Fotball

FIFA utsetter tildeling av neste VM-sluttspill

I kjølvannet av FBIs etterforskning.

FIFA-president Sepp Blatter viser frem det meget overraskende valget av VM-vert 2022.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Tildelingene av fotball-VM har vært sentralt i FBIs etterforskning av korrupsjonen i FIFA. Nå bekrefter FIFAs generalsekretær Jerome Valcke at tildelingen av VM-sluttspillet for herrer i 2026 er utsatt, ifølge BBC.

Tildelingen skulle opprinnelig stemmes over på en konferanse i Kuala Lumpur, Malaysia i 2017. Det er FIFAs eksekutivkomité som har ansvaret med å velge VM-arrangører. Denne ordningen har fra flere hold blitt kritisert som udemokratisk den siste tiden.

BAKGRUNN: Slik velges VM-arrangørene

Med Sepp Blatters avgang som FIFA-president bekreftet, og et nytt presidentvalget trolig på trappene i desember, er det usikkert hvilken retning organisasjonen vil gå, selv om Blatter har lovet å iverksette en reformprosess.

Usikkerheten kan trolig også påvirke mulige søknader til 2026-VM.

Blant landene som tidligere har indikert interesse for arrangementet er Canada, Mexico, og Colombia. Det har tidligere blitt hevdet at USA og England også er interesserte, men begge landenes fotballforbund har vært blant FIFAs sterkeste kritikere de siste ukene, og også signalisert at skandalene har påvirket lysten til å fremme en søknad.

Les også

- Hemmelige FIFA-dokumenter viser at Blatter kjente til korrupsjonsplaner

— Sør-Afrika skulle aldri fått VM

I den pågående FBI-etterforskningen av FIFA skal tre av de siste fem verdensmesterskapene være under etterforskning. Etterforskerne undersøker angivelig tildelingsprosessene i sammenheng med 1998-VM i Frankrike, 2010-VM i Sør-Afrika og 2014-VM i Brasil nærmere.

I Sør-Afrikas tilfelle har en millionutbetaling fra det sørafrikanske fotballforbundet - via FIFA - og til korrupsjonsmistenkte Jack Warner vært under mediene og FBIs søkelys.

I tillegg kom den britiske avisen Sunday Times med rystende rapporter i helgen, som tydet på at Sør-Afrika slettes ikke hadde vunnet avstemningen, men at landet hadde blitt utropt som vinner etter tukling på bakrommet.

En kilde fortalte nemlig avisen at Marokko egentlig hadde vunnet avstemningen med 14 av 24 stemmer.

I Brasils tilfelle er det en angivelig allianse mellom FIFAs generalsekretær Jerome Valcke og tidligere president i det brasilianske fotballforbundet Ricardo Teixeira som vekker oppsikt.

Amerikanske myndigheter har også mistanke om at Marokko betalte bestikkelser for å sikre seg VM i 1998, som til slutt havnet hos Frankrike.

Les også

  1. Kina om FIFA-skandalen: - Kreativ politisk plan fra USA

  2. BBC: Så lenge får Blatter beholde makten

  3. Warner stjal fra jordskjelvofrene

Les mer om

  1. Internasjonal fotball