Uefa-uttalelse skaper kraftige reaksjoner: – Dere må handle nå

Både Champions League, Europa League og EM kan bli stoppet de neste dagene. Uefa vil ta en beslutning etter en videokonferanse tirsdag.

Atletico Madrids seier mot Liverpool tirsdag kan ha vært den siste Champions League-kampen som spilles på en stund.

Torsdag hevdet flere medier at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) var nær å stoppe Champions League og Europa League, som følge av frykt for spredning av koronaviruset.

Uefa bekrefter nå at de vil ta en endelig beslutning tirsdag, skriver forbundet i en pressemelding.

De opplyser at de har invitert representanter fra de 55 medlemslandene, i tillegg til representanter fra ulike foreninger til en videokonferanse.

Der vil de diskutere alle de europeiske turneringen. Det inkluderer Champions League og Europa League, men også sommerens EM-sluttspill.

– Løper fra ansvaret

Flere har reagert skarpt på at Uefa først skal ta en avgjørelse tirsdag. Blant dem er Champions League-reporter for Viasport, Jan Åge Fjørtoft, som mener forbundet må vise handlekraft langt raskere.

«Nei, Uefa! Ikke vent til tirsdag med å ha et møte. Når alle andre viktige funksjoner i samfunnet (som å stenge skoler) klarer å handle nå ... Da må også dere gjøre noe på sportsfeltet nå!», skriver den tidligere fotballproffen på Twitter.

FC København-trener Ståle Solbakken liker dårlig at europacupfotballen fortsatt ruller. Torsdag gikk han til angrep på Uefa etter 0–1-tap i bortemøtet med tyrkiske Istanbul Basaksehir i Europa League.

– Jeg synes det er høyst kritikkverdig, og jeg synes Uefa løper kraftig fra sitt ansvar på alle mulige måter. De lukker øynene for noe som har en veldig stor påvirkning på langt flere enn deg, meg og dem som spiller ute på banen, sa Solbakken til danske Eurosport.

Mener utfallet er gitt

Phil McNulty, sjefskribent innen fotball for BBC, forstår heller ikke hvorfor Uefa skal vente til godt over helgen når situasjonen med koronaviruset eskalerer dag for dag. «Bør man ikke være raskere på banen enn det?», spør Nulty i en tweet.

Rune Bratseth kjenner Uefa-systemet godt fra tiden som sportsdirektør i Rosenborg. Han mener utfallet av tirsdagens møte er gitt.

– De venter nok til tirsdag for å prøve å vinne noen dager med tid, men svaret sier seg selv. Alt vil stoppe opp. Det er ingen vei utenom slik det er nå. Man kan ikke spille kamper når spillere er smittet og lag er i karantene. EM til sommeren blir det nok ikke noe av, sier Bratseth.

Han minner om at Uefa er en stor organisasjon og at et ikke bare er å ta en kjapp avgjørelse.

– Det er ikke slik at alle i Uefa er samlet på et sted for å bli enige, sier Bratseth, som i en årrekke har dekket Champions League som en av Viasports eksperter.

Ole Gunnar Solskjær har som mål å lede Manchester United til finaleseier i Europa League, men det er tvilsomt at turneringen vil gå videre som planlagt.

Flere kamper utsatt

Uefa har allerede besluttet å utsette flere kamper i Europa League. Onsdag kom nyheten om at oppgjøret mellom Sevilla og Roma utsettes. Det samme gjelder kampen mellom Inter og Getafe.

De skriver videre at de vil komme tilbake med mer om når disse kampene skal spilles på et senere tidspunkt

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal ut i bortekamp mot østerrikske LASK Linz torsdag. Der er det allerede klart at kampen skal spilles uten tilskuere.

Samtidig er det bekreftet at en på Real Madrids basketballag har testet positivt på koronaviruset, og nå er hele klubben – inkludert fotballaget – i karantene.

Det spanske storlaget skulle etter planen møte Manchester City i åttendedelsfinalen i Champions League neste uke, men kampen ble torsdag kveld bekreftet utsatt.

Samme beskjed ble gitt om returoppgjøret mellom Juventus og Lyon. Onsdag testet Juventus-midtstopperen Daniele Rugani (25) positivt på virussykdommen.

(©NTB /100 % Sport)