Fotball

Her er Sandnes Ulfs nykommere. En av dem betegnes som et «scoop».

Jostein Ekeland, André Sødlund, Kevin Jablinski, Sander Ringstad og Johannes Nuñez. Fem nykommere i lyseblått. Sandnes Ulfs trener betegner Ekeland fra Viking som et scoop.

Sander Ringstad (ex Tromsdalen), André Sødlund (ex Odd), Kevin Jablinski (eks EIK), Johannes Nuñez og Jostein Ekeland. Bli ikke overrasket om hele kvintetten starter første seriekamp mot Tromsø 4. april.
  • Egil Ø. Nærland

MARBELLA: Trener Steffen Landro har hatt kontroll i to måneder og styrer spillertroppen i retning aggressiv, offensiv fotball i formasjon 3–5–2.

Strilen med capsen har hentet fire av de fem nye etter at han signerte kontrakt med Sandnes Ulf, og de er hentet for å fylle bestemte roller. Slik blir de drillet hver eneste dag under det ukelange oppholdet i Marbella.

Overfor Aftenbladet gir Landro en karakteristikk av hver enkelt, mens spillerne forteller hva de tenker om sin nye klubb:

Jostein Ekeland (22 år)

Kom fra Viking FK som er moderklubben.

Landro: – Et scoop. Jeg visste han var god, men ikke så god. Vanvittig sterk spiller med få svakheter. Han har ekstrem fysisk kapasitet og avslutterferdighet.

– Hans naturlige posisjon er spiss, han er magisk i tospann på topp, men Jostein har like stor kapasitet som indreløper. Vi må finne den rette posisjonen og dyrke den. Jeg kan love at det blir en fast posisjon.

Ekeland: – Her har jeg fått en mer sentral rolle og angrer ikke på at jeg valgte Sandnes Ulf, sier Ekeland, oppvokst i og med sterke familiebånd til Viking og det gamle storlaget SIF.

Nå avslører 22-åringen at han ikke bare spiller i mørkeblått. I april flytter han til Lura og blir gauk.

Les også

Ekeland vraker Viking – går til Sandnes Ulf

Jostein Ekeland er aktiv under trening. Her sammen med Johannes Laaksonen og pur unge Artam Memedov (15), spisstalent utenom det vanlige, som nylig signerte treårig kontrakt.

– Det var litt spesielt å velge bort Viking, men familien støtter meg. Litt usikker på onkel Anbjørn (Viking-legende), han har jeg ikke snakket så mye med, smiler Jostein.

I Sandnes Ulf får han mye mer ansvar enn i Viking og liker det.

– Nivået i Viking er litt høyere, særlig bunnpunktet, men på det beste er vi like gode. Og Sandnes Ulf er nesten på samme proffe nivå, også opplegget rundt laget. Får vi Tord (Johnsen Salte) på plass, er topp seks i serien et minimum, mener Jostein Ekeland.

Kevin Jablinski (23)

Kom fra EIK. Moderklubb Herkules i Skien.

Landro: – Han er en naturlig leder med stort potensial, men lider av at han ikke har spilt på dette nivået. Han gjorde et rart valg da han etter et veldig godt år gikk fra opprykker Raufoss til EIK. Han hadde hatt godt av et år i Obos, for det er stor forskjell på de to divisjonene.

– Han kan vokse seg god i Sandnes Ulf og er en typisk stopper.

Jablinski: – Her er det mye nytt, mye trening, men jeg har fått en fin start. Jeg var innom Sandefjord og fikk kjenne på nivået. Her opplever jeg at det er den samme profesjonaliteten og toppidrettskulturen, sier Jablinski og roser spillergruppen.

Les også

Eliteseriespiller klar for Sandnes Ulf: – Et spennende prosjekt

Steffen Landro har styringen sammen med Olli Harder til venstre og keepertrener Jason St. Juste.

– Vi har en veldig bra gjeng med spillere som har ambisjoner, her er mange som trener på egen hånd. Mitt mål er å lære nytt og spille meg til fast plass.

Jablinski valgte EIK som springbrett for å komme videre i karrieren, og ble klar for Sandnes Ulf tidlig i fjor høst.

Johannes Nuñez (23)

Kom fra Skeid. Moderklubb Holmlia i Oslo.

Landro: – Den mest attraktive av dem vi hentet. Alle Obosklubbene i Oslo ville ha ham. Godt for meg at han valgte Sandnes Ulf. Han har unik spillforståelse, er indreløper som er god én mot én. Har slitt med skader fra i fjor og blir neppe klar til seriestart. En å se opp for når han blir klar.

Nuñez: – Her opplever jeg en helt annen hverdag enn i Skeid. Veldig tøffe treninger, lange og intensive dager. Og mye «gøyere», sier Nuñez som er halvt chilensk.

Han har en bror som er lærer på Sandved og på Klepp, de er mye sammen på fritiden, men Nuñez trives utmerket i Sandnes, og mest av alt ønsker han å få klubben opp i eliteserien.

Les også

Landros nye Sandnes Ulf fikk seg en nesestyver av EIK: – Vi har en stor jobb foran oss

– Vi har et supert stadion. Nå må vi få folk med, få liv i byen. Her bor over 76.000, mulighetene er store, men det er opp til oss. Vi må prestere, da kommer de, mener Nuñez.

Han har en hofteskade som følge av betennelse i ryggen, men håper å være på banen under kamp nummer to (fredag) her i Marbella. Han er flink én mot én, han scorer mye, og han har bra pasningsfot. Alt passer for en indreløper.

– Sandnes Ulf var førstevalget da jeg skulle bort fra Skeid, sier Johannes Nuñez.

Sander Ringberg (20)

Kom fra Tromsdalen. Opprinnelig Harstad IL.

Landro: – Her har vi truffet perfekt. Sander er super én mot én, slike spillere er alle ute etter hele tiden. Han tar steg uke for uke. Veldig kjekt. Hvis han er på benken når serien starter, har vi et meget bra lag.

Ringberg: – Dette er en helt annen klasse enn jeg er vant til. Nå føler du virkelig at du er kommet til Obosligaen, sier harstadværingen som spilte Obos med TUIL i hele fjorårssesongen.

André Sødlund er tiltenkt en viktig rolle i Landros Sandnes Ulf, det samme gjelder keeper Pål Vestly Heigre til høyre her.

– I fjor jobbet jeg fullt i barnehage ved siden av fotballen, her får jeg være helproff. Slik oppfylte jeg drømmen, nå har jeg ambisjoner om å gjøre en god sesong og være blant de elleve som starter.

– Jeg trives best på kant, liker å utfordre, men vet at jeg må bli litt mer ego og avslutte angrep. Vi har alle muligheter til å klatre med Sandnes Ulf.

André Sødlund (23)

Kom fra Odd. Opprinnelig Sandefjord BK.

Landro: – Han må bære mye hvis vi skal ha suksess. Han er topp, topp, var viktig ved to opprykk for Sandefjord, ble solgt til Odd, men fikk et skuffende år etter tre gode. Vi spiller som Sandefjord (3–5–2), og André får stort ansvar.

– Jeg har kjent til ham i seks år, slik er det når talentet er så stort at du blir hentet til England som 15-åring (Bolton). En glimrende indreløper.

Sødlund: – Etter ett år i fryseboksen (Odd) er det fint å komme til en klubb der det er forventninger til meg, der jeg er en viktig brikke. Det har jeg savnet.

– Før jeg kom hit, tenkte jeg på Sandnes Ulf som en klubb som ikke får det helt til. Nå er vi mange nye som kan endre det, og vi er mange unge som må ta sjansen når den byr seg.

Han er lei seg for at lagkameraten fra Sandefjord, Christer Reppesgård Hansen, er ute med skade.

– Han kan 3–5–2 og ville vært perfekt for oss, mener Sødlund.

– Jeg har vært med på topp opprykk med Sandefjord og vet hva som må til. Vi må trene litt mer, legge litt mer enn andre i alt, blant annet analyser og forarbeid, sier Sødlund som er født i Växjö i Sverge, men vokste opp i Sandefjord.

Les mer om

  1. Jostein Ekeland
  2. Sandnes Ulf
  3. Viking FK