool, og se på resultatene han har oppnådd, uttalte TV-personlighet og tidligere storspiller Gary Lineker.

- Rodgers er svært tenkende, og han er svært utfordrende. Rodgers ønsker å være sikker på at han får det til helt riktig. Han stiller hele tiden spørsmål og han involverer seg, forteller sportspsykologen Steve Peters, som har jobbet tett med Liverpool det siste året.

— Har knapt sett starten

Det er mange brikker som har falt på plass. Det at Liverpool har sluppet unna krevende Europacupkamper i midtuken har også gjort at Rodgers har fått tid til å terpe spillestil på treningsfeltet - samtidig som han har hatt uthvilte spillere til Premier League-kampene.

- I fjor satt vi på spillerbussen etter bortekamper, og vi ble aldri nevnt da serierunden ble diskutert på radio. Det er veldig hyggelig at det snakkes om oss igjen. Likevel sitter jeg med en følelse av at vi knapt har sett starten på lagets potensial. Vi har store muligheter til å utvikle oss. Det gjør også dette spennende.

Det er godt nytt for Liverpool-fansen. Ikke fullt så godt nytt for konkurrentene.

Kilder: Liverpool Echo, Irish Independent, The Guardian, Aftonbladet, Radio Times, liverpool.no, liverpoolfc.com.

SPORTSDØGNET

Premier League

SVUTMP
1Manchester City22006066
2Arsenal22006246
3Brentford21106244
4Tottenham Hotspur21106334
5Newcastle United21102024
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5