Professor hyller Solskjærs «sjokolademetode»

Professorer ved BI og Norges idrettshøgskole forklarer hvorfor nordmannen har lyktes så godt som Manchester United-leder

Ole Gunnar Solskjær har hatt mye å juble for i sine første kamper som manager for Manchester United.
  • Pål Strande Gamlemoen

Ole Gunnar Solskjær har hatt en meget godt start som Manchester United-manager.

Laget har vunnet fem av fem kamper etter at Solskjær tok over på midlertidig basis.

Leder for seksjon for kultur og samfunn ved Norges idrettshøgskole, Dag Vidar Hanstad, mener man kan lære mye av Solskjærs lederskap.

I et blogginnlegg på NIHs sider skriver han at Solskjær har gjort stor forskjell med små grep.

«Han er vikaren vi elsket på skolen, som kom inn med nye ideer og skapte godt humør.»

Hanstad bruker melkesjokoladen Solskjær ga til resepsjonist Kath Phipps første dagen han var tilbake, som eksempel på hvordan han har løftet klubben.

«Hun er en del av kulturen og fellesskapet du som leder må bygge opp – og er avhengig av. Slik er det på alle arbeidsplasser – også i en av verdens største fotballklubber.»

LES HELE INNLEGGET HER.

The receptionist at Carrington, was given a bar of Norwegian chocolate by Ole Gunnar Solskjaer on his arrival at th … https://t.co/6cuSdfKhcE

Står for det samme som klubben

– Man finner mange av de samme kvalitetene blant fotballtrenere som hos ledere i andre virksomheter. Noen virksomheter er ekstremt prestasjonsorienterte, slik som en fotballklubb. Et fotballag er et ekstremt spesialisert team, kjennetegnet ved at teamet skal gjøre andre gode og spille på hverandres sterke sider.

Det sier Stig Berge Matthiesen. Han er professor ved Handelshøyskolen BI – og ekspert på ledelse. Han påpeker at José Mourinho fikk mye kritikk for uttalelser i media og spillestil før han fikk sparken. Han tror Manchester United ønsket en mer prototypisk leder, en som representerer det samme som klubben.

– De kunne vanskelig funnet en mer prototypisk leder enn Solskjær. I motsetning til andre tidligere Manchester United-helter, som har kommet med kontroversielle uttalelser i media, har han tiet. Han skaper selvtillit, fremmer samarbeid og styrker teamfølelsen med måten han opptrer på, sier Matthiesen.

Matthiesen har tro på at Manchester United ønsket en ledelse som sammenfaller mye med den norske ledelsesmodellen, som kjennetegnes av dialog, mye frihet eller autonomi, og det å skape selvtillit hos medarbeiderne.

– Solskjær er tydeligvis flink på dialog med spillerne. Noen kan tro at demokratisk og dialogbasert ledelse gjør ham mild eller svak. Det stemmer ikke. Ledelse «på norsk» handler om at man ikke skal sjefe bare for å sjefe. Samtidig må man sette skapet på plass og være prestasjonsorientert.

Forskjellen på Mourinho og Solskjær

Hanstad skriver at både Solskjær og Mourinho er karismatiske ledere, men at de er forskjellige ved at en av dem er en såkalt «god» karismatiker, men den andre er «farlig».

«Mourinho har som manager i Manchester United stort sett satt seg selv i sentrum. Det har handlet om han selv og hva han har fått til. I den grad han har omtalt spillerne, har det litt for ofte vært i negative ordelag. Flere er kritisert og fremstilt på en lite flatterende måte i offentlighet.»

NIH-lederen mener dette kan ha tappet spillergruppen for energi.

«Solskjær ser ut til å være en kontrast på flere måter. Han er ydmyk og føler ikke behovet for å fremheve seg selv til enhver tid. Snarere tvert imot. Han skryter av folkene rundt seg og får nok betydelig mer ut av omgivelsene enn mannen som forsvant.»

Matthiesen mener Mourinho er en såkalt «transaksjonsleder» – en som hestehandler med de ansatte og reagerer når de ikke leverer etter oppskriften.

– Solskjær er mer en «transformasjonsleder». En leder som fremstår som et forbilde og inspirerer de ansatte og som etablerer et personlig forhold til hver enkelt. En slik leder er målorientert, men på en inspirerende og iveretakende måte.

Han påpeker at Mourinho er blitt kritisert for å kritisere spillerne etter tap og dårlige kamper, mens han ofte snakket om hvor mange titler han hadde vunnet selv, i tillegg til å ta æren når Manchester United vant.

– Det er destruktiv ledelse. En destruktiv leder kan skade bedriften på sikt. Slik ledelse, en variant som kalles avsporet ledelse, var nok noe de som bestemmer i Manchester United var redde for.

Stig Berge Matthiesen er ekspert på ledelse og professor ved Handelshøyskolen BI i Bergen.

Må takle motgang

Neste motstander for Solskjær og Manchester United er Tottenham. Det blir den norske managerens første kamp mot en annen toppklubb.

Tap der vil være det første virkelige tegnet på motgang for Solskjær etter at han tok over Manchester United-jobben.

– Det er hvordan han takler motgang som avgjør om han forblir vikar eller får muligheten til å ta over på permanent basis. Det er først i motgang man får se hvor god leder han er, sier Matthiesen.

Han er klar på at også Solskjær vil måtte ta upopulære avgjørelser etter hvert.

– Det krever mye dialog, begrunnelse og personlig nærhet til hver spiller. Slike spesialistteam som et fotballag egentlig er avhengig av mye uformell kommunikasjon, men det ser ut til at han er god på det.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38285594336189
2Arsenal38266688434584
3Manchester United38236958431575
4Newcastle United381914568333571
5Liverpool381910975472867
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk