Kaoset fortsetter: Vil flytte finalen ut av Argentina, men Boca Juniors nekter å spille

Full splid om hvordan Copa Libertadores-finalen skal avgjøres.

Copa Libertadores-finalen mellom River Plate og Boca Juniors ble utsatt etter at spillerbussen til bortelaget ble angrepet lørdag.
  • Daniel Røed-Johansen

Siste del av Copa Libertadores-finalen, det som ble omtalt som «århundrets kamp», ble utsatt etter at River Plate-fans angrep spillerbussen til Boca Juniors. Tirsdag skulle det avklares hvor og når finalen skal fullføres. I stedet fortsetter kaoset.

Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL) sendte ut en uttalelse om at den siste finalekampen skal spilles 8. eller 9. desember, og at den skal flyttes ut av Argentina.

Samtidig gjorde Boca Juniors det klart at de ikke har noen intensjon om å spille ferdig finalen. De mener at de skal tilkjennes seieren, og skal være villige til å ta saken helt til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Først avventer de beslutningen til domsutvalget i CONMEBOL. Der er det opprettet en sak mot River Plate.

Vil ikke spille

– Vi vil ikke spille noen kamp, men kommer til å vente på avgjørelsen. Vi mener at det er presedens for en beslutning i Bocas favør. Hvis avgjørelsen ikke går i vår favør, kommer vi til å ta det til CONMEBOLs appellutvalg, og så eventuelt høyere opp i systemet, sier Boca Juniors-president Daniel Angelici ifølge den spanske avisen AS.

Boca Juniors-president Daniel Angelici møtte media i Paraguay.

Da han snakket med media, hadde han akkurat sittet i et møte i Asunción, Paraguay med presidentene i River Plate, CONMEBOL, Paraguays fotballforbund og Argentinas fotballforbund.

Asunción, som er like ved grensen til Argentina, trekkes frem som det mest realistiske alternativet hvis kampen skal spilles.

Men det spekuleres også på Miami i USA og Genoa i Italia, som mandag offisielt tilbød seg å være vertskap for finalen.

I tillegg nevnes Doha i De forente arabiske emirater som en mulighet. Det er fordi klubb-VM skal spilles der senere i desember. Og vinneren av Copa Libertadores kvalifiserer seg for turneringen. At klubb-VM kommer så tett på, er også en faktor som gjør det vanskelig å få fullført finalen.

– En sykdom

– Det som skjedde i helgen, er ikke fotball. Det er en sykdom som må fjernes. Vold har ingen plass i fotball. Lidenskap skal ikke bety vold, sier CONMEBOL-toppsjef Alejandro Domínguez etter tirsdagens møte.

CONMEBOL-toppsjef Alejandro Domínguez etter tirsdagens møte.

I 2015 ble River Plate tilkjent seier over Boca Juniors i kvartfinalen av Copa Libertadores – etter at Boca-fans hadde sprayet tåregass mot River Plate-spillere i spillertunnelen.

– Det har vært et kaos uten like de siste dagene. Men å avlyse en finale, ville vært en fullstendig katastrofe for turneringen, sa Petter Bø Tosterud mandag.

Eurosport-kommentatoren skulle lose TV-seerne gjennom Copa Libertadores-finalen i helgen. Men det ble ikke noe av.

Spillerbussen til Boca Juniors ble angrepet på vei til River Plates hjemmearena, Estadio Monumental. Ruter ble knust, spillere ble rammet av tåregass og bussjåføren skal ha besvimt.

Spillerne var rystet. Kaptein Pablo Pérez ble sendt til sykehus med en øyenskade.