Fotball

Dortmund mot Bayern i kveld: Gigantmøtet

Spissduellen mellom Erling Braut Haaland (19) og Robert Lewandowski (31) er kampen i kampen alle gleder seg til når «Der Klassiker» sparkes i gang på Signal Iduna Park i Dortmund i kveld.

Erling Braut Haaland og Robert Lewandowski møtes for første gang i kveld når Borussia Dortmund og Bayern München møtes til gullduell i Bundesliga. Bayern leder serien med fire poeng før oppgjøret som kalles «Der Klassiker».
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

– Haaland er i stand til å vinne denne kampen for Dortmund. Han har vist ikke bare mot de fleste, men også mot de beste, at han kan score mål. Og han har vist det på så mange ulike måter at nesten uansett kampbilde mot Bayern, kan han bli matchvinner.

Det sier Lars Tjærnås til Aftenbladet. Den tidligere topptreneren er ekspertkommentator i Viasat og skal kommentere kampen i kveld.

Han ser mye av det samme i den fryktløse 19-åringen fra Jæren som hos målgarantisten fra Warszawa som i rundt ti år har preget europeiske toppscorerlister.

Duellen mellom Dortmunds nye «wonderboy» og Bayerns ubestridte toppspiss kan også få følger for utfallet av Bundesliga denne sesongen.

Bayern München er serieleder og har fire poengs luke ned til Borussia Dortmund på 2. plass før kveldens oppgjør foran et folketomt megastadion i idrettsparken litt utenfor Dortmund sentrum.

Robert Lewandowski er en av de virkelig store spissene i Europa. Den polske målscoreren har vært toppscorer i Bundesliga tre av de fire siste sesongene.
Les også

Forsvarsspillerne gjorde jobben i sliteseier for Haaland og Dortmund før storoppgjør

Tar nye steg hver uke

Begge lagene vant sine kamper i helgen. Dortmund slo Wolfsburg 2–0 på bortebane lørdag, mens Bayern slo Eintracht Frankfurt 5–2 hjemme på Allianz Arena. Haaland gikk målløs av banen i bilbyen Wolfsburg, mens Lewandowski nikket inn Bayerns tredje scoring like etter pause.

Begge står med 41 scoringer på 35 klubbkamper denne sesongen. I Champions League er det bare Lewandowski (11) som har flere mål enn Haaland (10).

Det er på mange måter kongen og kronprinsen som møtes i kveld. Lars Tjærnås ser nemlig mye av det samme i Haaland som i den 12 år eldre spissrivalen.

– Haaland har veldig mye av det samme som Lewandowski. Det viktigste er evnen til å se hvilke rom som det lønner seg å true, samt registeret som avslutter. Dessuten utvikler han seg nesten uke for uke, og nå syns jeg han er blitt mye flinkere som kombinasjonsspiller. Legg blant annet merke til hvordan Julian Brandt og Haaland ofte ser etter hverandre og bruker hverandre, litt som linken Thomas Müller og Lewandowski har hatt lenge i Bayern.

Erling Braut Haaland scoret i første kamp etter koronapausen. Nå venter serieleder Bayern München.
Les også

Tidligere gullballvinner sammenligner Haaland med Ronaldo: – Han er i verdensklasse

Bayern er størst

Marco Reus, Dortmunds kaptein som er ute med skade, uttalte tidligere i vinter at klubben ikke har hatt en spiss som Haaland siden de hadde nettopp Lewandowski.

For Bayern-spissen hadde fem sesonger i gult fram til han gikk til Bayern München sommeren 2014. Da med Liverpool-manager Jürgen Klopp som sjef på sidelinjen.

– Haaland er en blanding mellom Lewandowski og Pierre-Emerick Aubameyang (gikk til Arsenal fra Dortmund i 2018), for han er komplett. Han har fart, finesse og trenger bare en halvsjanse for å score et mål, roser Neven Subotic som selv spilte åtte og en halv sesong i Dortmunds midtforsvar.

Av de to lagene som møtes i kveld, er det Bayern München som er den største klubben. Laget fra sør har vunnet Bundesliga 29 ganger, Dortmund åtte.

Bayern har sju strake seriegull, før det hadde Dortmund to på rad.

Lagene har møttes 125 ganger, Bayern har vunnet 59 av disse. Dortmund 34.

Robert Lewandowski feirer scoring mot Eintracht Frankfurt i helgen sammen med lagkompis Leon Goretzka.
Les også

Kona Anna hjalp den spinkle målkongen til å bli muskelbunt. Slik ble Lewandowski «The Body».

Holder «Lewa» som nummer 1

I sesongens første møte mellom lagene, i München, ble det 4–0-seier til de røde. Lewandowski scoret to. Da var Erling Braut Haaland fortsatt Salzburg-spiller.

I kveld møtes de to spissene for første gang.

– Lewandowski er for meg nummer én av alle spisser i verden. Han er så godt som komplett. Det ekstreme med han er hvor raskt han oppfatter muligheter. Er det en desimeter rom et sted som kan bli farlig, utnytter han det. Dessuten behersker han alle avslutningsteknikker, sier Tjærnås om den polske spissen som er blitt toppscorer i Bundesliga tre av de fire siste sesongene.

Og fortsetter:

– Haaland har en fysisk pakke som er enda mer ekstrem, i tillegg til at han har et ungdommelig mot som kler ham. Haaland plager i enda større grad midtstoppere i duellspillet, og han gjør en enda større jobb for laget i press enn Lewandowski. Haaland er også litt bedre som targetspiss feilvendt enn sin spissrival

Haaland er ti centimeter høyere og har noen ekstra kilo muskler enn Lewandowski.

Kan bli best i verden

Tjærnås, som har fulgt internasjonal fotball i snart en mannsalder, og som har sett en del spisser komme og gå, mener Erling Braut Haaland har det som skal til for å bli en internasjonal toppspiss i mange år framover.

– Jeg tror Haaland kan bli verdens beste spiss. Begrunnelsen er enkel: Han er ung og allerede på et enormt høyt nivå. Dessuten har han så mange ulike våpen å spille på. Motspillere kan ta ham ut på en, to eller tre, men så scorer han med egenskap nummer fire eller fem.

– Og kanskje det aller viktigste: Han har et hode som gjør at han kan gå hele veien. Kombinasjonen av å jobbe steinhardt, men samtidig ha et avslappet forhold til spillet og en glede i det han gjør, kan ta han til topps tror jeg, sier Tjærnås.

Kveldens kamp blir den tredje for lagene etter koronapausen. Det som vanligvis ville vært en smekkfull arena med 80.000 tilskuere, blir i stedet spilt for tomme tribuner. Men med mange millioner av tv-seere.

Ifølge den tidligere Bayern-stjernen Bastian Schweinsteiger har Bayern München en fordel av å spille for tomme tribuner.

– I og med at kampen spilles på et stadion som er kjent for sitt store trykk mot det gjestende laget, tror jeg at det vil være til fordel for Bayern at stadionet er uten publikum, sier han til den tyske TV-stasjonen ARD.

Kampen har avspark klokken 18.30.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Erling Braut Haaland
  3. Bundesliga
  4. Borussia Dortmund