Fotball

TIL herjet i Drammen – Valakaris sønn satte spikeren i kista

TIL stoppet tapsrekken på best mulig måte da de vant 4–2 mot Strømsgodset.

  • Rune Robertsen
    iTromsø

Strømsgodset-TIL 2–4

MARIENLYST: Det dramatiske oppgjøret ble endelig avgjort da Onni Valakari scoret 4–2-målet etter 77 minutter. Forspillet av Magnus Andersen og Gjermund Åsen var helt etter boka, og ga TIL sin første seier siden 1. juli mot Odd. På dagen to måneder siden.

TIL hadde fem strake tap før oppgjøret i Drammen, noe som åpenbart hadde lagt et press på «Gutan». Men fire mål på bortebane svarte kritikerne, noe som ikke har skjedd på bortebane for TIL siden 1. juli 2016 mot LSK.

Simo Valakari sa tusen takk på norsk da Eurosports Gunhild Toldnes gratulerte ham med seieren etter kampen.

– For en kamp det var. Det var alt. Følelser, noe bra fotball fra begge lag og kontroversielle avgjørelser. Slik er fotball. Jeg vet det neste spørsmålet ditt er hvordan føles det å ende tapsrekken? Det føles godt, men dette endrer ingenting. Etter landslagspausen går vi i gang igjen, sier Valakari til Eurosport.

– Det sier noe om karakteren til spillerne. På treningene og kampene ser jeg spillere som vil vinne og spille. Det så vi i dag, og jeg er så glad for fansen som har støttet oss, fortsatte Valakari.

Kampen startet relativt jevnspilt, og i det syvende minutt brøt Gjermund Åsen seg forbi på venstrevingen. Innlegget var meget godt, men Mikael Norø Ingebrigtsen kom akkurat for seint for å sette ballen i åpent mål.

TIL hadde ballen mest de første 20 minuttene, uten å klare å skape noen muligheter. At Gjermund Åsen ble liggende med vondt i hånda etter drøye kvarteret var det mest oppsiktsvekkende som skjedde før kampen skulle eksplodere de siste 25 minuttene av første omgang.

Så kom Høgli på etterskudd etter 21 minutter, og laget frisparket som skulle gi 1–0 minuttet etter av Eirik Ulland Andersen. Skuddet gikk rett på Kongshavn i TIL-målet, som på tabbevis glapp ballen i nettet. Målet endret kampbildet, og hjemmelaget tok over.

Les også

TIL sikret seg Taylor på billigsalg

Men så kontret TIL etter halvtimen, og Lasse Nilsen spilte igjennom Mikael Norø Ingebrigtsen som dunket ballen mellom beina og i nettet bak Pål Vestly Heigre. Den tidligere TIL-keeperen får neppe sove godt i natt etter den opptredenen. Bilder viser også at Lasse Nilsen var i en offsideposisjon da han mottok ballen.

Uansett ble nettkjenningen godkjent, Ingebrigtsens første mål for TIL etter returen fra IFK i sommer. Sist Ingebrigtsen scoret for TIL var 28. november i fjor mot Sogndal.

Da Valakari ble vist situasjonen med Nilsen etter kampen, understreket han at slikt skjer i fotballkamper, og at TIL var litt uheldig med avgjørelser i forrige kamp mot Bodø/Glimt, uten at han klagde over det da.

Bare fem minutter seinere ble Magnar Ødegaard revet ned innenfor Godsets 16-meter. Dommer Sigurd Smehus Kringstad pekte på straffemerket. Den klinket Robert Taylor i nettet, utakbart for Heigre.

Kongshavn fikk en liten revansj rett før pause da han gjennom en god redning stoppet TIL fra å glippe ledelsen. Dermed kunne et meget effektivt TIL-lag gå til pause med ledelse. To skudd på mål hadde gitt hundre prosent uttelling.

Les også

Espejord trekker seg fra landslagssamling

Godkjente mål etter å ha snakket med linjedommeren

Det gikk et sus gjennom publikum da Eliteseriens toppscorer Marcus Pedersen kom inn etter pause. Skader har gjort at Pedersen ikke startet oppgjøret mot TIL.

Det var like fullt Eirik Ulland Andersen som igjen skulle endre kampen. Etter 50 minutter dunket han inn nok et frispark fra over 20 meter. Denne gangen var det ingen tabbe fra Kongshavns side, men han kunne kanskje tatt også denne.

TIL skulle fortsette å male på også etter utlikningen. Belønningen kom i form av et dramatisk mål etter 64 minutter. Daniel Berntsen slo en corner. Inne foran mål headet Jostein Gundersen ballen kontant i mål.

Etter å ha først avblåst målet for offside snakket hoveddommer Kringstad med assistentdommeren, og etter et halvt minutts diskusjon endte de med å godkjenne målet som sendte TIL i ledelsen på ny.

Ekspert: – Målet skulle godkjennes

Eurosport-ekspert og tidligere landslagskeeper Thomas Myhre var tydelig på at det var riktig å godkjenne målet.

– Det det er snakk om er om Norø Ingbrigtsen hindrer keepers sikt når han står foran. Jeg ser det ikke sånn. Jeg synes det er helt korrekt at målet står, sa Myhre direkte på Eurosports sending.

– Vi ser at Ingebrigtsen ligger foran keeper. Men vi skal se på reprisen at han hindrer ikke keeper nevneverdig. Han har fri sikt og mulighet til å redde. Da mener jeg det helt korrekt at han ikke har noen innflytelse på scoringen og at det ikke skal dømmes offside, sa han litt seinere.

Med 17 minutter igjen gjorde TIL et dobbeltbytte. Ut gikk Lasse Nilsen og Tom Høgli. Inn kom Onni Valakari og Magnus Andersen.

Det skulle betale seg. Andersen drev oppover venstresiden. Han la igjen til Gjermund Åsen. Foran mål ventet innbytter Valakari som sikkert bredsidet ballen i nettet. Dermed 4–2.

Minuttene etter ble naturlig nok preget av et press fra hjemmelagets side. Og kampen dro ut i det oppgjøret fikk hele åtte minutters tilleggstid. Det klarte TIL å ro i land, og kunne glede seg over tre deilige poeng.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sport/multimedias/ef81d1f9be90162f9afe7244bccf70a7/Pelt%2031.08

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Eliteserien