Musikkanmelder om EM-favorittens låt: - Snakk om å bomme totalt på målet

Aftenpostens musikkanmelder Robert Hoftun Gjestad har hørt på EM-musikken.

Frankrikes låt, som er en discoversjon av Kiss-låten "I was made for Lovin You", får totalslakt av vår musikkanmelder.
  • NEDERST I SAKEN KAN DU STEMME PÅ DIN FAVORITT

De dukker opp til mesterskap annethvert år, de er fulle av klisjeer og svulstige refrenger. Vi snakker om fotballmusikken. Nå er EM-låtene her. Musikkritiker i Aftenposten, Robert Hoftun Gjestad, ble forelagt et knippe offisielle og uoffisielle EM-låter.

Les også

Svein Oddvar Moen dømmer EM-kamp lørdag

Litt av hvert — som vanlig

Han har lyttet og vurdert kvaliteten på musikken som skal spille opp til fotballfest og kalle både supportere og spillere til kamp.

Fotballsanger er på mange måter en egen sjanger og noen forsvinner like fort som en 1-0 ledelse mot Tyskland mens andre forblir et lykkelig minne om et mesterskap. Som Englands låt til EM på hjemmebane i 1996. Ja nettopp, den som har referenget: «Coming home, coming home, football’s coming home» og tittelen «Three Lions».

Den synges fortsatt på tribuner når England spiller. I år har ikke England egen offisiell EM-låt. Men den uoffisielle dukket opp denne uken. Den blir ikke lansert sånn skikkelig før på åpningsdagen av mesterskapet, men finnes ute på nett. De som har laget låten kaller seg selvfølgelig Four Lions og består av et aldri så lite engelsk stjerngalleri med Happy Mondays-vokalist Shaun Ryder og rapperen Goldie i spissen.

Gjestad har en vinner

Men det lages EM-låter i andre land også. Vår ekspert Gjestad er ikke bare begeistret over det som er produsert foran dette mesterskapet. Arrangørlandet Frankrike blir slaktet, mens Kroatias allsang med forvrengt gitarakkompagnement blir hyllet.

Her er Robert Hoftun Gjestads vurdering av EM-musikken.

WALES: Manic Street Preachers - Together Stronger (C'mon Wales)

Ah, for en herlig pompøs fotballåt. Inneholder alle klisjeer om hvor vondt det har vært å vente, og hvor bra det skal bli i årets EM. Manics kan selvfølgelig jobben med å lage et fengende refreng.

FRANKRIKE: Skip the use — I was made for loving you (My team)

Snakk om å bomme totalt på målet, med en forferdelig discoversjon av én av tidenes mest gjennomspilte rockelåter. Håper virkelig at det franske laget har mer å by på enn denne idetørken.

ENGLAND: Four Lions — We are England

Nesten en ny klassiker når Shaun Ryder & Co. spøker og kaller seg Four Lions. Happy Mondays-rytmer med en refrenglinje selv engelske supportere kan lære seg: «We are England ‘till we die».

IRLAND: Seo Linn – The Irish Roar

Fotballåter er en typisk britisk/irsk øvelse, og irene prøver seg med et lokalt brøl. Denne låten forsvinner likevel like fort fra minnet som laget vil ryke ut av gruppespillet.

TYSKLAND: Felix Jahen & Herbert Grönemayr – Jeden für jeden

Tyskerne vinner nok EM til slutt, som normalt er, men denne elektropopsaken er langt fra en like sikker fulltreffer. Det er jo ikke mulig med allsang til låten, og da ryker det helt.

SVERIGE: Frej Larsson & Joy M’Batha – Mitt team

Svenskene leverer så klart knallhard EDM, i en frenetisk låt om samhold og styrke. Blir litt masete, men denne er godkjent på øverste hold – av Zlatan – så da så.

KROATIA: Zapresic Boys – Pratim Put

Hey, kroatene gjør absolutt alt riktig med denne låten. River av fete gitarriff, går rett på refrenget, og byr opp til garantert allsang for voksne menn. Årets beste fra landet med de villeste supporterne.

NORD-IRLAND: London Green and White Army — Making Our Way To Paris

I motsetning til den franske, har manher laget en ordentligcoverlåt basertpå en god idé:Lengten i Smokies "Living Next Door To Alice". Denne er gjennomført rørende.

SLOVAKIA: Majk Spirit – Sampion

Ingen kan nekte for at dette er en kul låt, men i denne sammenhengen er den jo helt ubrukelig. Hvem i all verden skal gå småfulle gjennom franske bygater og synge på dyp hiphop?

TYRKIA: Murat Basaran – Haydie Türkiye

En småenergisk låt med typisk lokal koloritt. Kunne fungert, hadde det ikke vært for den urytmiske og fryktelig lite gjennombruddshissige karen som synger låten.

UEFA: David Guetta feat. Zara Larsson – This One’s for You

Akkurat slik en offisiell fotballåt er. Småenergisk, men kjedelig og full av klisjeer om samhold og glede og sånt. David Guetta har sikkert fått millioner av euro for å bruke tre timer av livet sitt til å lage den.

Og så et lite PS til slutt: Robert Gjestad har en favoritt blant alle EM— og VM-låter. Den er norsk og heter ikke "Alt for Norge". Det er Dum Dum Boys-gutta under navnet Racer som laget "Bønda fra Nord" til VM i 1998. — Låten som ble skrevet i affekt over den elendige offisielle låten. Aslak Dørum raste og skrev Bønda, sier Gjestad.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: