Fotball

Kjempet seg gjennom sykdom og skader for å berge sitt elskede TIL

På to uker snudde TIL marerittsesongen og berget plassen. I spissen for snuoperasjonen sto en lokal helt med ekte TIL-blod i årene.

SLAPPET AV: Jonas Johansen nøt fridagen sammen med familien og sønnen Jonathan (5 måneder) hjemme i Jervveien i Hamna.
 • Tobias Stein Eilertsen
  iTromsø

HAMNA: Halvveis ut i oktober hadde Jonas Johansen kun startet fire kamper og divisjonsstatus neste år var langt fra avklart for «Gutan».

Trass i motgangen signerte midtbanespilleren ny toårskontrakt med TIL 14. oktober. Tilfeldig eller ikke, men etter det snudde mye, både for Johansen og klubben.

Fire dager senere kom han inn etter kun 22 minutters spill, på bakgrunn av en skade på Marcus Hansson. Da var han med i snuoperasjonen hjemme mot Viking fra 0–1 til 3-1-seier, med påfølgende tillit fra start helga etter mot Sarpsborg.

I «Slaget om Nord-Norge» mot Bodø/Glimt søndag spilte sønnen til TIL-legenden Trond «Slegga» Johansen 90 minutter. Han slo innlegget som førte til 1–0, frisparket som endte i Mikael Norø Ingebrigtsens 2-1-scoring, og var også nest sist på ballen til Zdenek Ondraseks 3-1-scoring.

– Det var en veldig god følelse å berge plassen. Det har vært veldig tøft de siste månedene. Det har vært en fight i bunn siden tredje serierunde og en ganske tøff påkjenning. Men vi har alltid hatt trua selv om vi har hatt en veldig dårlig sesong. Det har vært tøft, men at vi sikrer plassen hjemme i en kamp som denne, gjør noe med selvfølelsen i hele laget, sier Jonas Johansen sittende i sofakroken hjemme i Hamna dagen derpå med sønnen Jonathan i fanget, til iTromsø.

BILDENE SOM VEKKER OPPSIKT: Slik så Glimt-benken ut etter tapet for TIL.

Mer sentral rolle

Det ble mye benkesitting i 2015 for Johansen, men 30-åringen har vært profesjonell til fingerspissene og hele tiden jobbet målrettet med å holde seg i form og komme tilbake inn på laget.

– I hjemmekampene i hele år da jeg visste at jeg kom til å sitte på benken, kjørte jeg alltid to økter på kampdag. Jeg mener alltid man får som fortjent, så om jeg spilte mindre enn 45 minutter i kampen, ble det tidligere på dagen en 45 minutters økt på SATS og så en ny økt etter kampen. Man får betalt for innsatsen man legger ned når man får sjansen og jeg er veldig glad for at jeg gjorde det, sier Johansen.

Av og til kunne kveldsøkten bli omgjort til en joggetur fra Alfheim stadion og hjem til Hamna når lysene ble slukket på stadion.

– Når jeg ikke kunne bidra, ville jeg holde meg i form for å være klar til når jeg skulle få sjansen igjen.

Sesongoppkjøringen for 30-åringen var blytung da han først fikk en betennelse i et kne, som holdt han på sidelinjen i månedsvis.

På vei tilbake fra kneskaden, fikk han i juni en ny betennelse, denne gangen i tannkjøttet, som gjorde at han ikke kunne ta til seg næring og raste ned fire kilo i vekt.

Men Johansen kjempet seg tilbake atter en gang og det hele kulminerte i en fantastisk avslutning på sesongen.

– Jeg håper å spille en enda mer sentral rolle til neste år. Jeg hadde en uheldig vinter i år da jeg ble skadet. Det tok tid å komme tilbake fra det. Da jeg endelig var tilbake i laget og spilte et par gode kamper, fikk jeg en nye skader, så det har vært en lang vei tilbake inn i startelleveren.

Les også

Ondrasek hyller Tromsø: - Herlig måte å avslutte på!

– Aldri i tvil

Johansen er født og oppvokst som TIL-gutt, spilte i klubben fra 2002–2006 og kom tilbake foran fjorårssesongen i 1.-divisjon.

Da ble han kåret til «Årets spiller». Han scoret også kampens eneste mål i 1-0-seieren mot Fredrikstad 26. oktober 2014, som sikret returen til Tippeligaen.

Da han ble tilbudt ny kontrakt selv med uavklart divisjonsstatus, var han aldri i tvil.

– Jeg har hele tiden hatt trua på at det kom til å ordne seg med ny kontrakt. At det tar lang tid med avklaringer er aldri gunstig, men vi var såpass mange spillere på utgående kontrakt, så det kan helt klart ha noe å si at det kom en del avklaringer.

Han og Hans Norbye fikk fornyet, samtidig som det også i oktober måned ble klart at Morten Moldskred og Benny Lekström ikke fikk fornyet sine avtaler.

– Jeg vil berømme Morten og Benny for den profesjonaliteten de har vist i ettertid. De har vært utrolig profesjonelle på trening og i kamp. De har satt laget foran seg selv, og det står det respekt av. At Benny som har vært her i fire år fikk denne avslutningen etter en såpass tøff sesong som han har hatt, er ekstremt fortjent, sier «JJ».

Zdenek Ondrasek fikk også en fin avslutning på TIL-karrieren.

– 3-1-scoringen hans var helt rå. Zdenek har også vært ekstremt dedikert på trening. Jeg tror ingen har drevet mer avslutningstrening enn han, og det bærer han frukter av nå, sier Johansen.

Ute av posisjon

Johansen har i år blitt mest brukt på vingen, men spilte sentralt både i begge de to 3-1-seierene på tampen.

– Jeg har aldri klaget på å bli brukt på vingen, men jeg blir en annen spiller da. Jeg trives helt klart best sentralt i banen, det er det ingen tvil om og det vet Bård (Flovik). Jeg har spilt sentralt hele livet og var ekstremt glad da jeg kom inn der mot Viking. Jeg vet at når jeg kom til å få sjansen der, så kom jeg til å gripe muligheten.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5