Fotball

Aalesund sørget for nok et Stabæk-tap

Aalesund ser ikke lenger ut som et bunnlag, mens Stabæk gikk på sitt fjerde strake tap.

svp://33056?view=bt
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

NADDERUD STADION (aftenposten.no): Jan Jönsson triumferte på gamle jaktmarker, da hans Aalesund beseiret Stabæk i Eliteserien søndag. Dermed har Aalesund vunnet to strake kamper for første gang denne sesongen, i og med at Sandnes Ulf ble slått 3-0 før ferien.

Aalesund jubler etter at Peter Orry Larsen har satt inn kampens første mål.

Stabæk hadde ballen klart mest, men klarte ikke å sette sjansene sine. Det gjorde imidlertid Peter Orry Larsen og Leke James for AAFK, som dermed har fire poeng ned til direkte nedrykksplass.

— Ikke skarpe nok

For Stabæk er trenden mer faretruende. Etter 2-1-seieren over regjerende mester Strømsgodset 20. mai så det ut som at bæringene ville gjøre narr av forståsegpåernes spådommer om nedrykk før sesongstart. Etter Godset-seieren har det imidlertid blitt fire strake tap. De syv poengene ned til Brann på kvalikplass betyr noe komfort for Bob Bradleys menn, men deres maktesløshet til å skape muligheter til å snu kampen søndag var illevarslende.

— Vi hadde en god start, men når malene ikke kom fikk Aalesund liv. Vi fortsatte ikke å presse i andre omgang. Det er en gjenkjennelig historie for dette laget at når kampene ikke går vår vei, er vår ferdighet til å kjempe hardere ikke bra nok, sier Bradley.

Han avviser at tapsrekken øker nedrykksbekymringene drastisk.

— Vi visste helt fra starten at vi kom til å være nødt til å kjempe hardt over 30 kamper. Vi har enkelte ganger vist god fotball, men vår evne til å kjempe for poeng når det ikke kommer lett er noe vi må utvikle, sier Bradley.

Nølende Brustad

Stabæk åpnet klart sterkest på Nadderud, og blåtrøyene skulle raskt finne svakheter i sunnmøringenes bakre firer.

Lynraske Fredrik Brustad hadde åpenbart sett seg ut rommet mellom AAFKs venstre midtstopper Mikael Dyrestam og venstreback Oddbjørn Lie som ideelt for sine bakromsløp.

Etter tre minutter spilte Tomasz Sokolowski Brustad nydelig i gjennom. Tiden og vinkelen Brustad hadde til rådighet gjorde hans søk etter pasningsalternativer unødvendig. Etter nølingen valgte Brustad å sende av gårde et skudd, som gikk til side for mål.

To minutter senere fant nok en fabelaktig gjennombruddspasning Brustad, som også denne gangen hadde en ideell skuddsjanse.

25-åringen valgte imidlertid å ta en til berøring. Sten Grytebust hadde allerede kastet seg på gresset, men keeperen klarte i liggende posisjon å begrense Brustads skuddvinkel såpass at mulighet rant ut i sanden.

Velplassert ledermål

Etter fem minutter spilt hadde Brustads nøling i boksen allerede kostet Stabæk dyrt, men spissen fortsatte å skape hodebry for Aalesund. Etter 22 minutter fant Brustad på ny rom på kanten, noe han utnyttet til å servere Luc Kassi foran mål. Kassis avslutning var god, men Grytebusts raske reaksjon og sterke arm bevarte nullen.

Etter Stabæks gode start, kom Aalesund mer og mer med i kampen. Blant annet var 1997-modellen Henrik Rørvik Bjørdal mye involvert på høyrekanten. Peter Orry Larsen var også frisk i sin spissrolle, og det var også han som skulle gi AAFK ledelsen.

Orry Larsen startet selv angrepet ved å spille ballen ut mot Demar Phillips. Jamaicaneren forsete på venstresiden, før han fant Orry Larsen inne i boksen. Volleyen var langt fra noen enkel oppgave, men Orry Larsen plasserte ballen presist nede i høyre hjørne.

Sjeldent James-mål

Utviklingen i første omgang var ikke lovende for Stabæk, og trener Bob Bradley gjorde grep allerede ved pause. Stian Sortevik og Emil Dahle inngikk i amerikanerens redningspakke. Luc Kassi og Franck Boli ble ofret.

Stabæk slet imidlertid med å true Aalesund-målet, selv om hjemmelaget hadde ballen mest. Når det på ny skulle bli farlig foran ett av målene, var det Stabæks. Bjørdal fant Leke James inne i boksen. Nigerianeren vendte raskt, og hamret inn 2-0-scoringen kontant bak Mandé Sayouba i Stabæk-målet.

Etter en 2013-sesong der James scoret hele ti seriemål for AAFK, var dette målet kun James’ andre i Eliteserien denne sesongen. Det første kom i forrige seriekamp mot Sandnes Ulf.

Resten av omgangen fortsatte i det samme kampbildet. Stabæk førte, men slet med å skape sjanser. En av deres største kom drøye ti minutter før slutt, da Daniel Granli skjøt like over etter en corner.

Like etterpå fikk Aalesund en enda større mulighet, da Leke James fikk heade fra femmeterstreken. Ballen kom noe høyt for nigerianeren, som headet over.

svp://33056?view=bt

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Stabæk Fotball
 3. Aalesunds FK