Fotball

Hat trick-Zlatan lekte med Norge

Scoret tre da Sverige banket Drillos menn.

sz53cd22.jpg
  • Bernhard Veland

 Sverige — Norge 4-2:

FRIENDS ARENA, STOCKHOLM: Kampuret på Friends Arena hadde knapt rukket å runde minuttet da hjemmepublikum fikk det de hadde betalt for: Norges debutant på midten, Stefan Johansen, sendte av gårde en feilpasning som Sebastian Larsson snappet opp.

Han spilte Zlatan Ibrahimovic fint alene gjennom med Rune Almenning Jarstein, og alene med keeperen gjorde Sveriges stjerne ingen feil. 1-0 og Johansens marerittstart ble Zlatans og Sveriges drømmeåpning.

PSG-spissens første av tre scoringer.

— Zlatan er i særklasse. Han var en viktig del av forskjellen. Stefan fikk jo en fryktelig åpning, det er godt gjort å ta seg opp etter det. Men starten var fryktelig, sier Drillo til Viasat.

— Vi sliter veldig defensivt. Jeg følte meg utrygg nesten hele kampen, og det er det sjeldent jeg gjør. Det er mye positivt offensivt, vi skaper to mål og gjør mye bra. Vi er nærmere tosifret antall målsjanser, og det hører til sjeldenhetene på bortebane.

Skrøpelig

Minutter etter Sveriges første scoring gikk ballen i stolpen bak Almenning Jarstein da Mikael Lustig plukket opp en ball i returrommet og smalt av et skudd. I situasjonen før skuddet var det igjen Zlatan som lagde trøbbel for det norske forsvaret.

Norge virket svært skrøpelig de første ti minuttene. Drillos menn fikk litt bedre defensiv kontroll på de blågule etter hvert. Etter snaut 20 minutter fikk laget sin første målsjanse da høyreback Omar Elabdellaoui kom seg fri og la inn i feltet, men Magnus Wolff Eikrems heading gikk over mål.

Vegard Forrens frisparkforsøk etter 20 minutter tvang Sverige-keeper Anders Isaksson til å gi retur, uten at noen i rød drakt var i nærheten.

Mer Zlatan

Like før kunne Sverige gått opp til 2-0 da Sebastian Larsson fikk en gedigen mulighet på bakerste stolpe, men avslutningen gikk like utenfor.

Målet skulle komme i det 28. minutt: Albin Ekdal, mannen som erstattet vrakede Kim Källström, la en presis pasning til Sveriges nummer 10, som for andre gang i kampen var iskald alene med Norges keeper. Norges forsvarsspill var ikke patent ved den anledningen.

Revansj

På dette tidspunktet virket det ikke veldig sannsynlig med et uavgjort pauseresultat, men i løpet av fem minutter slo Norge tilbake. Etter 38 minutter ble Moa felt av Jonas Olsson innenfor 16-meteren og satte den påfølgende straffen kontrollert i mål.

To minutter før pause fikk Stefan Johansen revansj etter tabben i åpningsminuttet da han fikk ballen utenfor 16-meteren og skjøt via midtstopper Mikael Antonsson og i nettet. Statistikken viste for øvrig 57-43 fordel Norge i ballbesittelse. Ikke hverdagskost i en bortekamp med Drillo som sjef.

Zlatan X 3

Norge var langt friskere fra start i andre omgang. Spillerne virket tente og aggressive og lot ikke Sverige slippe til i det hele tatt de første ti minuttene.

Stefan Johansen hadde tydeligvis glemt den rufsete starten og minnet mer om den tilretteleggeren han er i Strømsgodset. De store sjansene ble det likevel ikke ut av det spillemessige overtaket. Det ga Sverige tid til å våkne uten at de hadde sluppet inn baklengsmål.

Og da Stefan Johansen lagde frispark på 25 meter, var det selvfølgelig Zlatan som stilte seg opp for å ta det. Skuddet var langt fra utagbart, men keeper Almenning Jarsteins forsøk på å slå ballen bort fra farlig område endte i mål. Dermed dagens tredje for Zlatan Ibrahimovic, som scoret fire da Sverige møtte England i åpningskampen på samme arena.

Scoring fra 30 meter

Moas frispark fra rundt 20 meter like etter var også bra, men Isaksson hadde få problemer med å få fingrene på skuddet.

Det skulle komme flere flotte langskudd. Sveriges veteran Anders Svensson ble byttet inn mot slutten og brukte ikke lang tid på å markere seg: Han fikk ballen på 35 meter, avanserte litt før han sendte av gårde en suser som Almenning Jarstein aldri nådde fram til. Selv om skuddet var fra langt hold, fikk ballen en vanskelig skru.

De siste ti minuttene fikk både Moa og Nordtveit scoringsmuligheter. Størst var Nordtveits sjanse da han skjøt svakt til side for mål fra kort hold.

Sverige var også nære på øke ledelsen i sluttminuttene, men flere mål ble det ikke foran vel 13.000 i Friends Arena onsdag kveld. Dermed ble det en fortjent seier til Sverige.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball